ροή ειδήσεων

Wikileaks: Ανεπαρκή ή ανέφικτα έβλεπαν οι Αμερικανοί τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου

Τις αμφιβολίες τους για την επάρκεια των οικονομικών μέτρων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Παπανδρέου τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, εξέφραζαν οι Αμερικανοί...
όπως αποκαλύπτει το Wikileaks και παρουσιάζεται στα "Νέα Σαββατοκύριακο". Οι εν λόγω αμφιβολίες οφείλονταν στο γεγονός ότι στα μέτρα δεν περιλαμβανόταν «το ιερό δισκοπότηρο» των περικοπών μισθών στο Δημόσιο.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου – όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο Wikileaks – πίστευε τον Δεκέμβριο του 2009 ότι η συζήτηση για τη διάσωση της Ελλάδας θα την «τελείωνε» στις αγορές, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα καταλάβαινε, παρότι η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε περικοπές μισθών στο Δημόσιο όπως η Ιρλανδία. Άφηνε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι αν η Ελλάδα έφτανε στα όρια της χρεοκοπίας, το ΔΝΤ και η Ευρώπη έπρεπε να τη στηρίξουν.

Το στοίχημα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν η συγκέντρωση εσόδων και η μείωση του ελλείμματος με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την Ευρώπη Μάθιου Χάρσαγκερ, στις 18 Δεκεμβρίου 2009.

Στο τηλεγράφημα που έστειλε στις 31 Δεκεμβρίου ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι ο Γ. Παπαπακωνσταντίνου είχε τονίσει στους αμερικανούς συνομιλητές του ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση ήταν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσει την πειθαρχία στα δημοσιονομικά και να αρχίσει να μειώσει το έλλειμμα, αναφέρουν τα "Νέα". Όπως είπε ο υπ. Οικονομικών, στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 μονάδες το 2010, μέσα ! από τον συνδυασμό συγκέντρωσης εσόδων και περικοπής δαπανών, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στις 14 Δεκεμβρίου (σ.σ. πρόκειται για το πακέτο μέτρων που είχε παρουσιάσει στο Ζάππειο).

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν χρόνο, ενώ δήλωσε την οργή του για τις "αδικαιολόγητες" υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Τόνιζε επίσης ότι αυτό που χρειάζεται είναι να δείξει η κυβέρνηση στις αγορές θετικό μομέντουμ μεταρρυθμίσεων ώστε να κερδίσει χρόνο μακροπρόθεσμα για να ξεπεράσει το κενό αξιοπιστίας.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι "οι αγορές και η Ε.Ε. τώρα καταλαβαίνουν πως παρότι η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην πίεση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να κόψει τους μισθούς του δημοσίου τομέα, τα μέτρα που παίρνει θα είναι το ίδιο επώδυνα και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα". Παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι αγορές θέλουν να δουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα και αποτελέσματα. «Το σημαντικότερο, θέλουν να δουν την κυβέρνηση να ορθώνει το ανάστημά της στην εσωτερική αντιπολίτευση για! την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε.

Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, σε συνάντησή του με τους Αμερικανούς, όταν ρωτήθηκε τι θέλουν να δουν οι αγορές. Επικαλέστηκε φράση που είχε πει στον Γ. Παπακωνσταντίνου επενδυτής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: "Οι αγορές θέλουν να δουν το αίμα να τρέχει ως συνέπεια των μεταρρυθμίσεων. Θέλουν να νιώσουν ότι η κυβέρνηση παίρνει επώδυνα μέτρα, παρά τη γενική αντίδραση".

Όπως αναφέρουν επίσης τα "Νέα", ο επικεφαλής του ΟΔΗΧ, Σπύρος Παπανικολάου, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι "κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση αντιδρούν σε μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση μισθών".

Όπως είχε σχολιάσει ο Σπέκχαρντ, "Εν μέρει η απροθυμία της κυβέρνησης να είναι πιο σαφής ως προς τα μέτρα μπορεί να είναι σκόπιμη, δεδομένης της επιθυμίας της να αποφύγει την ισχυρή αντίδραση των συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων εσωτερικών αντιπάλων της μεταρρύθμισης. Μπορεί επίσης να οφείλεται στις συνεχιζόμενες μάχες εντός της κυβέρνησης, ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τις περαιτέρω περικοπές και σε αυτούς με πιο λαϊκίστικες τάσεις, που υποστηρίζουν περαιτέρω "παροχές" για να μετριαστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της υφεσης. Λιγότερο σαφές είναι, ωστόσο, αν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα και πώς η Ε.Ε. και οι αγορές θα αντιδράσουν αν δεν ληφθούν μέτρα".

Στις 28/12/2009 ο Σπέκχαρντ σχολίαζε σε τηλεγράφημά του την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή και τις αναλύσεις ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή ή ανέφικτα. Όπως έγραφε στο τηλεγράφημα, αναφερόμενος στην αντιστροφή του εχθρικού αισθήματος των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, "τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό δεν φαίνεται ακόμη να έχουν αντιστρέψει αυτή την αίσθηση".

"Ο κύριος λόγος γι' αυτό», συνέχισε, «μπορεί να πηγάζει από την άρνηση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τα βήματα της Ιρλανδίας κόβοντας μισθούς στο Δημόσιο, ένα βήμα που πολλοί θεωρούν το ιερό δισκοπότηρο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο και αξιοπιστία για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων".

tvxs.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *