ροή ειδήσεων

Τα "Τρένα" των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος στη Ρόδο και την Κω

Μαρίκα Κλαμπατσέα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ισραηλίτικη κοινότητα Ρόδου...

Η εμπειρία των στρατοπέδων εξόντωσης, η μνήμη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, βρίσκεται στο επίκεντρο της μουσικής παράστασης «Τα τρένα», την οποία παρουσίασε χθες Σάββατο 23-7-2011, στις 9 μ.μ., στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η πιανίστρια, σοπράνο και συνθέτης Μαρίκα Κλαμπατσέα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ισραηλίτικη κοινότητα Ρόδου και την περιφέρεια Νοτίου Αγαίου, στο πλαίσιο των φετινών Ημερών μνήμης των Ροδίων και Κώων Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος (20-24 Ιουλίου).

Σε αυτήν η συνθέτις κάνει μια μεγάλη αναδρομή στο έργο συνθετών της περιόδου του Μεσοπολέμου, αλλά και σε έργα και τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα γκέτο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Πολωνών, Τσιγγάνων και Εβραίων συνθετών.
Τον τίτλο της παράστασης «Τα τρένα» (που παραπέμπει στο μέσο με το οποίο μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι κρατούμενοι) προσφέρει το έργο του συνθέτη Steve Reich Different Trains, που σαν «λάιτ μοτίβ» ακούστηκε σε όλη τη διάρκειά της, ένα έργο όπου το τρίξιμο των γραμμών, τα φρεναρίσματα, τα σφυρίγματα και ο συνεχής μονότονος ήχος του τρένου, πάνω σε παλιές και σκουριασμένες γραμμές, έρχεται να συναντήσει πέντε ψυχρά ηχογραφημένες φωνές, που προφέρουν αποκομμένες φράσεις.

Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, δουλεύοντας πάνω στο έργο του Steve Reich, που λειτουργεί σαν ένα εξαίρετο ηχητικό πλέγμα, χτίζει τις δικές της μουσικές παρεμβάσεις, που μαζί με τους ελεύθερους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς, δημιουργεί μια πρωτοποριακή σύνθεση. Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της μουσικής σύνθεσης υπήρξε η συγκλονιστική εμπειρία της επίσκεψης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, αλλά και γνωριμία του έργου του πολωνικής καταγωγής συνθέτη και τραγουδιστή Aleksander Kulisiewicz, που παρέμεινε για επτά χρόνια στο στρατόπεδο του Σαξενχάουζεν και επέζησε. Ένα ακόμη τραγικό πρόσωπο που «πρωταγωνιστεί» στο σπαρακτικό αυτό μουσικό ταξίδι αποτελεί η σοπράνο Fania Fenelon, η οποία μέχρι το 1943 που την συνέλαβαν οι Ναζί τραγουδούσε σε καμπαρέ και, όταν βρέθηκε στο Άουσβιτς, συμμετείχε στην ορχήστρα του στρατοπέδου... Σε έναν «διάλογο» με αυτή τη φιγούρα, η Μ. Κλαμπατσέα αυτοσχεδιάζει, πάνω σε άριες από τη Μαντάμ Μπατερφλάι του Πουτσίνι, που οι ναζί ανάγκαζαν την Fenelon να τραγουδάει...

Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΤΑ ΡΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

  
H Ρόδος, που είχε παραχωρηθεί στους Ιταλούς μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπαγόταν στην Ιταλία και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως και σε όλα τα Δωδεκάνησια κάτω από την Ιταλική κατοχή, οι Εβραίοι της Ρόδου ήταν σχετικά ασφαλείς μέχρις ότου οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί τον Σεπτέμβριο του 1943, με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.
Κρατούμενοι στο Άουσβιτς.

To 1944 ζούσαν περίπου 2.000 Εβραίοι στο νησί, 50 από τους οποίους, ως Τούρκοι υπήκοοι, προστατεύονταν από το τουρκικό Προξενείο. Οι υπόλοιποι απελάθηκαν στις 20 Ιουλίου 1944, στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Οι απελάσεις της Ρόδου ήταν οι τελευταίες που οργανώθηκαν από τους Γερμανούς στην Ελλάδα, αφού εγκατέλειψαν την χώρα μέσα στον Οκτώβρη του ίδιου έτους.
Στάλθηκαν με πλοίο στον Πειραιά, στριμωγμένοι στο κατάστρωμα κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, χωρίς τροφή και νερό, ενώ 23 Εβραίοι βρήκαν το θάνατο. Φυλακίστηκαν στο τμήμα μεταγωγών Χαϊδαρίου, που είχαν ιδρύσει τα Ες Ες, απ' όπου στη συνέχεια έφυγαν με τραίνο για το Άουσβιτζ-Μπιρκενάου. Μόνο 151 Εβραίοι από τη Ρόδο επέζησαν στο Ολοκαύτωμα.

Σήμερα μόνο 35 Εβραίοι ζουν στη Ρόδο. Η συναγωγή της Ρόδου, το Kahal Shalom, χτισμένη το 1575 στέκεται ακόμα στην "Iουδερία". Είναι η αρχαιότερη σε λειτουργία συναγωγή στην Ελλάδα και αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της ακμαίας κοινότητας που κάποτε ζούσε εκεί, έλκοντας την καταγωγή από 2.300 χρόνια πριν. Μια από τις πιο φημισμένες Σεφαραδίτικες κοινότητες στον κόσμο, που έγινε τον 16ο αιώνα.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/7/11 08:52

    ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 151 ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ,ΕΧΕΙ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ¨ΧΤΥΠΑΓΑΝ¨ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ,ΝΙΩΘΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
    ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ,ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ (ΓΑΜΠΡΟΥΣ,ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΙΑ) ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΣΤΕΙΑ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡ.
    ΠΡΙΝ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ (ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/11 09:36

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ..

    ΟΣΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ
    ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΟ...

    ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΟΥΤΕ Η ΚΡΙΣΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/11 10:50

    Ποιο Δ.Ν.Τ.? Ολες οι χώρες στην τελική, στους εβραίους χρωστάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/7/11 11:39

    Επιτέλους να τελειώνει το παραμύθι περί εξοντώσεως 6,000,000 Εβραίων στον Β΄ΠΠ !!! Τόσοι έβραίοι δεν υπήρχαν τότε σε όλο τον κόσμο μαζί! Ανιστορητα πρόβατα χάφτετε ότι σας λένε τα εβραίοκρατούμενα ΜΜΕ..........Μπεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/7/11 13:36

    Να ευγνομωνείτε που ξεβρώμισαν τα 12κάνησα και ολη την Ελλάδα απο δαύτους.
    Να ξεβρώμιζαν τότε και την Ελλάδα απο Ρομά και αλλους γυφτοτσίγγανους τι καλά θα ηταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/7/11 14:30

    Δυστυχώς επιζήσανε μερικοί. Σαν τις κατσαρίδες.
    Και τώρα, όλη η ανθρωπότητα είναι στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Μας τρώνε σιγά σιγά. Σαν να σου ροκανίζει το αυτί ένα ποντίκι. Το κάνει τόσο γλυκά, που δεν παίρνεις χαμπάρι τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/7/11 14:51

    ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΙΟ ΠΑΝΩ.

    6.000.000 ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

    ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙ ΣΗΜΙΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ.

    ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ...

    ΒΛΕΠΕ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΕΒΡΑΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ

    Α! ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:
    ΜΠΕΝΥ ΣΕΛΟΝ > ΜΠΕΝΙΖΕΛΟΣ > ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/7/11 18:11

    20.000.000 νεκροί ρώσοι στα στρατόπεδα!!!
    Ποιός μιλά γι΄αυτούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/7/11 19:38

    Ακουσατε εβραιους και λυσσαξατε. Στο Βελγιο υπαρχει οικογενεια ροδιτων εβραιων, που ειναι πολυ επιτυχημενοι επιχειρηματιες. Μεχρι αεροπορικη εταιρεια ειχαν καποια στιγμη. Μακαρι να ταν εδω, μονο καλο θα κανανε στον τοπο. Εμεις εχουμε μονο επιδοτουμενους απαταιωνες της αρπαχτης. Που πρωτοβουλιες για πραγματικη αναπτυξη. Μονο πως να υπερτιμολογισουν να κοροιδεψουν τους εταιρους τους ενδιαφερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/7/11 19:49

    ΜΑ ΤΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ,ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΗΤΕ (ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΕΤΕ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ,ΑΠΛΑ ΕΙΣΤΕ ΧΑΖΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΥΡΙΖΕΤΕ ΟΛΑ
    Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ (ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΡΩΚΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ)
    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Η' ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΓΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΠΡΩΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΙ(ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΛΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΙΛΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ)
    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΟΣΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
    ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΖΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΛΗΨΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΑΖΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΑ ΜΥΑΛΑ (ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΟΧΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ) ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΕ,ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΣΟ ΧΑΖΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ
    ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ? Η ΖΩΗ ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΝ ΝΙΩΘΕΤΕ ΑΤΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ)
    ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΤΕ ΜΕ ΑΝΕΤΑ, ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΓΕΛΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΧΑΖΑ
    ΡΟΔΙΟΣ ΔΡΑΚΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/7/11 23:48

    Δεν σας παίρνει στην Κίνα σκατοΕβραίε, γιατί εκεί δεν μπορείτε να κρυφτείτε μέσα στο πλήθος μαθαίνοντας απλά την γλώσσα. Εκεί θα ξεχωρίζατε σαν την μύγα στα σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/7/11 00:49

    ρε 23:48 το έπιασες το νόημα με τη μία!! IQ κουρκουμπινιού μιλάμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *