ροή ειδήσεων

Στρατιωτική κρίση στην Τουρκία

Τέσσερις κορυφαίοι στρατηγοί, από τους πέντε, παραιτήθηκαν την Παρασκευή στην Τουρκία.
Αρχικά έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων...
Ισίκ Κοσάνερ. Λίγη ώρα αργότερα ήταν γνωστή και η παραίτηση των αρχηγών του στρατού, στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Εσρέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ. Δεν παραιτήθηκε πάντως ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.

Μετά τις παραιτήσεις, πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στρατηγού Οζέλ.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο μέχρι χτες αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ανέλαβε αρχηγός ΓΕΣ και αναπληρωτής αρχηγός ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δηλαδή στις 1-4 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι το Σάββατο αναμένεται ο Οζέλ να οριστεί αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Οι στρατηγοί επέλεξαν τη ρήξη μέσω παραίτησης, αλλά έδωσαν ένα περιθώριο για να υπάρξει διέξοδος. Εάν είχε παραιτηθεί και ο στρατηγός Οζέλ, η κατάσταση θα ήταν χαοτική. Η διαδικασία διορισμού γενικού επιτελάρχη από την αμέσως κατώτερη βαθμίδα που είναι οι αρχηγοί των τεσσάρων στρατιών δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Από τους τέσσερις παραιτηθέντες, οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα. Ωστόσο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ είχε αναλάβει πέρσι και απέμεναν δύο χρόνια για τη συνταξιοδότησή του.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εξέδωσε προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο μέχρι χτες αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Κοσάνερ άφησε να εννοηθεί ότι ο λόγος της ρήξης είναι η υπόθεση των αξιωματικών που κατηγορούνται σε διάφορες υποθέσεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι και στερούνται την ελευθερία τους συνολικά 250 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκ των οποίων οι 173 είναι εν ενεργεία», ανέφερε ο Κοσάνερ και τόνισε ότι «όπως αναφέρουν και πολλοί νομικοί, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι οι προφυλακίσεις είναι σύμφωνες προς τις οικουμενικές αξίες περί δικαίου, τη δικαιοσύνη και τις αξίες της συνείδησης. Παρότι γνωστοποιήθηκε αλλεπάλληλες φορές η κατάσταση αυτή στους αρμόδιους, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο των νόμων».

Σύμφωνα με τον στρατηγό, «παρότι δεν υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση, 14 ανώτατοι αξιωματικοί και 58 αξιωματικοί με το βαθμό του συνταγματάρχη, εκτός του ότι απειλείται η ελευθερία τους, έχουν ταυτόχρονα χάσει και τη δυνατότητα να πάρουν προαγωγή κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τιμωρηθεί προκαταβολικά».

Ο Κοσάνερ έκανε λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας οργανισμός εγκλήματος» και επεσήμανε: «Το γεγονός ότι δεν έχει εμποδιστεί η κατάσταση αυτή, καθώς επίσης και το ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη τις σχετικές ενέργειες, έχουν καταστήσει αδύνατον να συνεχίσω να υπηρετώ από την υπέρτατη αυτή θέση, αφού η κατάσταση αυτή με εμποδίζει να υπερασπιστώ ως αρχηγός του γενικού επιτελείου, τα δικαιώματα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων».

Πάντως, ακόμα κι αν τελικά βρέθηκε η λύση, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Από τη μια είναι πλέον δεδομένη η εκφρασμένη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων στην προφυλάκιση αξιωματικών κι από την άλλη είναι ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρήξη επήλθε όταν η κυβέρνηση επέμεινε στην άποψή της ότι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί.

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν υποστήριξε ότι «η πολιτική εξουσία επιθυμεί να σχηματοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις με βάση τα δικά της πιστεύω. Οι στρατηγοί παραιτήθηκαν αντιδρώντας σε αυτό».
Σύμφωνα με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί «είναι ολοφάνερο ότι η ανώμαλη αυτή εξέλιξη έχει ανοίξει το δρόμο για σοβαρή κρίση στο κράτος. Στην πραγματικότητα η πολιτική εξουσία αφού άλωσε το χώρο της δικαιοσύνης είχε στρέψει την προσοχή της στις ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι εντάσεις που προκαλούνται εξαιτίας της κατάστασης αυτής να έχουν φτάσει σε σημείο που δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο».

Ως προς τις διεθνείς αντιδράσεις, η πρώτη δήλωση προήλθε από την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρία Όμεν Ρουιτέν, η οποία ανέφερε ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε δημοκρατικότερη χώρα όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχουν τις στρατιωτικές αποφάσεις».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, ερωτηθείς σχετικά είπε ότι πρόκειται «για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», και εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη των ΗΠΑ προς την ισχύ των Τουρκικών θεσμών».
skai.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/7/11 22:43

    Δεν εχουνε μπεσα οι πουσταραδες οι κομμενοι!!!
    Μπορει να τα κανουν επιτιδες για να επαναπαυτουμε και να μας την φερουνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/7/11 09:56

    Δεν νομιζω φιλε..Ειναι εντολη απο την Ευρωπαικη Ενωση!Αν θελουνε να μπουνε στην Ευρωπη θα πρεπει να απαλλαγουν απο το Στρατιωτικο τους καθεστως! Η Τουρκια ειναι εξυπνη και κανει βηματα μπροστα! το εχουν καταλαβει ολοι και ο Λαος γυρισε την πλατη στους στρατιωτικο καθεστως! Το καταλαβαν οτι τοσα χρονια η ιδια πολιτικη δεν βγαζει πουθενα αντιθετως τους εριχνε στο περιθωριο! Μπραβο τους παντως αυτο ειναι μια προοδος! ιδωμεν..γιατι οπως ειπες δεν εχουν και μπεσα...Θα δειξει το πραγμα τους επομενους μηνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/7/11 12:26

    Τι λες μαγκα μου???ξερεις απο ευρωπη???? Ο Νετζντέτ Οζέλ φανατικός ισλαμιστής νεο-οθωμανός Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρό αξιωματικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά του κουρδικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έχει διαπράξει ωμότητες σε βάρος συλληφθέντων Κούρδων ανταρτών (εκτελέσεις, βασανιστήρια κλπ).

    Πρόκειται για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη σε ότι αφορά την Ελλάδα και την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς είναι φανατικός ανθέλληνας και απέχει από την κεμαλική αντίληψη, υιοθετώντας ιδιαίτερα τυχοδιωκτικές θέσεις σε ότι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Οπωσδήποτε η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν τελειώνει με την τοποθέτηση του πρώτου ισλαμιστή στην ηγεσία του στρατεύματος και είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα, αφού είναι ζητούμενο πως θα δεχθούν οι ένοπλες δυνάμεις έναν στρατιωτικό ηγέτη που ηγείτο ενός παραστρατιωτικού σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/7/11 13:10

    12:26 ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ! ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ Ο 09:56 ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΠΡΙΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/7/11 13:13

    31/7/11 12:26 Κλασικος Χρυσαυγητης!Και ρουφιανος της Αστυνομιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/7/11 13:31

    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΚΟΜΜΕΝΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ !!ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟ ΖΩΟ . ΥΠΟΣΤΙΡΙΞΗ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΚΩΛΟΑΝΑΡΧΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΙΑ... ΧΑΧΧΑ!!! ΖΩΑ ΠΟΥ ΣΦΑΖΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/7/11 13:34

    13:31 Ρε Χρυσαυγητη εσυ δεν εδερνες τους αγανακτισμενους ΕΛΛΗΝΕΣ με καδρονια διπλα στα ΜΑΤ? Και λες για κονσερβες και μαλακιες? Ρουφιανε της Ασφαλειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος31/7/11 13:37

    13:31 ΡΕ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΘΕΣΕ ΣΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙΣ E-MAIL ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΦΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/7/11 13:37

    Μη μιλας σε προοδευτικους. Ειναι ανθελληνες 12:31

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος31/7/11 13:39

    ΧΑΧΑΑ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΕΡΑΙΔΑ??? ΠΑΛΙΟΑΔΕΡΦΑΡΕΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος31/7/11 13:47

    ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ! ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ? ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ! ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΞΥΡΙΣΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ! ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΡΦΑΝΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος31/7/11 13:50

    EDO STI RODO DEN SAS VLEPO NA EMFANIZESTE GIATI? ENA SAS YPOSXOMAI XRYSAYGHTES...MHN KANETE TO LA8OS KAI BGHTE APO TA KABOUKIA SAS..8A SAS KLAPSEI I MANOYLA SAS SIXAMATA! MEXRI STIGMHS KALA TA PATE..ETSI SAS 8ELO NA EISTE KRYMENOI!TAKSI KAI ASFALIA..ROYFIANOI!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος31/7/11 13:52

    13:47 ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος31/7/11 13:54

    13:50 ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΩΛΟΤΡΙΧΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος31/7/11 13:56

    Γραψε Ελληνικα ρε 13:50 μαλακα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος31/7/11 14:02

    ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ...ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΓΑΠ ΣΤΑ ΜΑΤ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΠΗΓΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΟΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΠΟΛΙΤΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ? ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΤΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ...ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΣΑΤΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος31/7/11 14:04

    13:54 Αφου δεν εχεις τριχες μωρη λουγκρα...ξυριζετε μεχρι και τις κολοτρυπιδες σας! αδερφαρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος31/7/11 14:20

    14:02 Εντάξει φίλε αυτό ήταν σφάλμα που κάναμε! Δεν θέλαμε να χτυπήσουμε Έλληνες! Εξάλλου το παραδεχτήκαμε κι εμείς οτι ήταν μαλακία να τα βάλουμε με λάθος ανθρώπους! Αλλα μην λες οτι είμαστε ρουφιάνοι της ασφάλειας? Εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος31/7/11 14:23

    14:20 ΡΕ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΗ ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ? ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ? ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΣ ΕΣΥ ΡΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΡΕΜΑΛΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΡΟΝΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ? ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΡΑΦΛΟΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειστε ολοι θύματα.. Πρόβατα με ταμπέλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος1/8/11 01:00

    22:48 Βρε βρε..Ο Γνωστος Κερατας απο την Κρεμαστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *