ροή ειδήσεων

Τα χωριά της Ρόδου...

Τα χωρια της Ροδου...
Από την Ελένη Νικολούλια.
Για να θυμηθείς τις ρίζες σου, για να μυρίσεις φρέσκες μπουκαμβίλιες. Για να δεις τοπία που δεν έχεις ξαναντικρίσει...
και να ακούσεις γέλια τόσο ζωντανά που σε κάνουν και σένανα γελάσεις! Ρόδος δεν είναι μόνο η Παλιά Πόλη. Δεν είναι μονάχα κοσμικές φωτογραφίες, ούτε απλώς ένας τόπος με όμορφες παραλίες. Είναι το Νησί του Ήλιου και οι ακτίνες του φωτίζουν εξίσου έντονα και άλλες του πτυχές. Τα χωριά της Ρόδου είναι πανέμορφα! Εντυπωσιακά, αλλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους!


ΚΟΣΚΙΝΟΥ: Εκδρομή στην παράδοση


Μπορεί να απέχει μόλις 7 χλμ. από την πολύβουη πόλη της Ρόδου, όμως εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Το χωριό της Κοσκινού, το προσεγγίζεις ακολουθώντας τις ταμπέλες στο δρόμο προς Καλλιθέα. Φτάνεις στην κεντρική πλατεία του και εκεί που νομίζεις πως έχασες το χρόνο σου, έχεις φτάσει εκεί ακριβώς όπου πρέπει! Χάσου στα ασβεστωμένα στενά και θαύμασε τα παραδοσιακά ροδίτικα σπίτια, κάποια εκ των οποίων βάφτηκαν σε έντονα χρώματα για να εντυπωσιάσουν το μάτι. Πέρνα από την ταβέρνα του Γιάννη και ζήτα του να σε φιλέψει κάποιον από τους νόστιμους μεζέδες του ή ρώτα πώς θα πας στης Σοφίας για φρεσκοψημένα μελεκούνια. Πριν φύγεις, όμως, κάνε οπωσδήποτε μια στάση στο Παραδοσιακό Σπίτι που εδώ και 7 χρόνια καθημερινά από τις 08:00-12:00 «παρουσιάζει» ανοιχτά στο κοινό την αυθεντική διακόσμηση της Κοσκινούς, με τα βοτσαλωτά δάπεδα και τις μεγάλες καμάρες, τα χρωματιστά πιάτα σε κάθε εκατοστό των τοίχων και τα υφαντά των νοικοκυρών.


7 ΠΗΓΕΣ: Καταπράσινο μυστικό


Ακολουθώντας το δρόμο προς Λίνδο, στο ύψος των Κολυμπίων οι ταμπέλες που οδηγούν στις 7 Πηγές θα αρχίσουν να ιντριγκάρουν τη φαντασία σου σχετικά με τα όσα έχεις ακούσει για το «περίεργο» αυτό μέρος με τα φίδια, τα παγώνια, τα νερά, τα μυστικά περάσματα, τους καταρράκτες και το απέραντο πράσινο. Κι αν όλα αυτά σου ακούγονται υπερβολικά, με χαρά θα ανακαλύψεις πως όχι μόνο ισχύουν, αλλά και πως πρόκειται ίσως και για μια εμπειρία που όμοιά της σίγουρα δεν θα έχεις ξαναζήσει ποτέ! Φτάνεις και αμέσως αντιλαμβάνεσαι την πτώση της θερμοκρασίας. Γύρω σου όλα είναι κατάφυτα και η... διέξοδος στις απορίες σου είναι το Snake's House! Ο Γρηγόρης, ο πύθωνας του ιδιοκτήτη, βρίσκεται καλά κλεισμένος στο γυάλινο κλουβί του, ωστόσο εσύ ήδη έχεις αρχίσει να αντιλαμβάνεσαι το μυστήριο του τόπου που πατάς. Προχωράς και στην πραγματική όαση της ταβέρνας των 7 Πηγών (Τ. 22410 56259), μαθαίνεις για την extreme συνέχεια! Ιντριγκάρεσαι κι άλλο και προσπερνώντας τα δεκάδες παγώνια και τις χήνες που σουλατσάρουν στα πόδια σου, βλέπεις επιτέλους τις δροσερές, πανέμορφες πηγές! Προχωράς, όμως, ώσπου να συναντήσεις το ύψους 2 μ. τούνελ. Σκοτάδι μαύρο για 200 μ., νερό που φτάνει πάνω απ' τον αστράγαλο κι όμως σου λένε... διάσχισε το! Το κάνεις με χαρά. Όσο φοβάσαι, τόσο ενθουσιάζεσαι. Το τούνελ τελειώνει και μπροστά σου χύνεται ένας υδάτινος παράδεισος. Ένας καταρράκτης που θέλεις να ακούς τα νερά του να τρέχουν για όλη σου τη ζωή!

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Κυκλαδίτικη ηρεμία


Σε ελάχιστη απόσταση από το Κιοτάρι και τη δροσερή του παραλία, βαδίζοντας στο δρόμο από Λίνδο προς νότια Ρόδο, συναντάς το Ασκληπιειό, που με το όνομά του αποτίει φόρο τιμής στον Ασκληπιό και τα θαυματουργά του βότανα. Στην πλατεία του χωριού σε υποδέχεται ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες που μοιάζουν με κολάζ στους τοίχους, ενώ δίπλα της με €1, εξασφαλίζεις την είσοδό σου στο Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο. Βγαίνοντας, η επόμενη στάση σου θα είναι το Κάστρο, πάνω στο λόφο Χαράνι, που καλό θα ήταν να προσεγγίσεις με το αυτοκίνητο. Πριν όμως φτάσεις εκεί για να θαυμάσεις την υπέροχη θέα στο χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή, κάνε μια βόλτα μέσα στα στενά. Ένα κυκλαδίτικο σκηνικό απλώνεται μπροστά σου, ενώ τα μισογκρεμισμένα σπίτια που ξεπετάγονται τακτικά, μόνο ομορφιά προσδίδουν. Στο τέλος, κάτσε στην ταβέρνα του Γεώργαλλου (Τ. 22440 47016) για μεζεδάκια, για να πάρεις δυνάμεις!

ΦΑΝΕΣ: Καμβάς ευτυχίας


Βάζοντας πλώρη προς Κάμειρο, οι ταμπέλες για Φάνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται. Ναι! Είναι το ξακουστό χρωματιστό χωριό της Ρόδου! Ο μικροσκοπικός αυτός οικισμός των 800 κατοίκων, που κατάφερε να συγκεντρώσει τα παγκόσμια φλας και τις διθυραμβικές κριτικές από διεθνείς εικαστικούς φορείς χάρη στον Λούκα Νικολίτση, τον ταπεινό, υπερδραστήριο Ροδίτη που έγινε ξακουστός στα πέρατα του κόσμου! Κίτρινο, μπλε και πράσινο, σχέδια παιδικά και ανθισμένες αυλές, όλα γίνονται ένα, με σκοπό να σκορπίσουν χαμόγελα σε ντόπιους και περαστικούς. Οι Φάνες βγήκαν απ' την αφάνεια χάρη σε έναν άνθρωπο και μια ομάδα ελπιδοφόρων νέων και παιδιών. Αν ρωτήσεις, όμως, δεν θα σου τον πουν. Σαν καλά κρυμμένο μυστικό είναι ο Λούκας για τους ντόπιους. Αν θέλεις όμως να τον συναντήσεις, δεν «κρύβεται» μακριά. Στο Δελφίνι θα τον βρεις, στην παραλία των Φανών (Τ. 22410 41369) σε ένα (εννοείται) χρωματιστό σκηνικό, πάντα έτοιμο να σε τρατάρει μεζέδες, cocktails και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου! Μόνο θυμήσου, να χαμογελάς! Αυτή είναι η ευχή του!

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ: Ένα τσανάκι ακόμα!

Κι όπου «τσανάκι», όπως εξηγούν περήφανες οι γιαγάδες του χωριού, σημείωσε τα χρωματιστά πιάτα, τις κούπες, τα υφαντά και όλα τους τα χειροποίητα προικιά, που με τόσο καμάρι στολίζουν τους τοίχους τους! Έτσι είναι εδώ στον Αρχάγγελο: ο χρόνος έχει σταματήσει στα χρόνια που η οικογένεια ήταν το Α και το Ω, στις εποχές που η κοπέλα όφειλε από μικρή να βρει έναν καλό γαμπρό, εκεί που ο γέρος ήταν ο ηγέτης της φαμίλιας. Στο κέντρο του χωριού, ο Ταξιάρχης και το επιβλητικό του καμπαναριό κατέχουν περίοπτη θέση. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το Κάστρο στην κορυφή του, που με το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, μοιάζει λες και τους προστατεύει όλους! Κι αν νομίζεις πως εδώ μόνο παράδοση θα βρεις, κάνεις μεγάλο λάθος! Το βράδυ τα μπαράκια και τα clubs, τα περισσότερα εκ των οποίων αγαπούν την ελληνική μουσική, δίνουν κάθε βράδυ όρκο να κλείσουν όλο και αργότερα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην παραλία των Στεγνών, θα έρθεις για μπάνιο αλλά και ολόφρεσκο ψάρι στον ξακουστό Koza (Τ. 22440 22632)!

ΛΑΧΑΝΙΑ: Τόπος παρθένος


Λουλούδια! Πολλά λουλούδια! Και ροζ και μοβ και μπουκαμβίλιες παντού! Η Λαχανιά αποτελεί έναν κουκλίστικο, παραδοσιακό οικισμό στη νότια Ρόδο, ελάχιστα χιλιόμετρα πριν το Πρασονίσι, το νοτιότερο άκρο του νησιού! Κάτασπρα σπιτάκια «μπλέκουν» όμορφα με δεκάδες καταπράσινα δέντρα, ενώ οι προσεγμένες, ολάνθιστες και πάντα ανοιχτές αυλές, συνθέτουν μια άψογη εικόνα μαζί με τα πλακόστρωτα γραφικά στενά που τα πλαισιώνουν. Κάθε στροφή και μία έκπληξη, κάθε ντόπιος και ένα χαμόγελο, με αυτό των ιδιοκτητών του μοναδικού καφενείου της περιοχής να είναι το μεγαλύτερο. Όσο για το καλοκαίρι, η «κοσμική» κίνηση της Λαχανιάς είναι στο αποκορύφωμά της, με καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο να φτάνουν εδώ με σκοπό να εκθέσουν έργα ζωγραφικής, σκίτσα και κεραμικά.

travelstyle

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/7/11 02:53

    nai kala kai poios sou eipe oti einai olofresko to psari tou koza???mallon ta vlepeis sthn fhoto pou vgazei to psonio kai pas meta na fas sou dhxnei to fresko kai meta sou vazei allo panw!!na mou peis h trypa pou exei oute lantza psariwn den exei alla ayta tyfla na ta deis esy pou ta grafeis kiolas!!!a re koroida kai psonia pou exei h rodos!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *