ροή ειδήσεων

Διαφωνεί ο νομικός σύμβουλος του Δήμου με τη μεταβίβαση

«Φρένο» στη μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσεως της υπό εκκαθάριση ανώνυμης δημοτικής επιχείρισης "ΡΟΔΩΝ ΑΕ" με την εταιρεία...
«Quality Taste AE» στην «Εμμανουήλ Μαργέλλος και Σια Ο.Ε.» έθεσε χθες με την τέταρτη κατά σειρά γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Φραράκης.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


«Φρένο» στη μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσεως της υπό εκκαθάριση ανώνυμης δημοτικής επιχείρισης "ΡΟΔΩΝ ΑΕ" με την εταιρεία «Quality Taste AE» στην «Εμμανουήλ Μαργέλλος και Σια Ο.Ε.» έθεσε χθες με την τέταρτη κατά σειρά γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Φραράκης.
Το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με την υπ' αριθμ. 484/5-7-2011 απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία ενέκρινε σχετική εισήγηση περί μεταβίβασης της μίσθωσης στο προνομοιακό ακίνητο του «ΕΛΛΗ» που έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΡΟΔΩΝ ΑΕ με δύο αιρέσεις.
Έθεσε συγκεκριμένα ως προϋπόθεση την αύξηση του ενοικίου κατά 10% και προκαταβολή 6 μισθωμάτων, ισχυόντων κατά τα λοιπά των όρων της αρχικής σύμβασης καθώς και την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου.
Το θέμα έτσι παραπέμφθηκε προς γνωμοδότηση στο νομικό σύμβουλο του Δήμου Ρόδου ο οποίος παλαιότερα είχε καταστήσει σαφές ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος για την μεταβίβαση του μισθίου είναι η τροποποίηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Quality Taste AE» και η αγορά του 65% αυτού από την «Εμμανουήλ Μαργέλλος και Σια Ο.Ε.».
Ο κ. Φραράκης αφού έλαβε την από 15 Ιουλίου 2011 παραγγελία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επεσήμανε ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου έχει γνωμοδοτήσει ακόμη τρεις φορές για την υπόθεση αυτή τονίζοντας ότι έχει διαφορετική γνώμη από αυτήν που δέχτηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τόσο ως προς την αρμοδιότητα του συλλογικού οργάνου όσο και ως προς την αποδοχή του αιτήματος της εταιρείας.
Έχει καταστήσει σαφές ότι η άσκηση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από την σύμβαση εκμισθώσεως αλλά και την κείμενη νομοθεσία για τις εμπορικές μισθώσεις ανήκει μόνο στη ΡΟΔΩΝ ΑΕ και όχι στο Δήμο Ρόδου στον οποίο ανήκει η κυριότητα του ακινήτου. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνεται, όπως έχει τονίσει και η συμφωνία ή η άρνηση συμφωνίας για μεταβίβαση της συγκεκριμένης μισθωτικής σχέσεως.
Είχε τονίσει επιπλέον ότι από πουθενά δεν προκύπτει νομική δυνατότητα του Δήμου να συμφωνήσει σε αντισυμβατική μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσεως ή σε κατάρτηση νέας συμβάσεως.
Με άλλη γνωμοδότησή του τον Απρίλιο του 2011, ο νομικός σύμβουλος του δήμου ήταν σαφής και κατηγορηματικός για τις ευθύνες που έχουν οι εκκαθαριστές αλλά και η δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου στη διαχείριση - εξέταση του αιτήματος της ανώνυμης εταιρείας "Quality Taste AE", που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Ζ. Σαμαντζή, για τη μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσης του «ΕΛΛΗ».
Είχε τονίσει μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Εξ όσων επιτρέπει να γίνουν αντιληπτά το κείμενο της συνημμένης αιτήσεως της μισθώτριας εταιρείας «Quality Taste ΑΕ», αυτή ζητά είτε α) να λυθεί με νεώτερη συμφωνία η σύμβαση μισθώσεως του ανωγείου ορόφου του ΕΛΛΗ την οποία έχει συνάψει με την «Ρόδων ΑΕ» και παράλληλα να υποχρεωθεί η «Ρόδων ΑΕ» να καταρτίσει νέα εξ αρχής σύμβαση με μισθωτή τον οποίο θα υποδείξει εκείνη, είτε β) να της επιτραπεί η υπομίσθωση του ακινήτου στον επιχειρηματία αυτόν, είτε γ) να καταρτισθεί νέα σύμβαση (ταυτόχρονη εκχώρηση και αναδοχή των συμβατικών υποχρεώσεων από την υφιστάμενη σύμβαση μισθώσεως) με τους όρους της υφιστάμενης αλλά με τον νέο μισθωτή τον οποίο θα υποδείξει εκείνη, της «Quality Taste ΑΕ» απαλλασσόμενης από οποιαδήποτε εφεξής σχέση με την μίσθωση.
Τα αιτήματα αυτά προκειμένου για δημοτικά ακίνητα δεν είναι νόμιμα, γιατί ο Δήμος δεν έχει εξουσία να προβεί σε τέτοιες συμφωνίες για τα δημοτικά ακίνητα, ούτε να απαλλάσσει αυτούς που έχουν συμβληθεί μαζί του από τις υποχρεώσεις τους από τις συμβάσεις μισθώσεως. Ο μισθωτής με ελεύθερη επιλογή και απόφασή του υπογράφει μία σύμβαση με την οποία αναλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις, που φυσικά οφείλει νά εκπληρώσει. Η αιτούσα εταιρεία την εκτέλεση των υποχρεώσεων που προφανώς ανέλαβε ελεύθερα, κάνοντας κάποιες επιχειρηματικές επιλογές, την προβάλλει ως χάρη προς την εκμισθώτρια εταιρεία, ζητώντας ανταλλάγματα, επί πλέον αυτών που συμφώνησε στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Τέτοια αιτήματα προβαλλόμενα από τους μισθωτές δημοτικών ακινήτων είναι εντελώς απαράδεκτα και άσκοπα, λόγω της προφανούς παρανομίας τους, γι'αυτό και δεν υποβάλλονται. Εάν υπάρξει περίπτωση νέας μισθώσεως δημοτικού ακινήτου αυτή γίνεται μόνο με πλειοδοτικό διαγωνισμό (ΠΔ 270/1981) και όχι με υποχρεωτική υπόδειξη του προηγούμενου μισθωτή και απ'ευθείας νέα μίσθωση, όπως φαίνεται να ζητά η μισθώτρια εταιρεία. Ο μισθωτής δημοτικού ακινήτου είναι υπεύθυνος για την καταβολή του μισθώματος εάν το εγκαταλείψει, μέχρις ότου μισθωθεί πάλι. Καταγγελία της συμβάσεως, όπως αυτή που απειλεί να κάνει η μισθώτρια εταιρεία, έχει έννομες συνέπειες μόνο εάν είναι νόμιμη, δηλαδή για νόμιμο λόγο. Οι μισθωτές των δημοτικών καταστημάτων μόνη δυνατότητα «αποχωρήσεως» από την μίσθωση έχουν α)την μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσεως λόγω βαρείας νόσου (άρθρο 12 πδ/τος 34/95) β)την παραχώρηση της χρήσεως του δημοτικού ακινήτου σε εταιρεία ΕΠΕ στην οποία νέο πρόσωπο θα έχει ποσοστό όχι ανώτερο του 65%, διατηρούμενης της ευθύνης του αρχικού μισθωτή για την καταβολή του μισθώματος (άρθρο 11 π.δ/τος 34/95)".



dimokratiki.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/7/11 09:22

    ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΓΕΛΟ ΚΑΙ ΜΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
    Ο Μαργέλος απέδειξε πως με τις πλάτες του Ισιγώνη, όταν θέλει κάτι το κάνει και ας είναι παράνομο , οπως για παράδειγμα τα παρακάτω:
    1.Καντίνα κατω απο το Καζίνο, παράνομη και ζητά και αποζημιώσεις απο το Δήμο;;;;
    2.Μπητς μπαρ κάτω απο το Ελλη, παράνομο, αυθαίρετο και χωρίς άδεια λειτουργίας.
    3.Σόχο, απο που να πιάσεις και που να αφήσεις, Υπέρβαση αδείας, μουσική, υπεράριθμα τραπεζοκαθίσματα, κατάληψη κοινοχρήστου χώρου (πλατείας Συντριβάνη) αρχαιολογικές παραβάσεις κλπ κλπ.
    Α ΡΕ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΦΡΑΡΑΚΗ ΠΗΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΓΕΛΟ ΤΟΝ ΙΣΙΓΩΝΗ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΚΙΑ ?
    ΕΛΑΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ... ΠΕΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/7/11 09:45

    toxei parakani o Margelos....poios nomizei oti einai???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/7/11 11:18

    Μαργέλο προχώρα, σε θέλει όλη η Ρόδος.
    Αντε βρέ...και Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/12/11 19:19

    Το λαδωτήρι καλά δουλεύει στον τόπο μας!!! Έτσι φαίνετε πως ένα ανθρωπάκι τύπου Μαργελου!! που ξεπετάχτηκε από το πουθενά,, με το κατάλληλο λάδωμα των ξεφτιλισμένων δημοτικών κρατικών κλπ υπαλλήλων προσπαθεί να γίνει ο Κοσκωτας της Ρόδου!!! Ελλάς το μεγαλείο σου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *