ροή ειδήσεων

Οι νέες ρυθμίσεις για τα κατοικίδια και αδέσποτα

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) για αδέσποτακαι οικόσιτα ζώα, ποινές φυλάκισης, μή εξαγοράσιμες, για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων και απαγόρευση χρήσης ζώων ως θέαμα...

Νέο καθεστώς για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εγκρίθηκε σήμερααπό το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετείταιβιβλιάριο υγείας και διαβατήριο, ενώ καθίσταταιυποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες τις γάτες καιτους σκύλους.

Επιπλέον, δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων και των ιδιοκτητώντους, καθώς επίσης και οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο.Παράλληλα θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τααδέσποτα ζώα.

Όσον αφορά στην κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων θα τιμωρείται, πλέον, με μη εξαγοράσιμηποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.

Το Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από τηνεκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, στηναποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφήςτων δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησήτους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, επέρχονται δέκα νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα καιαδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώωνσυντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώωνσυντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.

3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους πουπερισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική.

4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο -σεσυνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημίαπου προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής τωναδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.

6. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώουσυντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.

7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σεκινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.

8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμακαθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.

9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

10. Προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων γιατους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες,αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

tanea.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/7/11 18:55

    Ας ευχηθούμε επιτέλους να ισχύουν αυτοί οι νόμοι για τις ψυχούλες αυτές που δεν φταίνε σε τίποτα και όμως υπάρχουν υπάνθρωποι που τα κακομεταχειρίζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/7/11 23:58

    δηλαδή τώρα θα βρίσκουμε τους κινέζους από το τσιπάκι που θα καταπίνουν; καλό ακούγεται.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *