ροή ειδήσεων

"Τρελλές" εισπράξεις σε αεροδρόμια Ρόδου και Κω από ανατολικοευρωπαίους τουρίστες

TOURISTES._EL_VENIZELOSΤΑΧΥΤΑΤΕΣ αλλαγές στο προφίλ της πελατείας του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνουν στοιχεία που καταγράφουν τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών...
Οι Ανατολικοί εμφανίζονται να είναι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο, ενώ εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται στις δαπάνες ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα για... λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο).
Ενδεικτικό ότι αρκετοί από αυτούς έχουν αγοράσει ή νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα του ξενοδοχείου.
Ο συνδυασμός των στοιχείων από τη χρήση πιστωτικών καρτών αλλά και από τις αγορές στα καταστήματα που υπάρχουν στα ελληηνικά αεροδρόμια αποκαλύπτει τη στροφή των ξένων τουριστών σε αγορές από σουπερμάρκετ και το ψαλίδισμα των εξόδων για διασκέδαση.
Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe για τις δαπάνες εισερχόμενου τουρισμού πελατών της στην Ελλάδα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, αν και οι ξένοι που ήρθαν στη χώρα μας ήταν λιγότεροι από πέρυσι, καταγράφηκε αύξηση 135,68% στις δαπάνες για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Αν δημιουργηθούν και πουληθούν τελικά τα επόμενα χρόνια σε ξένους οι χιλιάδες παραθεριστικές και τουριστικές κατοικίες που προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, τότε ωφελημένοι θα είναι σε μεγάλο βαθμό οι ιδιωτικοί όμιλοι που θα αποκτήσουν τον έλεγχο ελληνικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, στις οποίες έχει βάλει πωλητήριο η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, οι ξένοι επισκέπτες φαίνεται πως στρέφονται σε αγορές τροφίμων και ποτών από τα σουπερμάρκετ, μειώνοντας όσο μπορούν τις δαπάνες σε εστιατόρια και καφετέριες. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι ενώ οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών για διασκέδαση αυξήθηκαν μόλις 4,2% στο α' τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν 20,86% περισσότερα χρήματα σε σουπερμάρκετ. Αντίθετα, στις άλλες μεσογειακές χώρες οι τουρίστες ξοδεύουν αρκετά περισσότερα για διασκέδαση, αφού οι σχετικές δαπάνες εμφάνισαν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με την Ελλάδα (+13,77%).
Χρυσές δουλειές, αντίθετα, κάνουν τα καταστήματα των αεροδρομίων στις τουριστικές περιοχές που προτιμούν οι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους έξι μήνες οι Ρώσοι που ψωνίζουν στα αεροδρόμια εμφανίζονται αυξημένοι κατά 65% στο Ηράκλειο, 51% στη Θεσ/νίκη, 60% στην Κέρκυρα, 65% στην Κω, 195% στη Ρόδο και 140% στα Χανιά.
*Εντυπωσιακή αύξηση (200%) καταγράφεται στους Ουκρανούς που κάνουν αγορές στο αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης, έχοντας κάνει διακοπές στη Χαλκιδική.
*Στην Κέρκυρα ψωνίζουν 50% περισσότεροι Πολωνοί και Δανοί, ενώ στην Κω αγορές κάνουν 65% περισσότεροι Βέλγοι, 94% πιο πολλοί Ιταλοί, ενώ στους ολλανδούς πελάτες καταγράφεται αύξηση που φτάνει το 120%.
*Η κίνηση στα καταστήματα duty free των αεροδρομίων εμφανίζεται αυξημένη σε διψήφιο ποσοστό, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται κατά σειρά στην Κω, τη Ρόδο και το Ηράκλειο.
Οι Ρώσοι αποτελούν τους καλύτερους πελάτες των καταστημάτων στα αεροδρόμια, καθώς ψωνίζουν ακριβά ποτά, αρώματα και τσιγάρα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κάθε Ρώσος ξοδεύει κατά μέσον όρο ογδόντα ευρώ για ψώνια στο αεροδρόμιο Θεσ/νίκης και ενενήντα ευρώ στο Ηράκλειο.
Λιγότεροι κατά 15% εμφανίζονται να είναι οι έλληνες πελάτες στα καταστήματα των αεροδρομίων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της κίνησης άνω του 20% στο πρώτο εξάμηνο. Αυτοί, όμως, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αεροπλάνο ξοδεύουν για ψώνια περισσότερα από ξένους τουρίστες: περίπου 35 ευρώ δαπανά κάθε Αγγλος στο Ηράκλειο, ενώ κάθε Ελληνας σχεδόν 40 ευρώ.
Ελευθεροτυπία

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/7/11 13:37

    Μπατιροτουρίστες από το πρώην ανατολικό μπλοκ έρχονται στην Ελλάδα!

    Πληρώνουν 250 ευρώ για 8 ημέρες, ενώ δεν κάνουν τζίρο στα μαγαζιά. Παραγωγοί καταγγέλουν ότι τους κλέβουν ντομάτες, πεπόνια, καρπούζια κ.λπ.

    Μεγάλος αριθμός τουριστών φέτος στην Ελλάδα προέρχεται από την Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Σερβία. Οι τουρίστες από τις χώρες αυτές, που προτιμούν τον τόπο μας για τις....
    διακοπές τους, δεν αφήνουν χρήματα στα τουριστικά μαγαζιά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν. Περιορίζονται στα 250 ευρώ για 8 ημέρες, που πλήρωσαν. Μάλιστα παραγωγός στη Ζάκυνθο κατήγγειλε ότι τουρίστες εισέβαλαν στο κτήματα του κι έκλεψαν πεπόνια, καρπούζια και ντομάτες! Τουριστικός επιχειρηματίας στα παράλια της Ηπείρου έλεγε: "Δεν χαλάνε ούτε 10λεπτο. Σε τουριστικό κατάστημα δεν μπαίνουν. Ένα σουβλάκι στο χέρι δεν κρατούν. Εχουν θερμός με παγωμένο νερό μαζί τους και βγάζουν από τις τσάντες φαγητά. Τα μαγαζιά είναι άδεια". Κάποιοι μιλούν για αριθμητική αύξηση του τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα. Όμως η αύξηση αυτή, αν όντως υπάρχει, δεν βοηθάει σε τίποτε, αφού τζίρος στην αγορά δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/11 14:30

    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΟΚ!!!!
    ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!!!!
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/11 14:33

    Ζωγραφίζει το γυφτάκι μια μύγα στον πίνακα. Την βλέπει ο δάσκαλος και νομίζει ότι ήταν αληθινή αφού ήταν τέλεια ζωγραφισμένη. Προσπαθεί να την διώξει, τη βαράει με το χάρακα αλλά αυτή εκεί, ακάθεκτη. Μόνο αφού άρχισαν να γελάνε τα παιδιά, κατάλαβε ότι κάτι τρέχει. Παρατηρώντας την καλύτερα λοιπόν, διαπιστώνει ότι είναι....
    ζωγραφιά.
    -Ποιός έκανε αυτή την τέλεια ζωγραφιά;
    -Εγκώ ντάσκαλο, λέει το γυφτάκι.
    -Μπράβο αγόρι μου! Τέλεια ζωγραφιά. Αύριο πες του πατέρα σου να έρθει, θέλω να του μιλήσω.Την επόμενη μέρα πάει ο μπαμπάς.
    -Συγχαρητήρια κύριέ μου. Ο γιος σας έχει πραγματικό ταλέντο...
    -Ντείρτου ντάσκαλε... Ντείρτου...
    -Μα καλά! Εγώ σας λέω ότι το παιδί έχει ένα σπάνιο χάρισμα..
    -Βρε ντείρτου που σε λέω. Ντείρτου.
    -Μα ακούστε. Εχθές ζωγράφισε μια μύγα στον πίνακα, τόσο τέλεια που την πέρασα για αληθινή.
    -Ντείρτο πολύ σε λέω. Ξέρω... Ξέρω. Τις προάλλες ζωγκράφισε ένα μ##νί στη σόμπα. Παππούς έκαψε γκλώσσα του και εγκώ τσουτσούνα μου. Ντείρτου που σε λέω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/7/11 14:40

    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΟΚ!!!!
    ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!!!!
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ & ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *