ροή ειδήσεων

Ούτε 1 ΚW φωτοβολταϊκού σε 14 νησιά

Μετ΄εμποδίων και με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών στα νησιά, παρά τις διακηρύξεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για παραγωγή... και εξαγωγή (!!!) πράσινης ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ (ως διαχειριστή του δικτύου των νησιών),στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα (1) νέο μεγαβάτ αιολικών.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα φωτοβολταϊκά, καθώς το εξάμηνο αυξήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς κατά 18 μεγαβάτ. Ωστόσο το μέγεθος αυτό είναι πολύ μικρό συγκριτικά με το δυναμικό των νησιών και το υφιστάμενο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ως κύρια αιτία των καθυστερήσεων προβάλλεται από τους αρμόδιους, η προβληματική κατάσταση στα δίκτυα των νησιών, όπως και η έλλειψη διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα. Ωστόσο, ακόμη και αν γίνουν οι διασυνδέσεις, (η πρώτη στις κεντρικές Κυκλάδες, στην καλύτερη περίπτωση σε 3 χρόνια από σήμερα), το εσωτερικό δίκτυο πολλών νησιών εμφανίζεται από τη ΔΕΗ ως κορεσμένο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση ακόμη και πολύ μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων, όπως αυτά του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε μεγάλα νησιά, όπως η Σάμος, το δίκτυο εμφανίζεται από τη ΔΕΗ ως κορεσμένο και δεν μπορεί να εγκατασταθεί ούτε ένα φωτοβολταϊκό κιλοβάτ σε στέγη σπιτιού, αν και οι αιτήσεις πλησιάζουν τα 500 κιλοβάτ, ενώ το ίδιο ισχύει στη Λέσβο και στη Λήμο. Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ του 2008, στα μη διασυνδεμένα νησιά μπορούν να εγκατασταθούν μικρά φωτοβολταϊκά που εξαιρούνται από τη λήψη άδειας (περιλαμβάνονται και αυτά που εγκαθίστανται στις στέγες) ισχύος 191 μεγαβάτ. Στο πλαίσιο του προγράμματος φωτοβολταϊκά στις στέγες μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε όλα τα νησιά 10,2 μεγαβάτ στις στέγες, ενώ οι αιτήσεις πλησιάζουν τα 30 μεγαβάτ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός από τα σε λειτουργία είναι στην Κρήτη (περίπου 7 μεγαβάτ). Στο ίδιο νησί έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ακόμη 27,1 μεγαβάτ, οι οποίες ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, αφού τα δίκτυα εμφανίζονται από τη ΔΕΗ ως κορεσμένα. Κορεσμένα εμφανίζονται επίσης τα δίκτυα στα νησιά: Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Κάρπαθος, Κίμωλος, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Σίφνος, Σκύρος και Σχοινούσα. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά ο κορεσμός ισχύει χωρίς να έχει εγκατασταθεί ούτε ένα (1) κιλοβάτ φωτοβολταϊκού.

Έτσι δεν αποκλείεται και στην περίπτωση των νησιών να υπάρξει παρέμβαση της ΡΑΕ που, όπως και στο ηπειρωτικό σύστημα, ζήτησε από τη ΔΕΗ λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης, αμφισβητώντας τα αρχικά στοιχεία περί κορεσμένων δικτύων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η εικόνα στα νησιά

Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου, η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στα νησιά ανέρχεται σε 315,35 μεγαβάτ, έναντι 296,9 μεγαβάτ το Δεκέμβριο του 2010. Από αυτά, τα 209,32 μεγαβάτ βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ δεύτερη έρχεται η Ρόδος με 31,6 μεγαβάτ και ακολουθεί η Λέσβος με 14,83 μεγαβάτ. Συνολικά οι ΑΠΕ καλύπτουν το 12% της ζήτησης ηλεκτρικού στα μη διασυνδεμένα νησιά (Ιούνιος 2011), ενώ το ποσοστό κάλυψης από ΑΠΕ ανέρχεται σε 16,3% στην Κρήτη, 15,1% στην Παροναξία και σε μικρότερα ποσοστά για τα υπόλοιπα νησιά.

euro2day

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/8/11 22:35

    Αφού οπου πήγε να γίνει κάτι τέτοιο εγινε του Κουτρούλη ο γάμος.
    Αναφέρομαι στα αιολικά πάρκα.
    Ξεσηκωμοί των τοπικών κοινωνιών, μαυρες σημαίες, καταλήψεις δρόμων, προσφυγές στο συμβούλιο επικρατείας με ενα σωρό ανόητες δικαιολογίες.
    Και απο δίπλα τους οι γλοιώδεις πολιτικάντηδες τους να ειναι μαζί τους πάντοτε.

    Ειπαμε ο Ελληνας ειναι ναι σε ολα , αλλα μακρυα απο την πόρτα μου, την γειτονιά μου, την περιοχή μου.
    Και .... ας πάνε να γίνουν οπου αλλού θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/8/11 16:51

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ 20 27, ΑΛΛΑ:
    ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΤΟΣΟ "ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ" ΚΑΙ ΟΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΕΓΟΝΟΣ... ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΣΙΚΑ... ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...? (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ" ΕΠΙΣΗΣ..!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *