ροή ειδήσεων

Μέσα Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις 55.000 ανέργων – ΟΑΕΔ και ΚΕΠΥΟ θα ελέγξουν τις αιτήσεις

190 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το πρόγραμμα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη...
Λίγο μετά τη ΔΕΘ, στα μέσα του Σεπτέμβρη, θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πρόσληψη 55.000 ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ώστε να κλείσει όσο είναι δυνατόν η «τρύπα» που ανοίγει με το τέλος της τουριστικής περιόδου και φέρει 100.000 επιπλέον ανέργους.

Οι κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη και του υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελή Τζωρτζάκη στη Βουλή.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι για την πρόσληψη των 55.000 ανέργων, το ΑΣΕΠ ζήτησε προθεσμία 15 ημερών ώστε να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας.

Ο έλεγχος των αιτούντων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, το ΚΕΠΥΟ, ενώ για κάθε δικαιούχο θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από την Διαχειριστική Αρχή της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Το θέμα της ανεργίας, απασχόλησε ιδιαίτερα τη σύσκεψη και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια για την αντιμετώπισή της τα οποία εκκινούν από το ύψος των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να φθάσουν στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της αξιοποίησης "λιμναζόντων" κονδυλίων από άλλα υπουργεία.

Η κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης.

Με δεδομένο ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου "φέρνει" στο ταμείο ανεργίας 100.000 επιπλέον εργαζόμενους η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το "νεκρό" από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό- εξάμηνο έχοντας ως στόχο να μην μείνει αναξιοποίητο "ούτε ένα ευρώ" για τον σκοπό αυτό.

Ασφαλιστικές εισφορές και ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη σύσκεψη απασχόλησε και το ζήτημα της ύφεσης στην οικονομία, όπως και η μείωση των αποδοχών, που, πέραν όλων των άλλων, οδηγούν και σε λιγότερες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν ωστόσο ότι η κατάσταση των ταμείων δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται. Στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το ΙΚΑ, για το οποίο ο προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΔ 500 εκατομμύρια.

Στόχος του ΙΚΑ είναι η είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από παλιές εισφορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Σημειώνεται ότι στόχος του Μεσοπρόθεσμου για το ΙΚΑ είναι η είσπραξη 1,050 έως 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, αναφέρεται κατά τη σύσκεψη ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Βαρέα και ανθυγιεινά
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ και εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το ζήτημα αυτό, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το ίδιο ζήτημα με την ΑΔΕΔΥ.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι στην τελική ρύθμιση θα υπάρξουν αποκλίσεις από το αρχικό πόρισμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε υπήρξαν ορισμένες υπερβολές και στην μια και στην άλλη κατεύθυνση, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η εμπειρία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τέλος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασία ανέφεραν ότι το υπουργείο δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο.
newsit

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *