ροή ειδήσεων

Επιστροφή στις πλατείες

Έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες συναντήσεις, οι οποίες έχουν οργανωτικό χαρακτήρα, αλλά όλα θα κριθούν από το κρίσιμο ραντεβού για το συντονισμό όλων των...

πρωτοβουλιών και τη φυσιογνωμία του κινήματος το οποίο είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου.

Από σήμερα η πλατεία Συντάγματος έρχεται και πάλι στο επίκεντρο των κοινωνικών αντιδράσεων, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, θα είναι το αντικείμενο της διήμερης ανοιχτής συνέλευσης στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών, ενώ την Τρίτη 23 Αυγούστου προγραμματίζεται η διοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες παίρνουν οι τοπικές συνελεύσεις που είχαν αναδυθεί τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και οι περιφερειακές πρωτοβουλίες στις άλλες πόλεις.

Με το που θα μπει ο Σεπτέμβρης και συγκεκριμένα στις 3 του μήνα η συγκέντρωση δεν θα έχει μόνον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική και τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά θα έχει και ένα νέο ζητούμενο, θα καταφέρει το κίνημα να «μπει» σε νέα φαση; Σε μία φάση πολιτικής συγκρότησης με αρχές και προτάσεις. Γι' αυτό το λόγο επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία, μία ημερομηνία ορόσημο, όπως χαρακτηρίζεται στο τελευταίο ψήφισμα της ανοιχτής συνέλευσης στις 24 Ιουλίου, με δύο παραπομπές, στην εξέγερση του 1843 που οδήγησε στη συνταγματική μοναρχία και στο 1974 με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ιστοσελίδα του κινήματος (real-democracy.gr) είχε έντονες διαδικασίες διαλόγου για τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες που πρέπει διαμορφωθούν ώστε να κλιμακωθεί η πίεση. Συνεχίστηκε η συζήτηση για το συντονισμό όλων των περιφερειακών πρωτοβουλιών με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς στις εισηγήσεις που εξετάζονται είναι η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Από τον δημόσιο διάλογο προκύπτουν δύο νέα χαρακτηριστικά, που αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στη γενική συνέλευση στις 3 Σεπτεμβρίου. Το άνοιγμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφ' ενός, και, αφ' ετέρου, το άνοιγμα προς τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται το αίτημα για θέσπιση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας.

Έτσι, το πλαίσιο αρχών και θέσεων, που θα διαμορφωθεί στις 3 του Σεπτέμβρη, θα σηματοδοτήσει τη στροφή του κινήματος από τη διαμαρτυρία σε μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης.

Βέβαια ερωτηματικό παραμένει το εάν θα διατηρήσει την δυναμική των προηγούμενων μηνών, πάντως όμως τα στοιχεία δείχνουν πως αυτός είναι ο στόχος. Να είναι οι πλατείες ανοιχτές σε όλα τα άτομα, από όποια πολιτική αφετηρία και αν εκκινούν, αρκεί να δέχονται τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και λήψης αποφάσεων. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από το δημόσιο διάλογο, είναι το ότι το κίνημα δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα ή άλλη μορφή πολιτικής εκπροσώπησης, από τη στιγμή που η φισβήτηση των θεσμών εκπροσώπησης είναι ο πυρήνας της συγκρότησής του.

Στα επιμέρους θέματα που είναι ανοιχτά σε διαβούλευση, η σύνθεση είναι σχετικά απλή υπόθεση. Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν σχεδόν όλα μεγάλα θέματα της πολιτικής ατζέντας, από την ανεργία έως την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συμμετοχή των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς. Η πλατεία επανέφερε στον δημόσιο διάλογο πολιτικές έννοιες που είχαν ξεχαστεί, όπως η αυτοδιαχείριση και η κοινωνική οργάνωση. Ως προς το οργανωτικό μέρος, τις επόμενες μέρες θα επανέλθουν οι σκηνές των επιτροπών. Και στο πολιτικό μέρος όμως, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα άγχος. Κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην πρώτη συνέλευση για τις αρχές και τις θέσεις του κινήματος, θα ακολουθήσουν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινήματος, πολλές ανοιχτές συνελεύσεις έως το τέρμα αυτής της διαδρομής.

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/8/11 02:40

    Έλα να βγεί η ΝΔ να μειώσει ΦΠΑ και ΤΕΒΕ !!!!

    Ελααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/8/11 11:38

    Σιγα μην αλλαξει τιποτα. Ολα τα κομματα της αντιπολιτευσης τα βολευουν τα νεα μετρα γιατι δεν εχουν εκεινα να χασουν τιποτα και το πολιτικο κοστος το ανελαβαν αλλοι. Επομενως τιποτα δεν θα αλλαξει.
    Απλα οι τωρινοι ειναι ψευτες και επικινδυνοι πλεον και πρεπει να παρουν ποδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *