ροή ειδήσεων

Ξεκαθαρίζει την περιουσία του το Υπουργείο Πολιτισμού!

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν εξαιρείται από τα υπουργεία που αναδιοργανώνουν τις υπηρεσίες τους, καταγράφοντας παράλληλα την περιουσία τους, η οποία μόνο μικρή δεν είναι...
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρώτη πολιτιστική αποτύπωση – καταγραφή που ξεκίνησε, διαθέτει πολλά ακίνητα και άλλα τόσα μπορεί να εξοικονομήσει. Για τα αστικά ακίνητα η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη, ενώ για εκείνα στην ύπαιθρο τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το παραπάνω θέμα θα λύσει το αρχαιολογικό κτηματολόγιο που επιμένει να ολοκληρώσει η γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη αποτυπώνοντας κάθε χώρο. Κι όπως λέει προχωράει με ταχύτητα δείχνοντας επιτέλους τι ανήκει στο κράτος: από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι αγροτεμάχια και κτίρια. Εχει κατατεθεί το τεχνικό δελτίο, υπογραμμίζει στην «Κ», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (12 εκατ. ευρώ).

Με το κτηματολόγιο έχουμε: καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου, επίσης καταγραφή όλων των ζωνών προστασίας Α΄ αλλά και όλων των ζωνών Β΄. Θέματα που άφησαν οι προηγούμενες ηγεσίες ανοιχτά περιπλέκοντας το ιδιοκτησιακό χάος.

Με την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης των κτιρίων (τα αστικά ακίνητα υπολογίζονται στις 2.500) θα προκύψει κι ένας ξεκάθαρος χάρτης. Θα αποκαλυφθεί ποιες υπηρεσίες ή ποιοι χρησιμοποιούν τα ακίνητα, ποια απ’ αυτά έχουν δοθεί σε διάφορους φορείς, το ύψος των μισθώσεων και τις πιθανές απώλειες, θα καταγραφούν ποια απ’ αυτά χρησιμοποιούνται και ποια μένουν ανενεργά. Οπου χρειαστεί «θα γίνει διαδικασία αποβολής».

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο έχει δώσει ήδη μια εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης για τη διαχείριση της περιουσίας του ΥΠΠΟΤ. Kαι όπως προκύπτει το 47,10 % είναι το αξιοποιήσιμο ποσοστό στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, το 31,55% έχει παραχωρηθεί σε ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους (των οποίων θα εξετασθούν οι συμβάσεις), το 16,30% είναι κενά οικόπεδα και το υπόλοιπο 5,05% κενά κτίσματα.

Στην υπόλοιπη χώρα, όμως, το τοπίο είναι ακόμη θολό, αναφέρει εφημερίδα. Για παράδειγμα, η περίπτωση της Ρόδου με τα 180 κτίρια κρύβει πολλές εκπλήξεις. Μισθώσεις που δεν ελέγχθηκαν από τη δεκαετία του ’80 με συνέπεια σε κάποια κτίρια να στεγάζονται μπαρ ή σωματεία φαντάσματα. Στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου συγκεκριμένα, καταγράφονται χαμηλά μισθώματα από τα οποία χάνει το υπουργείο μεγάλα έσοδα.

«Θα επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις προκειμένου το ΥΠΠΟΤ να δει πώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά του. Ενοίκια που μπορεί να περιορίσει αξιοποιώντας τη δική του περιουσία», δηλώνει η γ.γ. τονίζοντας πως λύση για το υπουργείο θα είναι να βρει και το ίδιο χώρο να στεγάσει τις υπηρεσίες του. «Δυστυχώς η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μετά το 2004 όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κτίριο για τον εαυτό του, απ’ αυτά που είχε στη δικαιοδοσία του».

efthimia.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *