ροή ειδήσεων

Πώς θα βγείτε νωρίτερα στην σύνταξη

Πλήρης οδηγός για να εξαγοράσετε πλασματικά χρόνια
Τη δυνατότητα εξαγοράς και δεύτερης σύνταξης με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης δίνει το υπουργείο... Εργασίας στο πλαίσιο της, αναδρομικής από την 1/1/2011, εφαρμογής των μέτρων που έρχονται ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Ποιοι κερδίζουν

Αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν τουλάχιστον 3. 600 ημέρες ή 12 χρόνια πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2011.

Τα χρόνια που μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ανάλογα με το πότε θεμελιώνει δικαίωμα είναι μέχρι τέσσερα για το έτος 2011, μέχρι πέντε για το 2012, μέχρι έξι για το 2013 και μέχρι επτά για το 2014 και μετά.

Βαθιά στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασφαλισμένοι, για κάθε χρόνο ασφάλισης που θα θελήσουν να αναγνωρίσουν «με το αζημίωτο» στο ταμείο τους.

Για παράδειγμα:

Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το έτος 2011, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν.1358/1983, θα ανέλθει σε 1.100,00 X 20% X 12 μήνες= 2.640,00 ευρώ, και μετά από έκπτωση 30% σε 1.848,00 ευρώ. Επειδή όμως το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού ( 20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει το 2011, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό (δηλαδή 25Χ33,04 Χ 20% Χ 12 μήνες = 1.982,40 ευρώ).

Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης του προηγούμενου ασφαλισμένου ανέρχονται σε 1.500,00 ευρώ, τότε: 1.500,00 Χ20% Χ12 μήνες = 3.600,00 ευρώ, το οποίο με την έκπτωση (30%) γίνεται 2.520 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στα κατά περίπτωση προκύπτοντα ποσά εξαγοράς, μπορεί να γίνει στη συνέχεια και επιπλέον 15% μείωση, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των ποσών αυτών. Έτσι αντί για 2.520 ευρώ, θα πληρώσει 2.142 ευρώ, ποσό που καλύπτεται εύκολα από τους πρώτους κιόλας μήνες που θα αρχίσει να τρέχει η σύνταξη.

Ποια είναι τα πλασματικά χρόνια

Σύμφωνα με την ρύθμιση μπορούν να αναγνωριστούν:

Τα χρόνια σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό εφόσον υπάρχει πτυχίο. Για όσους σπούδασαν σε ΤΕΙ θα αναγνωρίζεται και η εξάμηνη πρακτική άσκηση.

Τα κενά διαστήματα μετά την πρώτη φορά που ασφαλίστηκε κάποιος εφόσον το κάθε κενό δεν θα είναι λιγότερο από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα.

Ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας (30 ημέρες ασφάλισης για κάθε μήνα).

Ο χρόνος απεργίας.

Ο χρόνος μαθητείας έως δύο χρόνια στον οποίο περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε Strage.

Έως και πέντε χρόνια για τα παιδιά. Μπορεί να αναγνωριστεί ένας χρόνος για το πρώτο, δύο για το δεύτερο και δύο για το τρίτο.

Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας.
Η άδεια λόγω κύησης και λοχείας.

Μέχρι δύο χρόνια εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών.
Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας για θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος για τους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ πριν από την εγγραφή τους στα μητρώα του Ταμείου.

newsbeast

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/8/11 15:28

    Υπάρχει κανένα κόλπο να βγούμε στη σύνταξη από τα 18? ή τουλάχιστον μετά το στρατιωτικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *