ροή ειδήσεων

«Ασφαλιστική περαίωση» για τον ΟΑΕΕ ζητούν έμποροι και μικρομεσαίοι

Με κοινό τους υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ζητούν... «ασφαλιστική περαίωση», δηλαδή ρύθμιση των κεφαλαιοποιημένων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, «η αδυναμία πληρωμής για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν κάμπτεται με εκφοβισμούς, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Όπως με αντίστοιχες τακτικές δεν ανακόπτονται τα λουκέτα και η ανεργία. Η πραγματική αδυναμία είναι αδυναμία. Απαιτούνται λοιπόν και άλλες προσεγγίσεις με όρους κοινής λογικής».

Ο εμπορικός κόσμος εκφράζει για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ασφαλιστικού του φορέα, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους εμπόρους έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά στο ταμείο του και για να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των υποχρεώσεών του, θα πρέπει να λαμβάνει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση, αλλά και τις εισφορές των 700.000 ενεργών ασφαλισμένων, εκ των οποίων οι 540.000 είναι ταμειακά ενήμεροι.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ, οι ταμειακές ανάγκες του ανέρχονται ετησίως στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η μειωμένη φετινή τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ και απαιτείται έως το τέλος του 2011 πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 360 εκατ. ευρώ.

Για την ΕΣΕΕ προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αφού στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η εισπραξιμότητα έχει περιοριστεί κατά 36% με τις συνολικές καθυστερούμενες οφειλές να φτάνουν σήμερα τα 836 εκατ. ευρώ, ενώ το 88% των οφειλετών, δηλαδή οι 128.000, είναι μικροφειλέτες που χρωστάνε ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.

Ο ΟΑΕΕ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα μετά το ΙΚΑ, αφού καλύπτει 846.000 εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες και περίπου 320.000 συνταξιούχους, με την προοπτική μάλιστα να εξελιχθεί σε ταμείο όλων των αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών.

Τονίζεται ότι ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συνδράμει στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού του φορέα, καταβάλλοντας έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων) της ΓΣΕΒΕΕ «2 στους 5 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δεν εισφοροδιαφεύγουν, αλλά αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, ενώ 146.000 επαγγελματίες έχουν σταματήσει οριστικά την δραστηριότητά τους και δυστυχώς όχι για να συνταξιοδοτηθούν. Την τελευταία διετία οι ασφαλισμένοι έμποροι από 348.000 μειώθηκαν σε 287.000 και έπεται συνέχεια».

tvxs.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/8/11 01:00

    ...ΟΑΕΕ + ΠΑΣ0ΚΟΙ ΚΑΙ ΣΙΑ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΥΤΩΝ NOW !

    HALOW ΛΕΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !

    ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ..ΕΛΕΟΣ

    ΚΑΝΤΕ ΝΕΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΕΡΩΝΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !

    ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΟΛΟΙ ΚΕΙ ΜΕΣΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/8/11 11:43

    Φάγανε τα λεφτα των ταμείων, τα λεφτουδάκια των ανθρώπων που επι δεκαετίες τους τα ακουμπούσαν καταβάλοντας τις πιο ακριβες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη αυτοί οι βρωμεροί πρασινομπλέ. Σκατά στους τάφους σας βρωμιάρηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *