ροή ειδήσεων

«Φαρμακερό» δημοσίευμα Γκάρντιαν για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

Στα πρόθυρα της καταστροφής βρίσκεται το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τη θεραπεία που χρειάζονται και...
νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο βρετανικός Γκάρντιαν.

Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων αναφέρονται ο «γραφειοκρατικός εφιάλτης» των δικαιολογητικών ασφάλισης, το κόστος των πέντε ευρώ που χρεώνουν πλέον τα νοσοκομεία του δημοσίου το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν οι πολλοί νεόπτωχοι Έλληνες, η συχνή ανάγκη προκαταβολικής πληρωμής των φαρμάκων, οι μειωμένες απολαβές των γιατρών, οι φόβοι των νοσοκομείων για συγχώνευση, οι συνηθισμένες ελλείψεις σε υλικά, ακόμα και η διαφθορά με τις δωροδοκίες γιατρών να είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Παραθέτοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών, η εφημερίδα περιγράφει πόσο δυσκολεύονται αρκετοί Έλληνες που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται να πληρώσουν τα πέντε ευρώ που ζητούν πλέον για τη νοσηλεία τα νοσοκομεία του δημοσίου, καταφεύγοντας σε κλινικές που είχαν συσταθεί κυρίως για τους παράνομους μετανάστες. Μια τέτοια κλινική στο Πέραμα δέχεται 20 ασθενείς την ημέρα, κυρίως Έλληνες, είτε ανασφάλιστους, είτε ανθρώπους που δεν τους περισσεύουν τα πέντε ευρώ ή ακόμα κάποιους που δεν έχουν καν τα ναύλα του λεωφορείου για να πάνε μέχρι κάποιο νοσοκομείο.

«Ένα σύστημα υγείας που δεν ήταν το καλύτερο, γίνεται όλο και χειρότερο», δηλώνει στην εφημερίδα ο μοναδικός γιατρός της εν λόγω κλινικής. Όπως τονίζει, ασθενείς δεν παίρνουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή διότι δεν έχουν τα χρήματα για τις εξετάσεις και τα φάρμακα, με αποτέλεσμα ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα υγείας να διογκώνεται.

Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, προσθέτει ο Γκάρντιαν. Αναφέρεται το παράδειγμα της μαιευτικής κλινικής Ιασώ, όπου τα νοσήλια έχουν μειωθεί κατά 35%, όπως έχει γίνει στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές.

Γιατροί του δημοσίου αναφέρουν ότι οι απολαβές τους έχουν μειωθεί όχι μόνο λόγω των περικοπών των δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αλλά και των επιδομάτων μεταξύ άλλων για την αγορά ιατρικών βιβλίων. Σημειώνεται επίσης ότι οι οδηγοί ασθενοφόρων, τουλάχιστον σε μία μονάδα εκτάκτων περιστατικών παραπονιούνται ότι δεν είναι πάντοτε σίγουροι πως θα πληρωθούν.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις ελλείψεις υλικών, με γιατρούς να περιγράφουν πώς κατά καιρούς υπήρχαν στα νοσοκομεία τους ελλείψεις σε στεντ, χάρτινες πετσέτες για ασθενείς που είχαν αντικατασταθεί από χαρτί υγείας και πετσέτες κουζίνας και πολυεστιακοί φακοί για επεμβάσεις καταρράκτη, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μη δέχεται ασθενείς.

Ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά είναι πως ένα ήδη άνισο σύστημα υγείας έχει γίνει ακόμα πιο άνισο, με συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των πιο αδυνάμων, περιθωριοποιώντας τους ακόμα περισσότερο στην κοινωνία.

Το ρεπορτάζ κλείνει με την παρατήρηση μίας γιατρού δημοσίου νοσοκομείου που αρνείται να χρεώνει τους ασθενείς της: «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε από αυτή την κρίση», λέει, προσθέτοντας ότι φοβάται πως υπάρχει σχέδιο καταστροφής του ελληνικού δημόσιου συστήματος υγείας. «Από ορισμένες απόψεις, ήδη έχει καταρρεύσει», σχολιάζει ο Γκάρντιαν.
skai.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/8/11 14:25

    Όσοι αντιδρούν στο μνημόνιο είναι άθεοι- του διαβόλου- που λέει και η Λουκά. Όπου πήγε το ΔΝΤ το προσδόκιμο ζωής έπεσε θεαματικά. Ας ευχαριστήσουμε ευλαβικά την Κυβέρνηση του ΓΑΠ καθώς και τους ντόπιους βουλευτές μας που ευσεβώς μεριμνούν ψηφίζοντας μνημόνια και δανειακές συμβάσεις ώστε να διαβούμε τις πύλες του Παραδείσου πολλά χρόνια αρχίτερα και να συναντήσουμε τον πανάγαθο δημιουργό μας.
    Αμήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *