ροή ειδήσεων

Eπιβολή ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα σε 3 νομούς

Την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου... και ταυτόχρονα Ανώτατης Τιμής Χονδρικής πώλησης στις ενότητες Δωδεκανήσου και Χίου, αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Από τα ξημερώματα (00:00) του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2011, και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το Υπουργείο επαναφέρει με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανώτατη τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης στις 3 περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%).

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο κάνει χρήση της διάταξης του άρθρου 20 του νόμου 3054/2002, όπου προβλέπεται ότι μετά την άρση του πλαφόν, οι υπογράφοντες την ΚΥΑ για την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, και αφού επανεξετάσουν τα δεδομένα, μπορούν να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν σε ισχύ την απόφαση περί επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του πλαφόν (4/7/2011), και για διάστημα ενός μηνός, παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έφτασαν τα 1,90€/λ στα Δωδεκάνησα, τα 1,890€/λ στις Κυκλάδες και τα 1,849€/λ στη Χίο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ότι μετά την άρση του πλαφόν στις 4/7/11 θα πραγματοποιείται καθημερινός έλεγχος τιμών ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, μέσα από τη σύγκλιση της διακύμανσης των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας με τις μεταβολές που σημειώνονται στις τιμές διυλιστηρίου.

Σημειώνεται ότι, το μέτρο του πλαφόν που επιβλήθηκε στις 3 Μαΐου 2011 σε 13 ενότητες της χώρας, με διάρκεια δύο μηνών, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ¨συμπεριφοράς¨ των τιμών προς όφελος του καταναλωτή στην πλειονότητα τους.

Σε διάστημα ενός μήνα από την άρση της Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή, οι 9 από τις 13 περιοχές παρουσιάζουν σταθερά μικρότερη διακύμανση τιμών από την Αττική και σε μία (Σάμος) οι τιμές έχουν μεταβληθεί ανάλογα με αυτές της Αττικής.

Με βάση την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι ανώτατες τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται στους τρεις νομούς ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ
- Κυκλάδες: 1,705 €/λ
- Χίος: 1,719 €/λ

Ταυτόχρονα, οι ανώτατες τιμές χονδρικής στους 2 νομούς διαμορφώνονται ως εξής:

- Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ
- Χίος: 1,649 €/λ

Με την επιβολή Ανώτατης Τιμής, το όφελος για τον Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καλεί τις οικείες Αρχές των τριών περιοχών να μεριμνήσουν για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου από την ημέρα και ώρα επιβολής του.

capital.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/8/11 19:48

    εμεις στο Ιονιο στο πηγαδι κατουρισαμε?
    αι στο διαλο παλιο κρατος
    καταραμενη η ωρα και στιγμη που ενωθηκα με την Ελλαδα,δεν μας αφηναν ησυχους με τους Αγγλους μια χαρα ημασταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/8/11 20:37

    @ 5/8/11 19:48

    Ασε καλλίτερα τα λόγια.

    Κοιτάξε εσύ και ολοι σας να αφήσετε να γίνουν εγκαταστάσεις κάπου στο κάθε εκεί νησί, για αποθήκευση πετρελαιοειδών, να αφήσουν εκεί οι οικολόγοι σας να γίνουν επεκτάσεις εγκαταστάσεων η νέες, εκβαθύνσεις, να γίνουν προβλήτες, να έρχονται μεγάλα δεξαμενόπλοια να ξεφορτώνουν βενζίνες και τα άλλα πετρέλαιοειδή.

    Τώρα έρχονται κάτι μικρά πετρελαιοφόρα με μικροπαρτίδες βενζίνης γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να έλθουν μεγαλύτερα.

    Οχι μόνο δεν αφήνουν σε ολα τα νησιά να γίνουν εγκαταστάσεις σύγχρονες αλλά και κατά καιρούς εχουμε και "Αγωνιστικές επιτροπές" με μαύρες σημαίες και φασαρίες να φύγουν και αυτές οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

    Αλλά καννένας δεν λέει να πάνε που, ολοι πάντως ,το μακρυά απο την γειτονιά μου η το χωριό μου.

    Αν εισαι απο Κέρκυρα πήγαινε στις Αλυκές και δές πως ξεφορτώνονται τα καύσιμα.
    Σε εγκαταστάσεις του 1960 και με μεθόδους προπολεμικές.

    Ολες αυτές οι μεταφορές με τα μικρα δεξαμενόπλοια, την ελλειψη αποθηκευτικών χώρων , τις μεθόδους εκφόρτωσης και μόνο με το φως της ημέρας, αυξάνουν τρελλά το κόστος του προιόντος. .

    Και θα σου πώ οτι να εισαι και ευχαριστημένος και με αυτή την τιμή που πληρώνεις το λίτρο, γιατί μέρος αυτής το επιδοτούν οι καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδος.

    Δεν θα ηθελα να δυσαρεστήσω και τους Ροδίτες αλλά το ιδιο ισχύει και για εδώ.
    Οσο δεν αφήνουν να γίνουν συγχρονες εγκαταστάσεις αυτή η τακτική θα διαιωνίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/8/11 20:48

    Παιδια απο αυριο οποιος βενζινας εχει την τιμη παραπανω απο αυτη που λεει το πλαφον κατευθειας τηλεφωνο και καταγγελια!Για να βαλουν μυαλο οι κλεφτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *