ροή ειδήσεων

Απεργία σε τουρισμό-επισιτισμό (video)

Ενα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης για την αποφασιστική απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης...
ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου που θέλει τους εργαζόμενους «γυμνούς» από δικαιώματα, σκλάβους μέσα στις χλιδάτες επιχειρήσεις τους, έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία του κλάδου με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ.
Καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες κλπ αψήφισαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές. Ξεπέρασαν τα εμπόδια που έβαλε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και έκαναν το βήμα, συμμετέχοντας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου.

Απεργία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού 23/08/2011

Η ηθική του συστήματος και των εκμεταλλευτών

Στην Αθήνα, έξω από τις εισόδους των τριών ξενοδοχείων στην πλατεία Συντάγματος («Μεγάλη Βρετάνια», «king George», «Αthens Plaza») καθώς και σε πολλούς ακόμα χώρους βρέθηκαν χτες από τα ξημερώματα εργαζόμενοι σωματείων του κλάδου και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Με πανό και συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα» καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία. Ταυτόχρονα, μοίραζαν ανακοίνωση του συνδικάτου, τυπωμένη στα αγγλικά την οποία διάβαζαν από τα μεγάφωνα ενημερώνοντας τους ξένους πελάτες των ξενοδοχείων.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ξεκίνησε πορεία από τα τρία ξενοδοχεία με προορισμό την πλατεία Κλαυθμώνος. Οι απεργοί μόλις έφτασαν εκεί ενώθηκαν με άλλους απεργούς και συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Σταδίου με προορισμό και πάλι τα τρία ξενοδοχεία στο Σύνταγμα. Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές άλλων κλάδων καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ τουΠΑΜΕ.
Η μικροφωνική των απεργών στήθηκε μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», «στις ναυαρχίδες του τουριστικού κεφαλαίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας. Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης μίλησε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκπρόσωπος τηςΠΑΣΕΒΕ που μετέφερε γραπτό μήνυμα συμπαράστασης των Επιτροπών Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων στα ταξί Αττικής. Τη στήριξη και συμπαράσταση στον κοινό αγώνα εργατών – φοιτητών μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους του ΜΑΣ ο φοιτητής Δημήτρης Βιτάλης. Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Σάντρα Ααρόνπρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου στον Πειραιά.

Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το συνδικάτο «με τη δημιουργία ζωντανών πυρήνων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να φτιάξουμε παντού σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα που θα πηγαίνουν κάθε φορά τον αγώνα και ένα βήμα παραπέρα. Να φτάνει η ενημέρωση και τα αιτήματα της οργάνωσής μας παντού. Να ξέρει ο κάθε εργάτης και εργάτρια γιατί παλεύει και πώς διεκδικεί».
Υπογράμμισε όμως ότι «και δεν αρκεί μόνο αυτό. Γιατί ποια η σημασία να υπερασπίσεις τα ΒΑΕ αν εγκαταλείψεις τον αγώνα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν έτσι και αλλιώς τα όρια ηλικίας για σύνταξη. Ποια η σημασία να δώσεις μάχη για υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, αν δεν αμφισβητήσεις την εξουσία του μεγαλοξενοδόχου που καθορίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύεις, πόσα θα παίρνεις, αν θα τα παίρνεις; Ποια η σημασία να υπερασπίσεις το δικαίωμα στην άδεια και το επίδομα αδείας αν δεν διεκδικήσεις αναψυχή και διακοπές που σου αξίζουν, αφού είσαι ο μόνος που παράγει και προσφέρει υπηρεσίες;». Και κατέληξε: «Εμείς να πάρουμε την απόφαση να πορευτούμε με αισιοδοξία, στον τίμιο, δίκαιο αλλά και δύσκολο αγώνα, να γίνει ο εργαζόμενος αφεντικό στη δουλειά και στον τόπο του, όσες δυσκολίες και αν έχει αυτός ο δρόμος».
Ακολούθησε εκ νέου πορεία με προορισμό το υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και καμαριέρων συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος απέφυγε να απαντήσει και να δεσμευτεί στο αίτημα των απεργών να μην εξαιρεθεί καμία ειδικότητα του κλάδου από τα ΒΑΕ, αντίθετα να διευρυνθούν.
Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στηΘεσσαλονίκη. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων τουριστικών επισιτιστικών επιχειρήσεων και η Επιτροπή Αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Electra Palace», στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως. Ακολούθησε πορεία προς τα Λαδάδικα, όπου λειτουργούν πολλά καταστήματα επισιτισμού. Η πορεία συνεχίστηκε με επόμενους σταθμούς τα ξενοδοχεία «Mediterranean Palace», «Capsis» και «Holiday Inn». Στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα συντονισμένα με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων και να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, το πρωί συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου. Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το ξενοδοχείο «ΑΣΤΟΡΙΑ» στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε και η κεντρική ομιλία από το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπη Δεσποτάκη.
Στη Λάρισα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου από πολύ χωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΙ» και το φαστ φουντ «ΓΚΟΥΝΤΙΣ» για την περιφρούρηση της απεργίας. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους την ανάγκη οργάνωσής τους στο Συνδικάτο και στους χώρους εργασίας. Στο διάλογο που έγινε αναδείχθηκε η αναγκαιότητα επιβολής και ελέγχου μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης των συνδικάτων για την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στη Ρόδο, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα ξενοδοχεία «Miramare», «Φιλέρημος» και «Costa Lindia». Φανερά ήταν τα εμπόδια που έβαλε για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων για να μην πετύχει η απεργία. Οπως εργαζόμενοι κατήγγειλαν στις ταξικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του σωματείου καλούσε σερβιτόρους να… απεργήσουν στις 12 το μεσημέρι, αφού δηλαδή θα είχαν τελειώσει τη πρωινή τους βάρδια! Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη Ρόδο με συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στην Κω, ο διευθυντής στο ξενοδοχείο «Aquis Marine» έστησε επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, παρατάσσοντας όλο το στελεχικό δυναμικό του ξενοδοχείου πίσω από την κλειδωμένη πύλη του για την καταγραφή απουσιών εργαζομένων! Οι απεργοί στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ.
Τέλος, στην Κέρκυρα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν σε αρκετά ξενοδοχεία από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ.
rizospastis

Σχόλια

  1. Τασος Ψαρομπας25/8/11 03:03

    Δεν ξερω για την υπολοιπη Ελλαδα.... θα μιλησω για την Ροδο που ξερω. Οι κυριοι του ΠΑΜΕ ειναι απλα ψευτες!!!!!!! Τασος Ψαρομπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/8/11 08:23

    3 και ο κουκος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/8/11 11:11

    Τα κομμουνια και η ξυλινη γλωσσα τους ξαναχτυπανε.
    Ειστε για πολλες φαπες ρε νουμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *