ροή ειδήσεων

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1% Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΕΠ

Πάνω από 1% θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού εφέτος στο ΑΕΠ της χώρας δείγμα της καλής πορείας που καταγράφει το ελληνικό τουριστικό προϊόν...
το οποίο θυμίζει ημέρες του 2007, όταν οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ (ΤτΕ).

Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

Επιτέλους σταμάτησε η κατρακύλα του ελληνικού τουρισμού, δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και του ΣΕΤΕ, Σπύρος Γαλιατσάτος εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών. Ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στα αίτια της παρούσας ανόδου επισημαίνει, ότι μεγάλη ώθηση δόθηκε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5% και εκτιμά, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για αύξηση στο ΦΠΑ της εστίασης θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά να εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου, όπως ακριβώς συνέβη και με την διαμονή στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Με αυτό το σκεπτικό, ενιαίος συντελεστής θα εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το κάθε πακέτο, το οποίο μπορεί να έχει μια από τις ακόλουθες πέντε μορφές: «διανυκτέρευση», «διανυκτέρευση με πρωινό», «διανυκτέρευση με ημιδιατροφή», «διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή» και «διανυκτέρευση με all inclusive».

Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι εάν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών και οι εικόνες με τους ταλαιπωρημένους τουρίστες να ταξιδεύουν στα διεθνή ΜΜΕ τα τωρινά ποσοστά θα ήσαν μεγαλύτερα. Ωστόσο εκτιμά ότι και την επόμενη τουριστική περίοδο ο ελληνικός τουρισμός θα διατηρήσει τα εφετινά «κεκτημένα» και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο κατά πόσον η απεργία των αυτοκινητιστών θα επηρεάσει και σε τι βαθμό τα τουριστικά μεγέθη το 2012.

Στην κούρσα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος εφέτος εξακολουθούν να ηγούνται, πάντα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, η Ρόδος και η Κως, με το νησί των Ιπποτών να πετυχαίνει άνοδο των αφίξεων στο επτάμηνο 28,2% και το νησί του Ιπποκράτη άνοδο 26,2%. Σημαντικά ποσοστά ανόδου εμφανίζουν επίσης το Ηράκλειο με 14,4%, τα Χανιά με 8,52% αλλά και η Θεσσαλονίκη με 11,77%.

travelnet

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *