ροή ειδήσεων

Σενάρια Για Μείωση ΦΠΑ Στο 20%

Φρένο στις προσδοκίες δραστικών μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2012 βάζει η αδυναμία να εισπραχθούν τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού...

Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με την τρόικα, προβλέπει σημαντική μείωση μόνο για τον υψηλό συντελεστή από το 23% στο 20% και στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστη μείωση ή παραμονή στα υφιστάμενα επίπεδα του συντελεστή 13%. Αυτό σημαίνει ότι οι σαρωτικές ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στο 23% ήρθαν για να μείνουν αφού ακόμα και μετά την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή στο 20%, η επιβάρυνση των τιμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο συντελεστή 13% θα είναι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών μέτρησαν και ξαναμέτρησαν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης μείωσης των συντελεστών από 23% σε 20% και από 13% σε 10%. Διαπιστώθηκε ότι το μέτρο θα προκαλούσε απώλεια εσόδων της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός, ενώ κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν και μέτρα τόσο μεγάλου ισοδύναμου αποτελέσματος. Στη συνέχεια, άρχισαν οι προτάσεις… εκπτώσεων. Η επικρατέστερη αφορά μείωση του υψηλού συντελεστή στο 20% και ο συντελεστής 13% να παραμείνει ως έχει ή, εναλλακτικά, να μειωθεί οριακά στο 12% καθώς 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχoνται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό οι απώλειες εσόδων που θα πρέπει να αναπληρωθούν περιορίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18% απορρίφθηκε, καθώς θα σήμαινε σαρωτικές ανατιμήσεις στη βασική καταναλωτική δαπάνη όλων των νοικοκυριών, τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ.
Στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί και πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις στον τουρισμό, κυρίως στα νησιά «πολυτελείας» όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το ένα σκέλος αυτής της πρότασης, στον μειωμένο συντελεστή 6,5% (ο οποίος διαμορφώνεται στο 50% του χαμηλού συντελεστή σήμερα 13% και, άρα, αν υποχωρήσει στο 12% θα διαμορφωθεί στο 6%) θα παραμείνουν μόνο τα φάρμακα και τα λοιπά αγαθά, μεταξύ των οποίων και η διαμονή σε ξενοδοχεία, θα πάνε στον χαμηλό συντελεστή 13%.
Αν εφαρμοστεί αυτό θα σημάνει ότι ένα πακέτο επτά διανυκτερεύσεων αξίας 800 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με συντελεστή 6,5% θα αυξηθεί στα 848 ευρώ, ενώ αν στο πακέτο περιλαμβάνεται και διατροφή τα πράγματα περιπλέκονται αφού 5% – 30% της ενιαίας τιμής (ανάλογα αν περιλαμβάνει πρωινό, ένα γεύμα ή all inclusive) θα επιβαρύνεται με τον υψηλό συντελεστή.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τα επονομαζόμενα νησιά «πολυτελείας». Στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού έχει τεθεί πρόταση, η οποία προβλέπει το τέλος της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% προκειμένου για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο στον υπουργό Ευάγγ. Βενιζέλο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη τα οποία χαρακτηρίζονται ως νησιά «πολυτελείας».

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΦΠΑ. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – οι συντελεστές μειώνονται 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%). Από τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται τα τσιγάρα και τα αυτοκίνητα, ενώ ο μειωμένος φόρος αγγίζει όλα τα άλλα αγαθά και τις υπηρεσίες. Αν η πρόταση περάσει, αυτό σημαίνει ότι ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων αξίας 80 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 16% στη Σαντορίνη, θα φτάσει τα 86,4 ευρώ με ΦΠΑ 23% ή τα 82,4 ευρώ με ΦΠΑ 20%.
Το καλό νέο στο μέτωπο του ΦΠΑ έρχεται για τον κλάδο των ακινήτων, όπου σε συνεννόηση με την ΕΕ εξετάζεται η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων.

gegonos.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/9/11 12:01

    μιλάμε για ανίκανους και ανίδεους στο οικονομικό επιτελείο αλλιώς δεν εξηγείται γιατί ακόμα δεν μειώσαν τον ΦΠΑ !

    είστε σοβαροί εκεί στο υπουργείο οικονομικών ; ΜΕΙΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΦΠΑ - ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΟΑΕΕ να πληρώνει ο κόσμος λογικές φτηνές εισφορές !

    Αλλιώς δεν μπορεί να σας πληρώσει κανείς πια, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ !

    Ακόμα και πρωτοετής σε σχολή οικονομικών σας έχει ξεπεράσει στα μυαλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/9/11 01:33

    Τόσο η Τρόικα, τόσο και το Πασόκ είναι βαθιά νυχτωμένοι και μας σέρνουν αργά και σταθερά προς την καταστροφή..

    Αυτά που εφαρμόζουν με το ΦΠΑ και τους έκτακτους φόρους ΔΕΝ πρόκειται να αποδόσουν στην Ελλάδα ΠΟΤΕ για τους παρακάτω λόγους :

    1. Στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε μεγάλες βιομηχανίες ή επιχηρίσεις που να πληρώνουν ΦΠΑ και να είναι εύκολα άρα ελέγξημες απ το κράτος. Αντιθέτως έχουμε πολλές μικρές επιχειρίσης που όταν ο ΦΠΑ όπως τώρα πάει στα άστρα,είναι πρακτικά αδύνατον το κράτος ακόμα και αν θέλει να τους ελέγξει όλους. Μιλάμε για άλλη δομή που έχει η Ελληνική οικονομία σε σχέση με ΟΛΕΣ τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Γιατί δεν το βλέπουν αυτό ΠΑΣΟΚ & ΤΡΟΙΚΑ ?????

    2. Στην Ελλάδα, ΔΕΝ έχουμε μισθωτούς πλήν αυτούς του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι μισθωτοί στη μεγάλη τους πληοψηφία που είναι δηλαδή κανονικά ασφαλισμένοι και πληρώνονται οι εισφορές και οι φόροι γιαυτούς κανονικά στο κράτος είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομές είναι λίγοι, εργασιακά εφήμεροι και οι περισσότεροι μαύροι και αδήλωτοι, ανασφάλιστοι! Έτσι μειώνωντας τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι επόμενο να έχουμε ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ στην πραγματική μας οικονομία! Αυτό δεν το βλέπει το ΠΑΣΟΚ και η ΤΡΟΙΚΑ ???????

    3. Πως να έρθει ανάπτυξη σήμερα πια στην Ελλαδίτσα όταν για να ανοίξει κάποιος ακόμα και μια μικρή ΑΤΟΜΙΚΗ επιχείριση θα πρέπει να ασφαλιστεί υποχφεωτικά στον ΟΑΕΕ και να πληρώνει μια απ τις πιο ακιρβές ασφαλιστικές εισφορές στην Ε.Ε ? Αν δε, μαζί με τον πανάκριβο ΟΑΕΕ που πρέπει να πληρώνεται κάθε δύο μήνες υποχρεωτικά, συνυπολογίσουμε και όλους τους φόρους παλαιούς και νέους.. ουσιαστικά βλέπουμε ότι η δημιουργία έστω και ΑΤΟΜΙΚΗΣ επιχρείρισης στην Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ λόγω φόρων και ασφάλειας του ΟΑΕΕ !!! Άρα φταίει το κράτος για αυτό το χαλι! Γιατί δεν μειώνουν τον ΦΠΑ, δεν φτιάχνουν φτηνότερες ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος-ασφαλισμένος να πληρώνει - όταν βλέπουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί και δεν έχει για να πληρώσει ο κόσμος ; Αυτά ΔΕΝ τα βλέπει το ΠΑΣΟΚ & η ΤΡΟΙΚΑ ?????

    ..έλεος πια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *