ροή ειδήσεων

Τι σχεδιάζουν για τη ρευστότητα οι τράπεζες

Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών τραπεζών έχει εισέλθει στον ELA, τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ρευστότητα των τραπεζών ήταν από τα κύρια θέματα... που απασχόλησε τη 45λεπτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η διαρκής πτώση της τιμής των ομολόγων μειώνει την αξία των ενεχύρων, που βαίνουν προς εξάντληση.

Ήδη, σήμερα το πρωί η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έχει φτάσει το 26,5%, ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα και στο 5,74% του ιταλικού.

Επιτελικό στελεχος της Blackrock, ο Russ Kosterich, μιλώντας στο Bloomberg, σημείωσε ότι οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη εξέλιξη στην Ελλάδα θα είναι καταστροφική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν ο μηχανισμός του ELA αρχίσει να εξαντλεί την επαρκειά του, οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ του Δημοσίου, που είναι ακόμα άθικτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, όλα δείχνουν πόσο πιεστικότερο καθίσταται το περιβάλλον για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

protothema.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *