ροή ειδήσεων

Δικαστικές αποφάσεις «ασπίδα» για τους δανειολήπτες

Η οικονομική ρευστότητα βαίνει συνεχώς μειούμενη και στη ζούγκλα του τραπεζικού συστήματος τα όρνια- τράπεζες δεν αφήνουν τους άτυχους δανειολήπτες...
που έχουν πιάσει στα νύχια τους να τους ξεφύγουν.

Το πρόβλημα οξύνεται ημέρα με την ημέρα και πλέον το 25% των δανειοληπτών εμφανίζει πρόβλημα αποπληρωμής των χρεών του, ενώ ο αριθμός αναμένεται πολύ σύντομα να διπλασιαστεί.

Μην έχοντας άλλη λύση, οι δανειολήπτες αναζητούν την προστασία της Δικαιοσύνης, η οποία με τις έως τώρα αποφάσεις της επιδεικνύει, ως όφειλε, το κοινωνικό της πρόσωπο, εκδίδοντας αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, αναγνωρίζοντας τα ληστρικά τοκοχρεολύσια που τους έχουν επιβληθεί.

Τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγές δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία, αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, ξεπερνώντας πλέον τις 7.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Δεδομένου δε ότι στις τράπεζες τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό (πρώτο στάδιο του νόμου 3869/2010) εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 50.000-60.000 και ελάχιστα μόνο γίνονται δεκτά, θεωρείται σίγουρο ότι από το φθινόπωρο και μετά οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις θα καταλήξουν στα δικαστήρια.

Δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών

Μετά την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο, ακολούθησε σωρεία ανάλογων αποφάσεων.

Από τον περασμένο Μάιο υπολογίζονται πάνω από 30 - 40 οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν υπερχρεωμένους πολίτες και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαγράψουν ακόμη και το 50% των απαιτήσεών τους από δάνεια και κάρτες και να μειώσουν κατακόρυφα τις δόσεις των οφειλετών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση άνεργου οικογενειάρχη με επίδομα ανεργίας 499,75 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα και άνεργη σύζυγο και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και οφειλή ύψους 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο άνεργος πρέπει να μην πληρώνει τίποτα απολύτως καθώς βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία καταβολής και ελάχιστου ποσού. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση και όρισε νέα δικάσιμο για να ξαναδεί την υπόθεση του αιτούντος τον Ιανουάριο του 2012. Έως τότε ο άνεργος δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.

Σε άλλη περίπτωση, 60χρονος συνταξιούχος, όφειλε σε τράπεζες συνολικά 56.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης, ο οποίος λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ύψους 600 ευρώ και είναι το μοναδικό οικογενειακό του εισόδημα, από το 2006 άρχισε να εμφανίζει αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να περισώσει ένα διαμέρισμα που έχει στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το δικαστήριο εξέτασε τα πιθανά εισοδήματα του οφειλέτη και διαπίστωσε ότι δεν είναι εφικτή η αποπληρωμή των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί προς τρεις τράπεζες. Με τη ρύθμιση που αποφασίστηκε από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το ποσό των 56.000 ευρώ που όφειλε ο 60χρονος μειώθηκε σε 25.000 ευρώ, χρήματα τα οποία καλείται να καταβάλει ο οφειλέτης σε βάθος 14 χρόνων, με μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, συνταξιούχος με σύνταξη 1.160 ευρώ μηνιαίως χωρίς οικία και οφειλές ύψους 56.697 ευρώ, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο διέγραψε το μισό του χρέους αποφασίζοντας ότι πρέπει η συνταξιούχος από εδώ και πέρα να καταβάλλει το ποσόν των 460 ευρώ μηνιαίως για 4 έτη. Δηλαδή από εκεί που χρώσταγε 56.000 ευρώ, τώρα οφείλει περίπου 22.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Νέας Ιωνίας, το οποίο έκρινε ότι η πρώτη κατοικία οφειλετών προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που κινούν οι τράπεζες, εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

newsbomb.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *