ροή ειδήσεων

Ποιοι χάνουν και πόσο από το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές

Διπλή ζημιά από την εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων
Σε δραστικό περιορισμό των φοροαπαλλαγών για φορολογούμενους με πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα...
άνω των 12.000 ευρώ προχωρεί η κυβέρνηση.

Το υπουργείο δεσμεύθηκε έναντι της τρόικας και θα εφαρμόσει περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ ή ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, που αναμένεται να παρουσιασθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (κατά την ανακοίνωση του προσχεδίου του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος), η χορήγηση των 980 περίπου φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, που ισχύουν σήμερα στο φορολογητέο εισόδημα, θα γίνεται με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις αναμένεται να διατηρηθούν για το σύνολο των φορολογουμένων, το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ και οι οποίοι πλήττονται σοβαρά από την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές θα μειώνονται κλιμακωτά μέχρι και τα 60.000 ευρώ, και πάνω από τα επίπεδα αυτά δεν θα αναγνωρίζονται (60.001 ευρώ).

Ωστόσο, οι φοροαπαλλαγές δεν θα χορηγούνται μόνον βάσει των πραγματικών εισοδημάτων, αλλά θα προσμετρώνται και τα τεκμαρτά εισοδήματα, που προκύπτουν βάσει των περιουσιακών στοιχείων τα οποία κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά.).

Έτσι, εάν ένας φορολογούμενος παρουσιάζει πραγματικό εισόδημα 38.000 ευρώ και βάσει τεκμηρίων διαβίωσης φθάνει τα 61.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και θα χάνει τις φοροαπαλλαγές, είτε αυτές αφορούν σε τόκους στεγαστικού δανείου, είτε σε έξοδα για ιατρικές επισκέψεις, είτε σε νοσήλια ή ακόμη και σε ασφάλιστρα ζωής!

Πέραν, όμως, αυτής της κατηγορίας εισοδημάτων, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και στα πολύ χαμηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, γονέας που πέρυσι κατέβαλε 1.000 ευρώ δίδακτρα σε φροντιστήρια και είχε έκπτωση 20% από το φόρο και όφελος έως 240 ευρώ, πλέον, εάν έχει εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, θα χάνει μέρος της έκπτωσης αυτής.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχει καταργηθεί το 30% των υφισταμένων φοροαπαλλαγών και θα έχει επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως στον Προϋπολογισμό.

Η εμπειρία του υπουργείου Οικονομικών από την εφαρμογή του Ν. 3842/2010 έχει καταδείξει πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όταν η έκπτωση από το εισόδημα μετατρέπεται σε έκπτωση από το φόρο και αναμένεται να εφαρμόσει σε μεγαλύτερο εύρος και την πρακτική αυτή.

24h.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *