ροή ειδήσεων

Υπεύθυνες οι τράπεζες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ευθύνη προς τις τράπεζες που κάποτε μοίραζαν αφειδώς τα δάνεια, χωρίς να εξετάζουν τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, καταλογίζει ο νομικός κόσμος της χώρας...


Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες παρακαλούσαν τους καταναλωτές να προτιμήσουν κάποιο προϊόν τους, είτε αυτό ήταν μια πιστωτική κάρτα, είτε ένα δάνειο. Με «αμπαλάζ» ευφάνταστους τίτλους, π.χ. διακοποδάνειο, προσπαθούσαν να δελεάσουν τον κόσμο.

Όταν πλέον η περίοδος της επίπλαστης οικονομικής ευφορίας πέρασε ανεπιστρεπτί, οι δανειολήπτες που «τσίμπησαν» και άπλωσαν το χέρι στο εύκολο χρήμα που τους προσφέρθηκε, τώρα αδυνατούν να το επιστρέψουν. Οι τράπεζες δε, με αμείλικτο τρόπο τα διεκδικούν.

«Θυμόμαστε όλοι τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις των τραπεζών, πριν από λίγα χρόνια, που μοίραζαν πιστωτικές κάρτες, αλλά και κάθε είδους δάνεια, π.χ. εορτοδάνεια, διοκοποδάνεια, κ.λ.π. Τώρα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία προς τους ανθρώπους που στήριξαν το δανειακό σύστημα και να αποδεχθούν την αποπληρωμή των δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους τονίζει στο newsbomb.gr ο δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Θανάσης Παυλόπουλος.

Ωστόσο, προτείνει και μία λύση, την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία με τις έως τώρα αποφάσεις της επιδεικνύει, ως όφειλε, το κοινωνικό της πρόσωπο, εκδίδοντας αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, αναγνωρίζοντας τα ληστρικά τοκοχρεολύσια που τους έχουν επιβληθεί.

«Υπάρχει πλέον τρόπος, δια της δικαστικής οδού, να μειωθούν οι οφειλές και να αποπληρωθούν τα ποσά σε περισσότερες δόσεις» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Οι παράνομες μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι τράπεζες προκύπτουν και από Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο 8 της 2008/48/ΕΚ Οδηγίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εκτιμούν την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, πριν συνάψουν κάποιο δάνειο μαζί του.

«Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, ο πιστωτικός φορέας εκτιμά την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, βάσει επαρκών στοιχείων που λαμβάνονται κατά περίπτωση από τον καταναλωτή και, εν ανάγκη, κατόπιν έρευνας στην κατάλληλη βάση δεδομένων».

Πρακτική που δεν εφάρμοσαν ποτέ οι ελληνικές τράπεζες, πουλώντας χρήμα σε ανθρώπους που ήταν ολοφάνερο πως δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γέμιζαν ωστόσο τα ταμεία τους με ληστρικά τοκοχρεολύσια.

newsbomb

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/9/11 14:38

    Καλέ σιώπα!!!!!!!!!!!!!

    Τα κλάμματα θα βάλω για τους δυστυχείς συμπολίτες μας.

    Εγώ φυσικά που δεν πήρα εορτοδάνειο για να σηκώσω τα μαγαζιά και να το παίζω στο ντύσιμο μόρτης και καραμπουζουκλής,

    Εγώ που δεν πήρα διακοποδάνεια για να πάω εκδρομή στην Μπανκόνγκ για να λέω μετά πως έκαναν οι Ταυλανδέζες το μασάζ, να πάω Βιέννη, Τσεχίες , Λονδίνα, να το παίζω κοσμογυρισμένος και μάγκας, εγώ αρκέστηκα σε εκδρομές εντός του νησιού, άντε και μερικές φορές στον τόπο της γυναίκας μου κάπου στην Στερεά Ελλάδα.

    Εγώ που δεν πήρα δάνειο για να αγοράσω τζιπάρα και καγιέν μάλιστα για να πουλάω μούρη , αρκέστηκα και έχω ακόμα εν Βόλκς Βάγκεν 15ετίας .

    Σήμερα ψαχνόμαστε και ψάχνουμε ευθύνες στις τράπεζες γιατί μας έδωσαν λεφτά ,κάρτες και μάλιστα ζητώντας να μας δώσουν οι Τράπεζες τις Gold & prestidge γιατί δεν είμαστε όποιοι και όποιοι και θέλαμε να κινούμαστε στον κόσμο της επίπλαστης ευημερίας μας με απλές κοινές κάρτες.
    Θέλαμε και εδώ να ξεχωρίζουμε η να δείχνουμε οτι ειμαστε κάποιοι ξεχωριστοί .

    Δεν λέω κάτι εναντίον αυτών που αναγκάστηκαν να λάβουν δάνειο για θέμα υγείας, ούτε και αυτούς που προσπάθησαν να πάρουν ένα σπίτι αξιοπρεπές για να στεγαστούν.
    Μιλάω για την αλλοφροσύνη αυτών που "έκαναν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" ,δηλαδή δανειζόμενοι και ξοδεύοντας αλλογιστα, και αυτών που αντί για ένα αξιοπρεπές σπίτι στα μέτρα τους, θέλησαν να χτίσουν παλάτια.

    Τι να γίνει.
    Γνωστό είναι σε όλο τον πλανήτη ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Και το στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα, ας γίνει στον καθένα ευαγγέλιο για το παρόν και το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/9/11 14:45

    ΣΩΣΤΟΣ...14:38...χωρίς να παραβλέπουμε και τον ρόλο των τραπεζών.....νόμιμοι απατεώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/9/11 16:24

    ....πολυ επιφανειακα το προσεγγισες το θεμα φιλε! ,,,,,,οι τραπεζες ειναι ληστες ...εχουν γινει υπερκυβερνησεις , καταστρεφουν λαους και κοινωνιες ....και οπως ελεγε καποιος η ειδηση δεν ειναι η ληστεια αλλα η ιδρυση μιας τραπεζας! ..εαν οι κολοτραπεζες δανεισαν τα λεφτα τους στο καθε κακομοιρη η μη,,, και τα χασανε τωρα,,γιατι να τις πληρωνουμε εμεις--- εγω και συ που δεν εχεις παρει δανειο δηλαδη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/9/11 16:28

    οποιο τραπεζα δανειζε δανειζε δανειζε,,,με ληστρικα επιτοκια και εχει τωρα παει στο διαολο η μετοχη της στο χρηματιστηριο,,,,να κλειση,,,,οπως συμβαινει σε καθε ενα επιχειρηματια που κανει λαλακιες στη δουλεια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/9/11 19:15

    @ 11/9/11 14:45

    Δεν ειπα τίποτε διαφορετικό.
    Το κλείνει μέσα ολο αυτό που πιστεύεις το οποίο πιστεύω και εγώ η φράση μου ..... Γνωστό είναι σε όλο τον πλανήτη ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.


    @ 11/9/11 16:24
    Και μαζί σου συμφωνώ. Ετσι έχουν τα πράγματα.
    Ο καθένας ομως απο εμάς τι κάνει να μην πέφτει στην παγίδα τους.

    @ 11/9/11 16:28
    Οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα εχουν φτάσει αυτού που έφτασαν οφείλεται στο οικονομικό χάλι της οικονομίας μας και την απαξίωση του Ελληνικού χρηματιστήριου γενικότερα, και στα χρέη που εκαναν με τα ανοίγματα τους με εξαγορές τραπεζών , με ανοίγματα υποκαταστημάτων τους στις άλλες Βαλκανικές και κεντροευρωπαικές χώρες και στα χρέη απο επισφαλή δάνεια που έδωσαν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/9/11 22:44

    1ον, κανείς δεν είπε ότι οι τράπεζες είναι άμοιρες ευθυνών για το φόρτωμα της αγοράς με δάνεια, πολύ απλά, σαν εταιρείες που αποσκοπούν στο κέρδος, πουλούσαν την πραμάτια τους(δάνεια) και ο αγοραστής (πιστούχος) ψώνιζε και μάλιστα με πίστωση
    2ον,νόμιμος τοκογλύφος είναι η τράπεζα που δουλεύει με ΜΙΚΤΟ ποσοστό κέρδους 7% περίπου ή το παπουτσίδικο της γειτονιάς μου με ποσοστό 100% τουλάχιστον, η δέ καφετέρια με 300% και 400% ?
    3ον, φτάσαμε στο σημείο ο κάθε ξεβράκωτος κώλος να κυκλοφορεί με << μπεμβέ >> και << μερσεντέ >> με δανικά και αγύριστα ( και εδώ φταίνε οι τράπεζες) και εμείς που δουλεύουμε μες τις τράπεζες, άντε το πολύ να έχουμε κανά στεγαστικό (όχι ότι ήμαστε υψηλόμισθοι και δεν έχουμε ανάγκη τα δανικά). Το δάχτυλο στο μέλι δέν το βάλαμε γιατί πολύ απλά τα μάτια μας έχουν δει πράματα και θαύματα.

    Είναι ιδίωμα του λαού μας ότι πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς.
    Να κοιτάξουμε όλοι στον καθρέπτη και να αναλογιστούμε τα λάθη μας ατομικά και ως κοινωνία.
    Να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε και το θέλουμε δεν το θέλουμε, αρωγός σ΄ αυτήν την προσπάθεια είναι οι τράπεζες, ειδάλλως, κουμάντο θα κάνουν οι μαυραγορίτες και οι τοκογλύφοι, που δέν νομίζω να υπάρχει νοήμον άνθρωπος που θα προτιμάει μια τέτοια ανομία.

    Ο Πάγκαλος, έχει πεί μεγάλες χοντράδες και μαλακίες, το << μαζί τα φάγαμε >> όμως, συμπυκνώνει με δυο λέξεις γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, απλά δεν μας συμφέρει να το παραδεχτούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/9/11 23:43

    Προς φίλο 11/09/11 22:44
    "2ον,νόμιμος τοκογλύφος είναι η τράπεζα που δουλεύει με ΜΙΚΤΟ ποσοστό κέρδους 7% περίπου ή το παπουτσίδικο της γειτονιάς μου με ποσοστό 100% τουλάχιστον, η δέ καφετέρια με 300% και 400% ?"

    Όταν δέχεσαι καταθέσεις με 0 έως 1% και πουλάς χρήμα με 5 έως 20% τότε δουλεύεις με κέρδος μικτό από 500% εώς 2000%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/9/11 02:12

    ,,,,και γιατι εχουμε συνεχεια διαφημησεις και σπονσοραρισμα απο τις τραπεζες;;; για να το βουλωνουν τα μεσα μαζικηε ενημερωσης για τις λαμογιες τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *