ροή ειδήσεων

Αναδιάρθρωση και έξοδο από το ευρώ εξετάζει εταιρεία που απασχολεί η κυβέρνηση

Κορυφαία δικηγορική αμερικανική εταιρεία και μάλιστα με απευθείας ανάθεση απασχολεί η Ελλάδα με στόχο την εξέταση του τρόπου ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της δυνατότητας εξόδου...
της χώρας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου σε σχέση με την εφαρμογή του PSI».

Η εν λόγω εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους. Μάλιστα πριν του ζητηθεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα είχε δημοσιεύσει δυο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».

Αυτό που δεν έχει γίνει, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη. Εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη». Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιπλέον, σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα η πρόσληψη της εταιρειάς ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω κυρίως των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι σε επικοινωνία με την εταιρεία επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, χωρίς, ωστόσο να αναφέρει τον τρόπο πρόσληψης και τον ακριβή της ρόλο.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση

Ερώτηση για τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων (τράπεζες BNP Paribas Deutsche Bank και HSBC) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς και του νομικού συμβούλου (Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP) κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εκτός από τα κριτήρια επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ο κ. Λαφαζάνης ζητεί να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους και ποια η αμοιβή του καθενός. Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά με ποιες διαδικασίες επελέγη ως διεθνής νομικός σύμβουλος στο πρόγραμμα η δικηγορική εταιρεία «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP» και ποια η αμοιβή της, καθώς επίσης ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της εταιρείας και αν σχετίζεται η επιλογή της με την εξειδικευμένη ενασχόλησή της με το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ζητεί αν γνωστοποιηθεί ποιες είναι οι εταιρείες που θα παρέχουν συμβουλές και υπηρεσίες σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, πως επελέγη κάθε μια από αυτές και ποιος ο ρόλος και η αμοιβή τους.

tvxs

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *