ροή ειδήσεων

Περιμένοντας το αντίδωρο για τα βακούφια

Τι θα ζητήσει η Άγκυρα για την επιστροφή των μειονοτικών περιουσιών
Δυναμική επαναφορά του τουρκικού αιτήματος για εκλογή μουφτή στη Θράκη, άσκηση πίεσης για τη δημιουργία τζαμιού...
και έγερση θέματος προστασίας των μουσουλμανικών μνημείων στη Ρόδο και στην Κω αναμένουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, στον απόηχο της τουρκικής απόφασης για επιστροφή των μειονοτικών περιουσιών.
Η απόφαση Ερντογάν σε σχέση με τα βακούφια διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ικανοποιεί τις ΗΠΑ, βελτιώνει τη διεθνή της εικόνα και δημιουργεί το έδαφος για εμπέδωση κανόνων εκδημοκρατισμού σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Βάσιμη είναι η εκτίμηση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τουρκική διπλωματία εγκαταλείπει το ιδεολόγημα της αμοιβαιότητας.
Η θεαματική πρωτοβουλία του τούρκου πρωθυπουργού προκάλεσε ευμενέστατα σχόλια στον διεθνή τύπο και το τηλεφώνημα του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας σύντομα, πιθανότατα τον Οκτώβριο, στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα, εκτός αν υπάρχει ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, που θα καθιστά απαγορευτική μια τέτοια κίνηση. Η τουρκική πλευρά έχει προειδοποιήσει με "δέουσα αντίδραση" σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Λευκωσίας για έναρξη γεωτρήσεων στις αρχές Οκτωβρίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Κοινή είναι η εκτίμηση σε διπλωματικούς κύκλους ότι η Αγκυρα θα κρατήσει σκληρή στάση στο κυπριακό, προκειμένου να μη δικαιωθεί η προπαγάνδα του κεμαλικού συστήματος για μαλθακότητα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα εθνικής ασφάλειας.
Εξελίξεις αναμένονται το φθινόπωρο και στο σκοπιανό. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου, παρόλο που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διάγει περίοδο αλυτρωτισμού.

makthes.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *