ροή ειδήσεων

«Απόβαση» ρώσων επιχειρηματιών στη Ρόδο

 Εφαλτήριο για συμφωνίες και επενδύσεις σε όλο το φάσμα των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στη χώρα, επιχειρεί η «απόβαση» ρώσων επιχειρηματιών στη Ρόδο, με αφορμή...
το Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.

Το διήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας. Ενέργεια, υποδομές (λιμάνια και μαρίνες), βιομηχανία, αφαλατώσεις, διαχείριση των απορριμμάτων, τουρισμός, αλλά και ο πρωτογενής τομέας, βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος της 160μελούς ρωσικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, προέδρους και εκπροσώπους φορέων, τραπεζίτες και επιχειρηματίες, που προσβλέπουν σε επαφή με έλληνες ομολόγους τους με στόχο τη διερεύνηση και επίτευξη συνεργιών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο πρόεδρος του ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Κατίριν, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ι. Σαββίδης και ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για θέματα της κοινοπολιτείας ανεξάρτητων κρατών, αποδήμων ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας κ. Γ. Λ. Μουράντοβ.
«Φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι αυτές οι 48 ώρες διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο θα καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για συμφωνίες και στέρεες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, παρουσία του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας κ. Σ. Κεδίκογλου και του πληρεξούσιου Πρέσβη της Ρωσίας κ. Ε. Γιούρκοβ. Πρόσθεσε επίσης ότι από ελληνικής πλευράς έχουν προκληθεί κυβερνητικά στελέχη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς και Περιφερειάρχες της χώρας.
Αναφερόμενος στις προθέσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας ο κ. Κεδίκογλου τόνισε το ενδιαφέρον για τις εταιρίες προς ιδιωτικοποίηση, ενώ σημείωσε ότι και στο παρελθόν είχε διατυπωθεί ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς. Παράλληλα σημείωσε ότι και ο τομέας των ακινήτων περιλαμβάνεται στους τομείς που οι ρώσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να επενδύσουν, αν και σημείωσε ότι τηρούν στάση αναμονής εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τιμών στη χώρα. Στο πλαίσιο μάλιστα της διευκόλυνσης της εισόδου των Ρώσων επισκεπτών ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλλει σχέδιο νόμου που να προβλέπει δεκαετή visa για όποιον έχει αγοράσει κατοικία στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ο τουρισμός «έχει μετατραπεί σε ένα ασφαλές «όχημα» σε αυτή τη διαδικασία, συμπλήρωσε ο κ. Μαχαιρίδης, καθώς η προσέγγιση της ρωσικής αγοράς από την Περιφέρεια που ξεκίνησε με το σκεπτικό της αναζήτησης μιας νέας τουριστικής αγοράς για τη Ρόδο και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, συνάντησε «τεράστιο ενδιαφέρον και για άλλους τομείς».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε ότι μέσα στο 2012 πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες επενδύσεις των 450 MW στις Κυκλάδες, ύψους 400 έως 500 εκατ. ευρώ από ελληνικές εταιρίες. Από την άλλη υπογράμμισε ότι πέρα από τις επαφές για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, είναι αναγκαίες διαδικασίες fast track και η ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων σε περίοδο από τέσσερις έως έξι μήνες. Ενώ ο κ. Κεδίκογλου πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς ΚΕΠ από την Ελλάδα, με στόχο την παροχή των διευκολύνσεων στους υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν επαφή με τις υπηρεσίες.
Από πλευράς τουρισμού στη Ρόδο τα μεγέθη από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς «σχεδόν κάθε χρόνο διπλασιάζεται ο αριθμός των Ρώσων», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης και τονίζει ότι τη φετινή χρονιά η αύξηση ανήλθε σε ποσοστό 65% και σε απόλυτους αριθμούς άγγιξε τις 220.000 στη Ρόδο και τις 250.000 στο Νότιο Αιγαίο συνολικά.

Η ρωσική αγορά παρουσιάζει «αλματώδη αύξηση» καθώς τα τελευταία χρόνια στο νησί έχει ανέλθει από την 30η στη 5η θέση. Ενώ από οικονομικής πλευράς κατατάσσεται στη δεύτερη με τρίτη θέση της κατάταξης, σημειώνει ο κ. Μαχαιρίδης, σημειώνοντας ότι «ένας Ρώσος επισκέπτης αντιστοιχεί σε δύο με δύομιση Ευρωπαίους».

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές για το μέλλον, με προϋπόθεση τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης visa, καθώς στο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που προηγήθηκε στη Μόσχα στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγιναν επαφές με μεγάλους tour operators της χώρας. Ηδη τη φετινή χρονιά τα charter από τη Ρωσία θα παρατείνουν τις πτήσεις τους μέχρι τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα το 2012 η αύξηση από τη Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσει το 60%, ενώ η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα, από τον Απρίλιο και ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

troktiko.eu

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *