ροή ειδήσεων

Οδηγός επιβίωσης για το νέο χαράτσι στα ακίνητα

Όλες οι απαντήσεις για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων
Μπορεί η ψήφιση του νέου, και μόνιμου πλέον, τέλους στα ακίνητα να μετατέθηκε για την επόμενη Τρίτη, το δεδομένο, όμως... είναι πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο φόρος αυτός θα μπει στη ζωή μας. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα βασικά ερωτήματα και ιδού οι απαντήσεις:

i) Πού επιβάλλεται το τέλος

Σε όλες τις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17.9.2011 στο τέλος ακίνητης περιουσίας, που ήδη πληρώνουμε επίσης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δηλαδή, το τέλος επιβάλλεται στα ακίνητα των ιδιωτών αλλά και όλων επιχειρήσεων, που ηλεκτροδοτούνται και είναι εγγεγραμμένα στις καταστάσεις της ΔΕΗ ή των άλλων εναλλακτικών παρόχων μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Ακόμη και αν οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση προβεί στην διακοπή του ρεύματος από 18η Σεπτεμβρίου 2011 και μετά, δεν θα εξαιρεθεί από το ειδικό αυτό τέλος για τη φετινή χρονιά.

ii) Ποιον βαρύνει το τέλος

Το τέλος βαρύνει για φέτος τον κατά την 17.9.2011, κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για το 2012 τον κατά την 28.4.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.

iii) Ποιός είναι υπόχρεος για την καταβολή

Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου, ο οποίος καταβάλλει το τέλος μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης του ακινήτου είναι ενοικιαστής, με την καταβολή του τέλους επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα. Αυτό υπερισχύει κάθε άλλης αντίθετης συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή.

iv) Πως υπολογίζεται το τέλος

Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, για τις οποίες υπολογίστηκε από την Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος ακίνητης περιουσίας, επί το συντελεστή του ειδικού τέλους, που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, και επί τον συντελεστή προσαύξησης, που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.

Δηλαδή: Τετραγωνικά μέτρα αναγραφόμενα στον λογ/μό της Δ.Ε.Η. Χ Συντελεστή ειδικού τέλους Χ Συντελεστή Παλαιότητας.

v) Τι γίνεται σε περίπτωση συνιδιοκτησίας

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται ανάλογα με το ποσοστό κάθε συνιδιοκτήτη.

vi) Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από το τέλος

α) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών,

β) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και

γ) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

vii) Έκπτωση ειδικού τέλους από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.

Το ειδικό αυτό τέλος εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Ως χρόνος έκπτωσης, λογίζεται ο χρόνος της καταβολής του.

viii) Πώς καταβάλλεται το τέλος

Το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για φέτος σε 2 ισόποσες δόσεις, που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς το Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος και διακόπτει τη σύνδεση και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος.

Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, όπως για οποιοδήποτε άλλο φόρο.

Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε, προσαυξημένο κατά 25%.

ix) Ποια η διαφορά του νέου τέλους με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που ήδη πληρώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Εκτός από τους συντελεστές και τον τρόπο υπολογισμού, για το ειδικό τέλος ισχύουν σχεδόν όλα όσα ισχύουν με τις αντίστοιχες διατάξεις του Τ.Α.Π. (Εξαιρέσεις, απαλλαγές, υποκείμενοι στο τέλος, κ.λπ.). Μάλιστα και στις επιμέρους διατάξεις του ν. 2130/1993 προβλέπεται η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του Τ.Α.Π..

Δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών, για την επιβολή του νέου αυτού ειδικού τέλους, απλώς αντέγραψε τις διατάξεις του νόμου 2130/1993 περί τέλους ακίνητης περιουσίας, και άλλαξε μόνο τον τρόπο υπολογισμού και τους συντελεστές.

24h.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *