ροή ειδήσεων

Ο μόνος δρόμος σωτηρίας της Ελλάδας

Στη δημιουργία περισσοτέρων από 500.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να συμβάλουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο τουρισμός, η γεωργία, το λιανεμπόριο και η βιομηχανία...

Η μελέτη που διενήργησε η εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και φέρει τον τίτλο "Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά" καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη πέντε βασικών κλάδων της οικονομίας, κυρίαρχος των οποίων είναι η ενέργεια, μπορεί να αποφέρει εντός των επόμενων ετών ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Συνολικά, η χώρα θα μπορούσε αν ακολουθήσει ένα μείγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους, να πετύχει σε βάθος δεκαετίας (2011-2020) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Χάρη σε αυτό το μείγμα αλλαγών και επενδύσεων, η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, να πετύχει τη δεκαετία 2011-2020 ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, διπλάσιο δηλαδή από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα.

Εκτός, δε, από τους 5 βασικούς κλάδους, η μελέτη εντοπίζει οκτώ ακόμα αναδυόμενους κλάδους, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο ΣΕΒ παρουσίασε την έκθεση και στους επικεφαλής της τρόικας, που σύμφωνα με πληροφορίες είδαν με ενδιαφέρον τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, και παραδέχθηκαν πως απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και αναδεικνύει εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που στις επόμενες δύο πενταετίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο βγάζοντας τη χώρα από την ύφεση, αλλά δίνοντας της πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων.

Άνευ αναπτυξιακού σχεδίου 3ετίας - 5ετίας τα υπουργεία

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Επισημαίνεται ότι τα πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα της χώρας είναι οι χαμηλές αποδόσεις και η χαμηλή παραγωγή σε σχέση με τη συνεισφορά των εργαζομένων.

Αρνητική επίσης διαπίστωση της μελέτης είναι ότι κανένα υπουργείο δεν είχε (κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκεσε δύο χρόνια) να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας.

Η McKinsey θεωρεί πως για να αναταχθεί άμεσα η οικονομία πρέπει να εκλείψουν το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Εργάζονται μόνο 2 στους 3 σε παραγωγική ηλικία

Ειδικά στο σκέλος της απασχόλησης, στη μελέτη αναφέρεται πως μόλις δύο στους τρεις Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, όσοι έχουν εργασία εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο στην ΕΕ ή και τον ΟΟΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η McKinsey προτείνει τη χορήγηση ελκυστικών επιλογών μερικής απασχόλησης και κίνητρα ώστε μητέρες και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι να μετέχουν απρόσκοπτα στην παραγωγική διαδικασία.

Η ομάδα αναλυτών της McKinsey & Company προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει στρατηγικές που αξιοποιούν τα υφιστάμενα παραγωγικά μέσα και δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, υπαγορεύει τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3% του ΑΕΠ (κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ) με παράλληλη έκρηξη των εξαγωγών.

news247

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *