ροή ειδήσεων

Ψαλιδίζονται τα προνοιακά επιδόματα

Περικοπές που φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ
Μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα και στις αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού» βάζει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές επισπεύδονται με στόχο την εξοικονόμηση... 350 εκατομμυρίων από τις περικοπές στα επιδόματα και 25 εκατομμυρίων από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων.

Στο μέτωπο των επιδομάτων τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εργασίας) ολοκληρώνουν την καταγραφή όλων των δικαιούχων με στόχο να δημιουργηθεί ένα κοινό μητρώο (για παράδειγμα σήμερα υπάρχουν 38 επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπήρων). Στη συνέχεια θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότερα κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη μια σειρά παραγόντων για τον καθορισμό των δικαιούχων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η επιβολή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για μια σειρά παροχών (π.χ. για υπαγωγή σε προγράμματα Εργατικής Κατοικίας και η Εργατικής Εστίας). Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός πλαφόν επιδομάτων για κάθε δικαιούχο, ώστε να μην υπάρχουν άτομα που παίρνουν τρία και τέσσερα επιδόματα από διαφορετικές πηγές).

Όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των αναπηρικών συντάξεων-μαϊμού και σε πρώτη φάση στο μικροσκόπιο μπαίνουν 55.000 με 60.000 ύποπτες περιπτώσεις.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει μέχρι το 2015 στο 8% στον ΟΑΕΕ, στο 9% στο ΙΚΑ και στο 12% στον ΟΓΑ. Σήμερα το ποσοστό αυτό παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στα ταμεία και συγκεκριμένα ξεκινά από το 10,6% στον ΟΑΕΕ, διαμορφώνεται στο 11,7% στο ΙΚΑ και αγγίζει το 16,8% στον ΟΓΑ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σήμερα κανένας φορέας δεν γνωρίζει το πραγματικό ποσοστό όσων εμφανίζονται να είναι ανάπηροι, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις φτάνει τις 600.000 με 700.000. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας είναι 324.835 άτομα.
newsbeast

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/9/11 13:47

    Επι τέλους ας πάει στην άκρη το πολιτικό κόστος και ας μπεί μια τάξη σε αυτό το χάος της απάτης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *