ροή ειδήσεων

Ζητείται η λήψη διακριτών μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους

«Προτάσεις και θέσεις επί του ν/σ «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ και άλλες διατάξεις»...

Κυρίες και Κύριοι

Η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και οι οικογένειές τους βρίσκονται πλέον σε δεινή οικονομική θέση που σκιαγραφείται ως εξής:


• Η οικονομική κρίση έχει πλέον γονατίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
• Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό απ’ ότι το γενικό πληθυσμό της χώρας. Οι επιτυχόντες της προηγούμενης προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 περιμένουν ακόμα το διορισμό τους ο οποίος θα κριθεί βάσει των περιοριστικών διατάξεων του 1/10.
• Παρ’ όλα αυτά τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σε αγωνία βρίσκονται οικογένειες, που κατά κανόνα ένα μέλος τους είναι άνεργο (π.χ. μητέρες τέκνων με αναπηρία), προκειμένου να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα σε εκείνο το μέλος που έχει βαριά αναπηρία αφού το δημόσιο σύστημα πρόνοιας αδυνατεί διαχρονικά να παρέχει ουσιαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
• Η εργασιακή εφεδρεία αφορά σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών και υποστηρικτικές δομές του ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με βαριές αναπηρίες όπως νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση!!!
• Στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για επιβολή επαναλαμβανόμενων φόρων όπως το νέο τέλος ακινήτων, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν εξαιρέθηκαν πλήρως μέσω διακριτών και συγκεκριμένων μέτρων. Θολή και συγκεχυμένη είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα για την επιβολή του μέτρου.
• Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες που οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμό τους.
• Η περικοπή των επιχορηγήσεων άγγιξε ακόμα και το Πρόγραμμα διερμηνείας ελληνικής νοηματικής γλώσσας το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κωφούς-βαρήκοους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή.

Ανεργία, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός απειλούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, και έχουμε ζητήσει την άμεση λήψη διακριτών μέτρων προστασίας τους.

Θέσεις και προτάσεις για τα ΚΑΦΚΑ, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ανασυγκρότηση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας:

Το βέβαιο είναι ότι καταργείται ο σημαντικός ρόλος των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Ο τίτλος ενός φορέα σηματοδοτεί και τους στόχους σκοπούς λειτουργίας τους. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμεΑ υπηρετούσαν την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας. Εμπεριείχαν και τον σημαντικό όρο της Κατάρτισης. Είναι αδιανόητη η μαζική μετατροπή τους σε Κέντρα Ιατρικής και Φυσικής Αποκατάστασης.

Η εξοικονόμηση πόρων μέσω της διοικητικής τους συνένωσης, και η άποψη που υποστηρίζει ότι τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ έως σήμερα υπολειτουργούσαν και δεν είναι αναξιοποίητος ο εξοπλισμός τους δεν μπορεί να στηρίξει την άκριτη και μαζική διασύνδεσή τους με τα νοσοκομεία.

Η πάγια θέση του Συλλόγου μας . για την αξιοποίηση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι :

• Άρτια στελέχωσή τους με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να παρέχει όλων των ειδών και ανώτερης ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες.
• Στελέχωσή τους με τη θέση διοικητικού Διευθυντή για την εύρυθμη λειτουργία τους.
• Κατάλληλη επιλογή ενός ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ανά νησί που ήδη υπάρχει το οποίο θα διατηρηθεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και στο οποίο θα ανήκουν ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που ανήκουν στα όρια της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας με αυτό, με στόχο την Διοικητική συνένωσή τους και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σε ότι αφορά το Δίκτυο Αποκατάστασης και την λειτουργία των ΚΑΦΚΑ προτείνουμε:

• Διατήρηση των ΚΑΦΚΑ και επιτέλεση των αρχικού σκοπού ίδρυσής τους με την κατάλληλη επιλογή των ΚΑΦΚΑ που καλύπτουν τις ανάγκες αποκατάστασης των τοπικών κοινωνιών, δεδομένου ότι υπάρχουν ΚΑΦΚΑ τα οποία λειτουργούν πλέον ως Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και παρέχουν αυτή τη στιγμή υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας.
• Ίδρυση και οργάνωση δικτύου αποκατάστασης μέσω της επιστημονικής διασύνδεσής τους με τα νοσοκομεία και υπό την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης
• Άμεση στελέχωσή τους με κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό ήτοι φυσιάτρους, φυσικοθεραπευτές, ορθοπεδικούς κ.λπ.
• Επιστημονικές Επιτροπές στις οποίες συντονιστής θα ορίζεται Φυσίατρος και όχι ιατρός γενικής και αόριστης ειδικότητας με βαθμό Διευθυντή όπως αναγράφεται στο άρθρο του υπό συζήτηση ν/σ
• Θεσμική σύσταση Επιτροπών Διοίκησης στα Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, στο οποία ορίζεται με το παρόν ν/σ Υποδιοικητή και συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ. σε στις Επιτροπές Διοίκησης. Επισημαίνουμε ότι στα Κέντρα που διασυνδέονται με νοσοκομεία δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ.
• Ορισμός και συγκρότηση Διοικούσας Επιτροπής στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην Ε.Ι.Α.Α.) και συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ σε αυτήν. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. συμμετείχε βάσει του ν. 3868/2010 στο Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης το οποίο καταργήθηκε μετα΄την την διασύνδεσή του με το ΚΑΤ.

Τέλος δηλώνουμε ότι ένα σοβαρό εγχείρημα ίδρυσης Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης προϋποθέτει :

1. Ίδρυση επιτελικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Ειδική Επιτροπή για τη μελέτη του Συστήματος Αποκατάστασης στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ


Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Απαιτούμε άμεσα και διακριτά μέτρα για την πλήρη εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Απαιτούμε να ληφθεί ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την πιο ευπαθή κοινωνικά ομάδα αυτής της χώρας.
Απευθύνουμε έκκληση για να ακούσετε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Το παρόν ν/σ οδηγεί της χώρα σε βαθιά οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τομέα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.

Ζητούμε άμεση συνάντηση ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
για να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις προτάσεις μας οι οποίες είναι πλήρως ενερμονισμένες με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΡΟΛΥΜΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
/ Πάροδος Γ. Ρίτσου (κτίριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑΔ)
T.K. 851 00 ΡΟΔΟΣ
(2241063660 -2241069390 fax: 2241033278
e-mail: dsamea@otenet.gr

ΡΟΔΟΣ 16/9/2011
Α.Π 121

Προς: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Νίκο Ζωίδη
Δημήτρη Κρεμαστινό
Γιώργο Κασσάρα
Γιώργο Νικητιάδη
Μικα Ιατρίδη

ΚΟΙΝ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
-κ. Αν. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Μ. Μπόλαρη, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
- Πρόεδρο και Μέλη Υποεπιτροπής για τη μελέτη των θεμάτων αναπηρίας της Βουλής
-κ. Γ. Κατριβάνο, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
-κ. Γ. Πολύζο, Γεν. Γραμματέα Υπ. Υγείας
-κ. Δημόπουλο, Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
-Πρόεδρο και Μέλη ΠΟΕΔΗΝ
-Πρόεδρο και Μέλη ΣΚΛΕ
-Πρόεδρο και Μέλη Εταιρίας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης
-Εργατικό Κέντρο Ρόδου
- Ε.Σ.ΑμεΑ.
- Μ.Μ.Ε

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *