ροή ειδήσεων

Τσουνάμι καταλήψεων σε υπουργεία και εφορίες

Σαρωτικό κύμα καταλήψεων παρέλυσε χθες υπουργεία, εφορίες, δημαρχεία και ΧΥΤΑ, εν όψει της σημερινής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τη ΓΣΕΕ...
Υπό κατάληψη τέθηκαν συνολικά οκτώ υπουργεία, ενώ εργαζόμενοι στους δήμους κατέλαβαν ΧΥΤΑ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και τα δημαρχεία σε πολλούς δήμους της Αττικής. Από νωρίς χθες το πρωί μέλη της ΑΔΕΔΥ είχαν θέσει υπό κατάληψη τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Υγείας, Περιβάλλοντος και φοιτητές το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας πράξη τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκου, που είχε προαναγγείλει κινητοποιήσεις με καταλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες ως απάντηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμενοι κατάλαβαν το κτίριο στην οδό Νίκης από νωρίς το πρωί, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου που είχε προγραμματίσει εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τελικά η συνέντευξη άλλαξε χώρο και μεταφέρθηκε στο κτίριο της οδού Καραγιώργη Σερβίας.

Στις 11 το πρωί, συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του υπουργού Εργασίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση «που δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία». Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Υπό κατάληψη τέθηκε και το ΙΚΑ επί της οδού Ιπποκράτους στο κέντρο τη Αθήνας, ενώ συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η κατάληψη των δημοτικών γκαράζ και των ΧΥΤΑ από τους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Ηδη οι συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων έχουν γίνει ορατές στον νομό Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Πρωινό ραντεβού έξω από το υπουργείο Παιδείας έδωσαν χτες και μέλη της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας, που διαμαρτύρονται για την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία και τον νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αντιστοίχως. Από τις 6 το πρωί κατέλαβαν το υπουργείο, χωρίς να προκληθούν εντάσεις, ενώ ανάρτησαν και πανό φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απόσυρσης του νόμου-πλαισίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπό κατάληψη, πάντως, παραμένουν 96 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ λουκέτο έχουν βάλει οι μαθητές σε 648 γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κατάληψη αποφάσισαν να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

Κατάληψη σημειώθηκε επίσης στην Α' ΔΟΥ Ηρακλείου από ομάδα πολιτών, που ανάρτησε πανό με αίτημα «Ελευθερία - Ισότητα - Αξιοπρέπεια» και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια στο κοινό για κοινή δράση ενάντια στη φτώχεια.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου
dimokratianews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *