Πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες για
εκδήλωση καρκίνου μέχρι και 20%....
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά πως η προστατευτική δράση των λαχανικών συγκεκριμένα, οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά) .
Η ποικιλία στην πρόσληψη των λαχανικών, επομένως, μας παρέχει ένα κοκτέιλ φυσικών συστατικών που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.
Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα συστατικά που έχουν μελετηθεί κατέχουν τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών (κρυπτοξανθίνες, λυκοπένιο, ινδόλες κ.α.). Από τα πρώτα συστατικά που φάνηκε να έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση ήταν η βιταμίνη C που εκτός από τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και το ακτινίδιο βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, καθώς και το β-καροτένιο που το συναντάμε στα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά (καρότα, λάχανο). Η συστηματική πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μείωση του ρίσκου για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος, του μαστού, ενώ η σχέση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί απόλυτα, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Το λυκοπένιο είναι άλλο ένα σημαντικό καροτενοειδές που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα. Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
newsbomb.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά πως η προστατευτική δράση των λαχανικών συγκεκριμένα, οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά) .
Η ποικιλία στην πρόσληψη των λαχανικών, επομένως, μας παρέχει ένα κοκτέιλ φυσικών συστατικών που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.
Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα συστατικά που έχουν μελετηθεί κατέχουν τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών (κρυπτοξανθίνες, λυκοπένιο, ινδόλες κ.α.). Από τα πρώτα συστατικά που φάνηκε να έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση ήταν η βιταμίνη C που εκτός από τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και το ακτινίδιο βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, καθώς και το β-καροτένιο που το συναντάμε στα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά (καρότα, λάχανο). Η συστηματική πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μείωση του ρίσκου για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος, του μαστού, ενώ η σχέση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί απόλυτα, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Το λυκοπένιο είναι άλλο ένα σημαντικό καροτενοειδές που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα. Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
newsbomb.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.