ροή ειδήσεων

Γιατί τα "ψάλαμε" στον Τρισέ

Σε κείμενο που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους, τα μέλη της ομάδας "Real Democracy Now", περιγράφουν αναλυτικά το χρονικό της διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απερχόμενου επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ...


Όπως αναφέρουν, στο γεμάτο αμφιθέατρο "Audi Max" του Πανεπιστημίου Χούμπολντ,τα 14 παρευρισκόμενα μέλη της ομάδας "Real Democracy Now! Berlin/GR υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το δικό της σχέδιο".

Η ομιλία ξεκινά, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 6.00 το απόγευμα και ο κ. Τρισέ ανέβηκε στο βήμα μισή ώρα αργότερα, ενώ δέκα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, δύο μέλη της ομάδας, ανοίγουν το πρώτο πανό. Προς το παρόν, παραμένουν σιωπηλοί...

Το μήνυμα που αναγράφεται άλλωστε, τα λέει όλα..."Πείτε όχι στην τυραννία του χρέους".

Η κίνησή τους τραβά σταδιακά τα βλέμματα των παρευρισκόμενων και στις 6.45, τρεις ακόμη, ανοίγουν το δεύτερο πανό, που γράφει "Έξω η Τρόικα από την Ελλάδα". Ακολουθεί και το τρίτο με το σύνθημα "Όχι άλλα χρήματα για τις τράπεζες".

Ο κ. Τρισέ έχει αντιληφθεί τη σιωπηρή μέχρι στιγμής διαμαρτυρία και δεν διακόπτει το λόγο του, ώσπου μία φοιτήτρια μέλος της ομάδας, τον παροτρύνει να κοιτάξει προς το μέρος τους...

"Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια"

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν τρία άτομα από την ομάδα. Ο πρώτος, διάβασε γραπτό σημείωμα, με τις θέσεις της ομάδας.

"Αγαπητέ κε Τρισέ,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, που μοιράζεστε μαζί μας το όραμά σας για την Ευρώπη. Για την ακρίβεια, ακριβώς επειδή είμαστε από την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα το όραμά σας, από πολλούς άλλους. Και μπορούμε να σας πούμε, ότι οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να μην πληρώσουν για τη μόρφωση των παιδιών τους, αλλά να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τα χρέη.

Έχουν ήδη αρχίσει να πωλούν δημόσια περιουσία για αυτόν το σκοπό. Είναι διατεθειμένοι να δώσουν και τη ζωή τους ακόμη. Δε χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Η αποπληρωμή των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερη αξία. Γι' αυτό και κλείνουν τα νοσοκομεία. Και προτιμούν την αυτοκτονία... Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Κάποιοι θα έλεγαν, ότι οι Έλληνες αξίζουν αυτό που βιώνουν. Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί τους περισσότερο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, που μας αναγκάζετε να αποπληρώνουμε χρέη παρά να πληρώνουμε για μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Και σας διαβεβαιώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε να σας πληρώνουμε, μέχρι να λιμοκτονήσουμε και ώσπου η οικονομία μας καταστραφεί ολοσχερώς. Και σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, για την πολύτιμη βοήθειά σας, στην αποπληρωμή των δανείων μας.

Πρέπει να είστε σίγουροι, ότι κάθε δεκάρα των δανείων θα επιστραφεί σε σας και στις Τράπεζες που προστατεύετε. Γιατί μέσα από τις δικές μας θυσίες, θα κρατήσουμε τις Τράπεζες ασφαλείς. Μέσα από τις δικές μας θυσίες, θα κάνουμε το όνειρό σας για την Ευρώπη πραγματικότητα".
 
Η ομιλία απέσπασε χειροκροτήματα, με μία κοπέλα να παίρνει στη συνέχεια το λόγο, αρνούμενη να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο που της δόθηκε.

"Η φωνή μου δεν το χρειάζεται. Ενισχύεται από τις φωνές όσων βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες. Λέτε ψέμματα όταν μιλάτε για ασφάλεια και σταθερότητα και η απόδειξη είναι η εξαθλίωση της Ευρώπης του Νότου”, είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Η τρίτη κοπέλα, μέλος της ομάδας, αναγνωρίζοντας “ότι η οικονομία έχει γίνει ιδιαιτέρως πολύπλοκη για να αντιληφθούμε όλους τους λεπτούς χειρισμούς που γίνονται στα υπερκρατικά επίπεδα”, ζήτησε από τον Τρισέ να της λύσει έστω την εξής απορία: αν μπορεί ο ίδιος "να ζήσει με 470 ευρώ τον μήνα, όσος δηλαδή είναι ο μισθός της μητέρας μου, ή 800 ευρώ τον μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στην μηνιαία σύνταξη του πατέρα μου, έπειτα από 30 χρόνια δουλειάς”.
"Είμαστε εν τέλει ελεύθεροι να πούμε όχι"
Όπως αναφέρει η ομάδα, η παρέμβασή τους στην ομιλία του Τρισέ, ενδεχομένως να μην αυξήσει αύριο τις συντάξεις, να μη σβήσει το χρέος, να μη ρίξει τον καπιταλισμό, να μην αλλάξει τον κόσμο με τρόπο ριζικό.
"Αλλάζει όμως εμάς και άλλους άνθρωπους με τρόπους που δεν ξέρουμε και που δεν είναι ανιχνεύσιμοι: εμάς, διότι, σε πείσμα της αντίθετης ρητορικής σύμφωνα με την οποία είμαστε υποτελείς ή παγιδευμένοι σε μια οικονομική, πολιτική, ιστορική αναγκαιότητα, χωρίς δυνατότητα εξόδου, διαπιστώνουμε ότι εν τέλει είμαστε ελεύθεροι να πούμε “όχι”, να αντισταθούμε στα προφανή ψέμματα των ανίδεων αλλαζόνων που σχεδιάζουν την ζωή μας, να μιλήσουμε και να ακουστούμε. Γιατί ακουστήκαμε", σημειώνουν.
Όπως μάλιστα αναφέρουν, η διαμαρτυρία τους "συγκίνησε" και μέρος του κοινού, με Γερμανούς και Ιταλούς παρευρισκόμενους να τους δίνουν συγχαρητήρια. Μία Γερμανίδα δε από το ακροατήριο προσφέρθηκε να κρατησει ένα απο τα πανό!
"Γεννηθήκαμε σε ξένη χώρα, σε ξένη χώρα βαδίζουμε, μα φτιάχνουμε κι εμείς σαν τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ελλάδας την δική μας χώρα. Την στολίζουμε με λόγια πάνω σε υφασμα και γνωρίζουμε πως και το ύφασμα να χαθεί, τα λόγια θα μείνουν. Και η αλληλεγύη μας", καταλήγουν.
news247

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/10/11 18:13

    Μπράβο σας, ο Τρισέ την έχει δεί ωσάν ο Πάπας της Ευρώπης μόνο που το βλέπεις μα μιλά αηδιάζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *