ροή ειδήσεων

Συνέδριο για τις Υδατοκαλλιέργειες στη Ρόδο

ixthiokalliergeies_0Ξεκίνησε την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011, στο νησί της Ρόδου με ιδιαίτερη επιτυχία το ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο «Aquaculture Europe 2011» το οποίο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης...
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και του Δήμου της Ρόδου, σε συνδυασμό με διεθνή κλαδική εμπορική έκθεση και διοργανωτές την European Aquaculture Society (EAS), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Υδατοκαλλιεργητών (FEAP), ενώ η ειδική ενότητα της «Ημέρας Παραγωγών» για θέματα ενδιαφέροντος των παραγωγών και την προώθηση των επενδύσεων κι αναπτυξιακών δράσεων στον κλάδο πραγματοποιείται την συνεργασία με την Τουρκική Ένωση Υδατοκαλλιεργητών.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο έχει ξεπεράσει τα 1.000 άτομα προερχόμενα από 50 χώρες, καθώς στην έναρξη του Συνεδρίου έχουν εγγραφεί 700 σύνεδροι, έχουν εγκατασταθεί 200 εκθέτες που αντιπροσωπεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, δεδομένου ότι το συνέδριο λόγω της σημασίας της χώρας για τον κλάδο έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό συνέδρων κι από χώρες εκτός της Ευρώπης ή της Μεσογείου, όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κορέα, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Ρωσία, Ιράν, Ιαπωνία και ΗΠΑ, ενώ εκτός των ανωτέρω μόνο κατά την 1η μέρα επισκέφθηκαν την ειδική έκθεση άλλοι 100 διεθνείς επισκέπτες.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε με δήλωση του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στην δήλωση του τόνισε: «Ανεξάρτητα από το πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα προσαρμογής, η οικονομική ανόρθωση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, χωρίς ένα μονοπάτι για την οικονομική ανάπτυξη», «ο τομέας της αλιείας – και ειδικότερα το πιο δυναμικό του τμήμα, αυτό της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας – είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα για την Ελληνική εθνική οικονομία και για την περιοχή της Μεσογείου.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης, κι εμένα προσωπικά, είναι να υποστηρίξω τον τομέα της αλιείας και να βοηθήσω την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών», «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από μία στροφή από την στασιμότητα και την διανομή προνομίων, προς την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα».

Επίσης χαιρετισμό έστειλε μέσω video η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη η οποία τόνισε την σημασία που έχουν οι υδατοκαλλιέργειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αυξημένο ρόλο τους στη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Παμπάκας και εκ μέρους του Δημάρχου Ρόδου κ. Κουσουρνά ο Γραμματέας του Δήμου κ. Τσίπρας.

Το θέμα του συνεδρίου είναι η «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια το 2020» και στο πλαίσιο των εργασιών του εξετάζεται η δυνατότητα της παράλληλης ανάπτυξης τουρισμού, πολιτισμού και διαφόρων μορφών υδατοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσα και από ειδικές ενότητες στο Συνέδριο, όπως η «Aquaculture governance and planning».

Η Υδατοκαλλιέργεια σήμερα είναι ένας παραγωγικός Τομέας με ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού το ήμισυ και πλέον της ποσότητας ψαριών που καταναλώνεται στον κόσμο προέρχεται από την δραστηριότητα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένες τις σημαντικές και τις μελλοντικές προκλήσεις σε Κοινοτικό και Παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη διαμορφώνει τη στρατηγική της για μια βιώσιμη, σταθερή και υπεύθυνη Υδατοκαλλιέργεια.

Η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για την χώρα μας καθώς αποτελεί έναν καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή παραγωγικό κλάδο εθνικής σημασίας έχοντας ανέλθει στην 2η θέση συνολικά σε επίπεδο χώρας (μετά τα φάρμακα) με εξαγωγές ύψους 405.000.000 ευρώ το 2010 (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων) και στην 1η θέση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων (πάνω π.χ. από το ελαιόλαδο και τα οπωρολαχανικά), και σχεδόν τα 3/4 της παραγωγής της εξάγονται αποφέροντας σημαντικά συναλλαγματικά έσοδα.

Την ώρα που η Ελληνική Οικονομία καταγράφει ύφεση 4,5% σε ετήσια βάση ο κλάδος στο Α' τρίμηνο εμφανίζει αύξηση τζίρου 10% και καθαρών κερδών 90% (παρά την ύφεση 8,1% την ίδια περίοδο) στηριζόμενος σε ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ εκτιμάται πως παρόμοιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν τουλάχιστον για 3 χρόνια.

kalymniansvoice.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *