ροή ειδήσεων

Σε ρόλο “Μεγάλου αδελφού” το αμερικανικό καταδρομικό Monterey-USS Monterey (CG 61)

Συχνός επισκέπτης του νησιού μας
Το αμερικανικό καταδρομικό πλοίο «Monterey» πλέει εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή νοτιοδυτικά -στα όρια- της κυπριακής ΑΟΖ...
Αν και πολλά μίλια μακριά από την πλατφόρμα της «Noble Energy», όπου το γεωτρύπανο βυθίζεται στα έγκατα του «οικοπέδου 12» για την ανεύρεση φυσικού αερίου, η παρουσία του στο σημείο και γενικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που μυρίζει μπαρούτι την τρέχουσα περίοδο από τους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας, δεν θεωρείται τυχαία.
Φορτωμένο με το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «Αegis», το «Monterey» έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας υπολογιστές και ραντάρ να παρακολουθήσει και να καταστρέψει πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Στόχους σε αέρα και θάλασσα, ακόμη και υποβρυχίων, σε τεράστιες αποστάσεις. Το «Αegis» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ρώσων, αφού το θεωρούν ως την πλωτή εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη οι ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη στην περιοχή της Μεσογείου έχοντας ήδη διέλθει και από το Αιγαίο.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο φαίνεται πως στο «Monterey» έχει ανατεθεί ένας ακόμη ρόλος. Αυτός της παρακολούθησης και της καταγραφής των κινήσεων των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια το «κέντρο ελέγχου» της περιοχής, αφού οι Τούρκοι απειλούν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για τις έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει στο «οικόπεδο 12» από το γεωτρύπανο μίας αμερικανικής εταιρίας. Τις εξελίξεις βέβαια παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τόσο ευρωπαϊκά πλοία όσο και ρωσικά. Η Μόσχα έχει αποστείλει ένα καταδρομικό πλοίο το οποίο κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες νοτίως της Κρήτης.
Η ανησυχία του διεθνούς παράγοντα είναι έκδηλη, καθώς η Τουρκία ακολουθώντας μια πολιτική «περιφερειακής υπερδύναμης» φαίνεται πως έχει βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο και προκειμένου να απεγκλωβιστεί ίσως φέρει την κατάσταση στα άκρα. Δηλαδή να προκαλέσει κρίση σε μία περίοδο με αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Αν και αρκετοί πιστεύουν πως η Αγκυρα ρίχνει τουφεκιές στον… αέρα περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και για να ικανοποιήσει το ακροατήριο γειτονικών λαών, όπως οι Παλαιστίνιοι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση ενός «θερμού επεισοδίου».
Πόσω μάλλον όταν στέλνει το «Πίρι Ρέις» δήθεν για έρευνες (αρχαίο περιορισμένων δυνατοτήτων σκάφος) να «ξύνεται» στα όρια του «οικοπέδου 12», πλησιάζοντας έως και 20 ναυτικά μίλια από την πλωτή εξέδρα (οι Ισραηλινοί έχουν θέσει όριο ασφαλείας τα 5 μίλια), συνοδευόμενο από πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Bartin». Στην περιοχή πλέουν άλλα έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, μια φρεγάτα, τρεις πυραυλάκατοι, δύο πετρελαιοφόρα και ένα ρυμουλκό. Η εν λόγω στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Κύπρου είναι συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που κάθε ημέρα πότε ο ίδιος και πότε κάποιο μέλος της κυβέρνησής του φροντίζουν με προκλητικές αναφορές και ανεφάρμοστες συμφωνίες (όπως με το «ψευδοκράτος για έρευνες») να συντηρούν το κλίμα της έντασης.

Ελλάδα και Κύπρος, με όπλο το κυριαρχικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση ερευνών και αξιοποίηση των φυσικών πόρων, όπως αυτό απορρέει από το διεθνές δίκαιο, επιχειρούν να κινητοποιήσουν ΗΠΑ, Ευρωπαική Ενωση και Ρωσία και να ορθώσουν ένα πλέγμα προστασίας από τις τουρκικές απειλές και αξιώσεις. Σε ένα βαθμό το έχουν καταφέρει (αν και οι εξελίξεις είναι που θα το επιβεβαιώσουν). Υπάρχει βεβαίως σοβαρότατο κίνητρο και είναι τα οφέλη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η Ε.Ε. στηρίζει την Κύπρο, όπως και οι Αμερικανοί, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές με τους Ισραηλινούς για τη διαχείριση της όλης κατάστασης.

Στην Αθήνα όμως υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός. Μήπως η Αγκυρα αποτραβηχτεί κάποια στιγμή από την Κύπρο, αποδεχόμενη ότι δεν την… παίρνει να πάει ενάντια σε ένα κοινό ισχυρό μέτωπο που την ξεπερνάει κατά πολύ και εστιάσει το ενδιαφέρον της στο Αιγαίο. Πιθανόν στο Καστελλόριζο, νησί που θέλει να «σβήσει» από το χάρτη για να επεκτείνει τις ΑΟΖ της και να εισχωρήσει στην «πλούσια» λεκάνη της Μεσογείου. Ηδη αρχίζει και παρατηρείται μεταστροφή της συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επαναφορά τους στις εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά.
Από τα μέσα της εβδομάδας και έπειτα από 8 μήνες μηδενικών εμπλοκών, οι πιλότοι της Αγκυρας άρχισαν να προκαλούν και να αντιδρούν στις αναχαιτίσεις των Ελλήνων με τρόπο που οδήγησε στις «εικονικές αερομαχίες». Πεδίο για τις τουρκικές προκλήσεις αποτέλεσε η περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Η δραστηριότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των αξιωματικών του Πενταγώνου, οι οποίοι παρακολουθούν και εστιάζουν την προσοχή τους στο αν θα παγιωθεί αυτή η τακτική ή αν θα εμπλουτιστεί με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα. Κάτι που θεωρείται πιθανό όσο η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεσή της με τον άξονα συνεργασίας Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ. Η ελληνική πλευρά πάντως συνιστά ψυχραιμία και δηλώνει πως θα ενεργήσει εφόσον χρειαστεί. Αν θιγούν δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι των εμπλοκών είχαν προηγηθεί ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο με έμφαση στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, όπου ο μισός Στόλος της Αγκυρας πραγματοποίησε επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αν και κατά τη διάρκεια αυτής δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες προκλήσεις, ήταν περισσότερο από προφανές ότι επρόκειτο για επίδειξη δύναμης. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η έξοδος διάφορων ερευνητικών σκαφών.
e-typos.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *