ροή ειδήσεων

400.000 δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν

Ξεπερνούν τους 400.000 οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από τις Τράπεζες...


Άνω των 50.000 ευρώ το κατά κεφαλήν χρωστούμενο ποσό

Όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", πολλοί από τους δανειολήπτες έχουν πάρει δάνεια, που φτάνουν και τις 200.000 ευρώ, ποσά που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από εκείνους που εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αλλά και απ' όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και η μείωση των αποδοχών τους κυμαίνεται από 50 έως 70%.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί των οποίων πλέον κυμαίνονται στα 1.200-1.600 ευρώ.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δανειοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με πολύ υψηλό επιτόκιο που φτάνει το 6% έναντι του τραπεζικού επιτοκίου που κυμαίνεται στο 4%.
Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν, πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με επιπλέον επιτόκια και η μεταφορά των υποχρεώσεων στους κληρονόμους οδηγούν στην αύξηση του οφειλόμενου ποσού. "Με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι η μείωση των επιτοκίων".
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν μέχρι πρότινος οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών, ως εργαζόμενοι εγγυημένης απασχόλησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι 400.000 οφειλέτες χρωστούν για στεγαστικά δάνεια κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 ευρώ ο καθένας.
Τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται στο 10,5% του συνόλου που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τρεις δόσεις. Το ποσοστό αυτό εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί από δημοσίους υπαλλήλους λόγω του ενιαίου μισθολογίου.
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος της ΟΤΟΕ, σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα της αποπληρωμής των δανείων από εργαζομένους με αρκετά υποτιμημένους μισθούς.
Επίσης, για τις τράπεζες αναδεικνύεται ως ασφυκτικό το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος φτάνει πλέον το 60%. Και αυτό οφείλεται στην πολιτική που ασκούσαν οι ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.
Στηρίχτηκαν στην εμπορική αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να υπερτιμούν το ενέχυρο (κατοικία).
Ετσι έδιναν δάνεια που έφταναν ακόμα και το 150% της αξίας του ακινήτου. Με τις σημερινές αξίες των ακινήτων (που πέφτουν διαρκώς) αυτά τα δάνεια δεν καλύπτονται. Το πρόβλημα οξύνεται με τα τελευταία δάνεια που είχαν δοθεί και δεν έχει αρχίσει καν η αποπληρωμή τους.

news247

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/11/11 22:27

    Δυστυχώς φοβάμαι μήπως γίνει το ιδιο που έγινε το 2008 εως το 2010 στις ΗΠΑ και κατόπιν στην Ισπανία, που πετούσαν τον κόσμο στον δρόμο οι εκεί τράπεζες και τους τα έπαιρναν τα σπίτια, ακόμα και για λίγο χρέος ειδικά το μεγαλύτερο κακό γινόταν στις ΗΠΑ αν ο μεχρι τότε ιδιοκτήτης βρισκόταν ξαφνικά άνεργος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *