ροή ειδήσεων

Στάση πληρωμών και χρέη γκρεμίζουν την οικονομία

Στάση πληρωμών και χρέη γκρεμίζουν την οικονομία
Τα σχέδια για να αποφύγουμε την χρεοκοπία
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για στάση πληρωμών από το Δημόσιο καθώς τα 600 εκατ. ευρώ που διαθέτουν τα κρατικά ταμεία, μετά βίας επαρκούν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις...
του Δεκεμβρίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολές να παγώσουν κάθε πληρωμή αλλά και μαζί τις επιστροφές φόρου προς τους φορολογούμενους.

Με την 6η δόση του δανείου να βρίσκεται στον αέρα, η μοναδική ελπίδα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία βρίσκεται στο δάνειο ύψους 1,5 δις ευρώ που μπορούμε να πάρουμε από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σε δεύτερο στάδιο το Δημόσιο μπορεί προχωρήσει σε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αν και σε αυτή την περίπτωση το «βάρος» των ούτως ή άλλως υψηλών δαπανών για τόκους θα μεταφερθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, επιβαρύνοντας το βαρύτατο κόστος εξυπηρέτησης των ομολόγων που θα λήγουν.

Εκτός από τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες η στάση πληρωμών θα διογκώσει και το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους που ήδη αφορούν σε χρέη ύψους 6,5 δισ. ευρώ και πιέζουν ασφυκτικά τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού.

Μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να δώσει απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας τα εξής:

«Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν τις 15 Δεκεμβρίου (με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας) στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να υπερψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Πρέπει να διαμορφώσουμε ως Ελλάδα (με τη βοήθεια των εταίρων μας) το νομικό πλαίσιο για το PSI Plus και να πετύχουμε 100% συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζουμε μείωση των τόκων κατά 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αν πετύχουμε.

Πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έως τα τέλη του χρόνου. Οι λεπτομέρειες του PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012»

Όπως ανέφεραν κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το EuroWorking (Ομάδα Τεχνοκρατών που προετοιμάζει την νέα δανειακή σύμβαση) ετοιμάζει τη γραμμή άμυνας της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα πυροδοτήσει ντόμινο χρηματοοικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη, από μία πιθανή χρεοκοπία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ιδέα της μόχλευσης του μηχανισμού χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1τρισ. ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι.

Σε αυτή την φάση πάντως οι τεχνοκράτες κρατούν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ελληνικών Ομολόγων (PSI) φαίνεται να συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, η ψήφιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την εκταμίευσης της 6ης δόσης αλλά και την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος.

Μέχρι το Μάρτιο, όταν δηλαδή λήγουν ομόλογα τουλάχιστον 15δισ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσουν στη χώρα 60δισ. που αφορούν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.
newsbeast

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *