ροή ειδήσεων

Χειροπέδες σε "επωνύμους" - Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Συλλήψεις και ποινικές διώξεις σε δεκάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες οι δικαστικές αρχές...
το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία, μετά το τελεσίγραφο του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης "να περαστούν χειροπέδες" σε παραβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση "καθαρά χέρια", που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποτελεί επιταγή της τρόικας που ζητεί εδώ και....
τώρα αποδείξεις για τη βούληση της πολιτείας να δώσει τέλος στην ατιμωρησία και να στείλει μήνυμα στην κοινωνία για παραδειγματική τιμωρία εκείνων που κλέβουν το Δημόσιο σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ξένοι τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης που προβλέπει ποινές φυλάκισης, ποινικές διώξεις, δημεύσεις και κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενων που έχουν εντοπιστεί για "μαύρο χρήμα", λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ή χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επικείμενες συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και διώξεις επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα.

Η λίστα
"Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί πλήρως και στο άμεσο μέλλον θα δείτε πρωτόγνωρα πράγματα και καταστάσεις", έλεγε με νόημα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση "χειροπέδες" αφορά φορολογούμενους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο από παρακρατούμενους και άλλους φόρους, έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα ποσά που βρέθηκαν δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, καθώς και εκείνους που έχουν συλληφθεί για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ηδη από το ΣΔΟΕ έχουν συνταχθεί και αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές εναντίον 50 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που απέκρυψαν εισόδημα και δεν κατέβαλλαν ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση και ποινικές διώξεις για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι χειροπέδες έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που προσέρχονται οικειοθελώς στο δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από φόρους, ενώ άλλοι έρχονται σε συμβιβασμό με τις Αρχές για την καταβολή των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για φοροδιαφυγή.

Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο εμπόριο τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα και ο οποίος κατέβαλε στην εφορία 220.000 ευρώ μετά τη σχετική ειδοποίηση ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Την ίδια ώρα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές αποστέλλουν βροχηδόν τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση ή τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο, με την προειδοποίηση ότι εάν εντός ολίγων ημερών από την παραλαβή του οι οφειλέτες δεν προσέλθουν στην εφορία για ταμειακή τακτοποίηση, θα εκδοθούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης και θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ποινολόγιο
Νέο "point system" και κίνητρα στους... συμμορφωθέντες
Νέο ποινολόγιο και καθιέρωση "point system" για τις φορολογικές παραβάσεις προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο νέου εθνικού φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή που επεξεργάστηκε τις αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) προτείνει την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για την επιβολή των προστίμων, με ελαστικότερες χρηματικές ποινές για τις τυπικές φορολογικές παραβάσεις.

Επίσης προβλέπονται κίνητρα συμμόρφωσης με την επιστροφή μέρους του προστίμου στους παραβάτες που θα είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους για μακρό χρονικό διάστημα, ενώ θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ στους καταναλωτές που δεν ζητούν απόδειξη από το κατάστημα ή τον ελεύθερο επαγγελματία.

Η επιτροπή προτείνει τα βιβλία των επιχειρήσεων να χαρακτηρίζονται ως ακριβή και επαρκή, ακόμη και όταν υπάρχουν παραβάσεις, και το φορολογητέο κέρδος να υπολογίζεται με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα). Για τις επιχειρήσεις με φορολογικές παραβάσεις τα ακαθάριστα έσοδα θα προσαυξάνονται και το ύψος της προσαύξησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία, τη σοβαρότητα και την επανάληψη της φορολογικής παράβασης.

Το φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται εξωλογιστικά με τον πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων με τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από τουλάχιστον δύο προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα φορολογικά στοιχεία, τα δικαιολογητικά έγγραφα και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών και όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές.

Τεχνογνωσία από το εξωτερικό και εντολή "δεν υπάρχουν εξαιρέσεις"
"'H πληρώνετε αμέσως τους φόρους που οφείλετε ή θα σας συλλαμβάνουμε και θα σας οδηγούμε στο αυτόφωρο!". Με τη φράση αυτή "υποδέχονται", τις τελευταίες ημέρες, τους μεγαλοοφειλέτες οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εξαιρείται κανένας, ακόμη και τα ΜΜΕ, όπως ορισμένοι μεσαίοι και μικροί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι υπεύθυνοι των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους. Σε μια περίπτωση το ποσό φτάνει τα 1,3 εκατ. ευρώ, σε μια άλλη τις 400.000 ευρώ, ποσά που αν δεν εξοφληθούν άμεσα, όπως εξηγούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, θα γίνουν συλλήψεις.

Οι υπηρεσίες ελέγχου συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες τεχνικές και μεθόδους ελέγχων, ενώ υπάρχουν προτάσεις να υιοθετηθούν και άλλες πρακτικές μέθοδοι εντοπισμού φοροφυγάδων, που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, "είναι γνωστό", μας εξηγεί ελεγκτής του ΣΔΟΕ, "ότι στην Αμερική, αν ο τροχονόμος σταματήσει οδηγό για συνήθη τροχαίο έλεγχο, παράλληλα ζητάει με βάση τα στοιχεία του από το "Κέντρο", να ελεγχθεί και αν φοροδιαφεύγει. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, συλλαμβάνεται επιτόπου και οδηγείται στο αυτόφωρο".
Οι οδηγίες προς όλους τους ελεγκτές από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ εισαγγελέα κ. Γιάννη Διώτη, είναι ότι "δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν, δεν υπάρχει ''άβατο'' των ελεγκτών σε οποιαδήποτε επιχείρηση, οι έλεγχοι γίνονται παντού, βεβαιώνονται οι φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί και ειδικά οι μεγαλοοφειλέτες δεν έχουν κανένα περιθώριο αναβολών, οι οδηγίες που υπάρχουν είναι να συλλαμβάνονται"!

Οι πρωταθλητές
Οφειλέτες του Δημοσίου για κάθε... γούστο περιλαμβάνονται στη λίστα με τις 47 μηνυτήριες αναφορές του ΣΔΟΕ: Το ρεκόρ φοροδιαφυγής έχει μεγάλη επιχείρηση χάρτου της Αττικής, η οποία εκτός του 1,8 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ για το έτος 2010, οφείλει και 440.000 ευρώ από φόρους που παρακρατήθηκαν, φτάνοντας το σύνολο της οφειλής περίπου στα 2,3 εκατ. ευρώ. Γνωστή βιομηχανία παιδικών παιχνιδιών βρέθηκε από τους ελέγχους να χρωστά 963.068 ευρώ ΦΠΑ και 29.754,34 ευρώ παρακρατούμενους φόρους για την περίοδο 2007-2010. Εταιρεία εισαγωγής και διάθεσης αγροτικών εφοδίων οφείλει για το διάστημα 2007-2010 ΦΠΑ 683.479 ευρώ.

Εταιρεία χώρων ψυχαγωγίας με παγοδρόμιο, μπόουλινγκ, μπιλιάρδα, εστιατόριο κ.λπ. στην Αττική οφείλει ΦΠΑ δύο ετών (2009 και 2010) 278.789 ευρώ και παρακρατούμενους φόρους για το ίδιο διάστημα 123.702 ευρώ. Εταιρεία ταχυμεταφορών (κούριερ) χρωστάει τον ΦΠΑ του 1010, που φτάνει τις 260.120 ευρώ.

Εισαγωγέας αυτοκινήτων χρωστάει τον ΦΠΑ για τη 2ετία 2009 και 2010 ύψους 193.459 ευρώ και παρακρατούμενους φόρους για το ίδιο διάστημα 71.343 ευρώ. Εταιρεία έργων που ασχολείται με πλωτές κατασκευές χρωστάει 206.049 ευρώ για ΦΠΑ από το 2007 έως το 2010 και 7.304 ευρώ παρακρατούμενους φόρους για τη 2ετία 2007 και 2008.

"Σκούπα" και στην περιφέρεια
Στο μεταξύ, ενδιαφέροντα στοιχεία δίνουν και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ, που έχουν δραστηριοποιηθεί δυναμικά εντοπίζοντας πρωτίστως μεγαλοοφειλέτες, που τους καλούν να πληρώσουν άμεσα τους φόρους. Ενδεικτικά, από το ΣΔΟΕ Μακεδονίας, όπως αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής Δημήτρης Μαυρίδης, "ανάμεσα στις δεκάδες νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, φετινής χρήσης, που έχουν εντοπισθεί, χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις:

Γνωστός εισαγωγέας και έμπορος φρούτων στη Βέροια βρέθηκε στον έλεγχο να μην έχει πληρώσει τον ΦΠΑ για τον Αύγουστο του 2011, που ανέρχεται στο ποσό 227.388,78. Γνωστή εταιρεία χάρτου στη Β. Ελλάδα βρέθηκε να χρωστάει 399.189 ευρώ, από μη απόδοση ΦΠΑ τους μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο 2011, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος.

Ποιοι είναι στο στόχαστρο
Οι "λαμπεροί"
Επώνυμοι ελεύθεροι επαγγελματίες (καλλιτέχνες, αθλητές, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι κ.ά.) που αν και εμφανίζονται πλούσιοι στην κοινωνία και διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν φτωχοί στην Εφορία. Από τους ελέγχους με βάση το "πόθεν έσχες" (συσχετισμός δηλωθέντος εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας), τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.ά.) και τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και χρηματοοικονομικών επενδύσεων διαπιστώθηκε απόκρυψη εισοδήματος και μη απόδοση φόρου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον καθέναν. Επίσης, συλλήψεις και ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν σε κατασκευαστές οικοδομών, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, μπαρ, καθώς και εκπροσώπους offshore.

Οι μεγαλοκαταθέτες
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που μετά το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών εντοπίστηκαν με μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Σε πολλούς, μάλιστα, έχουν επιβληθεί μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί.
Επίσης, οι φορολογούμενοι που έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων εντοπίσθηκε ότι τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν καλύπτουν τα ποσά που προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά.) και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (αγορές ακινήτων κ.ά.)

Ληξιπρόθεσμα χρέη
Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο από παρακρατούμενους και άλλους φόρους και κυρίως από ΦΠΑ ύψους άνω των 75.000 ευρώ, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τις γραπτές προειδοποιήσεις της Εφορίας δεν έχουν εμφανισθεί για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους, ούτε έχουν ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις για την τμηματική εξόφληση των χρεών τους με μεγάλες εκπτώσεις, ακόμα και πλήρη διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων. Επίσης, στο στόχαστρο των δικαστικών και φοροελεγκτικών αρχών έχουν μπει επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει στον δημόσιο φόρο εισοδήματος ποσό άνω των 150.000 ευρώ για παρελθόντα έτη.

Εικονικά τιμολόγια
Οι φορολογούμενοι στους οποίους με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από παλαιότερους ελέγχους έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις για την έκδοση και τη λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και οι διαπιστωμένες απώλειες για το Δημόσιο από τη μη καταβολή του ΦΠΑ ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
Οι παραβάτες προέρχονται από όλους τους χώρους της οικονομικής δραστηριότητας, από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μέσω των εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων δεν κατέβαλαν καθόλου ή κατέβαλαν μειωμένα ποσά για τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ.

Ρεπορτάζ : Κ. Αντωνάκος - Γ. Κρητικός
(από το Έθνος της Κυριακής)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *