ροή ειδήσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΣΣΑΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

Καίρια ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Κασσάρα, κατατέθηκε στην Βουλή, σχετικά με το φλέγον θέμα της υποστελέχωσης των Δήμων στα μικρά νησιά της περιοχής μας...


Το φαινόμενο αυτό έχει καταστεί «γάγγραινα» για την επιβίωση των ακριτικών νησιών, τα οποία παλεύουν στην εσχατιά της χώρας να επιβιώσουν και να κρατήσουν τους λιγοστούς κατοίκους τους. Το σύνολο των Υπηρεσιών, αλλά κυρίως οι Δήμοι σ’ αυτά τα νησιά, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσής τους και κατά συνέπεια αδυνατούν να ενισχύσουν και να στηρίξουν τις τοπικές μικρές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, με πρωτεύον αυτό της απομόνωσης.
Ο Καλύμνιος Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να στηρίξει τα νησιά αυτά αλλά και γενικότερα όλα τα νησιά της χώρας, επισημαίνοντας το άρθρο του Συντάγματος περί της νησιωτικότητας και την αναγκαιότητα μέριμνας από την οργανωμένη πολιτεία. Η παρέμβαση του Γ. Κασσάρα, είναι πολύ σημαντική σε μια περίοδο έξαρσης των εθνικών θεμάτων, αφού οι όποιες βλέψεις κατά της εθνικής κυριαρχίας είναι περισσότερο από ποτέ έντονες.
Καταλήγοντας ο Γ. Κασσάρας αναφέρει πως σήμερα το κράτος πρέπει να εξαιρέσει τα ακριτικά νησιά και τους Δήμους τους, από τον κανόνα των προσλήψεων «1 προς δέκα» και κάνει ειδική αναφορά στους Δήμους των νησιών της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου
Ακολουθεί η ερώτηση του Βουλευτή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα
…………………………………………………………………………………………………….
Αθήνα, 29.11.2011
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
κ . Δημήτρη Ρέππα

Θέμα: «Υποστελέχωση Δήμων μικρών νησιών»

Είναι γνωστό το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους των μικρών και ακριτικών νησιών, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ παράλληλα τους δημιουργούνται συναισθήματα ανασφάλειας και απομόνωσης.
Με το Νόμο 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ενισχύθηκε σημαντικά ο ρόλος των Δήμων και τους εκχωρήθηκαν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. Είναι όμως αδύνατον να υλοποιηθεί ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” και να λειτουργήσουν εύρυθμα, ή έστω στοιχειωδώς, οι Δήμοι, χωρίς υπαλλήλους. Η ταμειακή υπηρεσία κάθε Δήμου, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να στελεχώνεται από 3 τουλάχιστον μόνιμους υπαλλήλους (εκδότης, διαχειριστής, ταμίας), έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Σε αρκετούς όμως Δήμους, όπως π.χ. στο Δήμο της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου, υπηρετούν ένας ή δύο υπάλληλοι, με κίνδυνο προσεχώς να μην υπηρετεί κανένας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι αυτοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους. Συχνά δε, καθήκοντα πρακτικογράφων, οδηγών σκαπτικών μηχανημάτων, αυτοκινήτων καθαριότητας κλπ. ασκούν οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποκέντρωση, η ενίσχυση και η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη της περιφέρειας και των νησιών μας και όχι η απαξίωση και η παντελής παραμέλησή τους.
Το Σύνταγμα της χώρας μας στηρίζει την Νησιωτικότητα. Είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη της, κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας (άρθρο 101 παρ. 4).
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων με την πρόσληψη υπαλλήλων, ή με μετατάξεις και αποσπάσεις από άλλες περιοχές, όπου υπηρετεί πλεονάζον προσωπικό και όχι αντιθέτως να εγκρίνονται αποσπάσεις υπαλλήλων από τα νησιά, χωρίς να καλύπτονται άμεσα τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας αυτών.
Οι Δήμοι πολλών νησιών, όπως της Κάσου, της Χάλκης και του Αγαθονησίου, καθώς και η Γενική Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν απευθύνει προς το Υπουργείο σας έγγραφα,επισημαίνοντας την έλλειψη προσωπικού στους Δήμους και την ανάγκη άμεσης στελέχωσής τους, ήτοι:
-Τα με αριθ. πρωτ. 1343/27.5.2011 και 1305/31.5.2011 έγγραφα-διαμαρτυρίες του Δήμου Χάλκης, σχετικά με την απόσπαση ενός υπαλλήλου και την ύπαρξη πλέον στο Δήμο ενός και μοναδικού υπαλλήλου.
- Το με αριθ. πρωτ. 20291/6.6.2011 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Αγαθονησίου (σχετ. το ΑΠ 687/20.4.2011 του Δήμου Αγαθονησίου).
- Το με αριθ. πρωτ. 3565/11.11.2011 έγγραφο του Δήμου Κάσου σχετικά με την υποστελέχωση του Δήμου Κάσου και την ανάγκη εξαίρεσης του Δήμου από το μέτρο της Εργασιακής Εφεδρείας - Προσυνταξιοδοτικής Διαθεσιμότητας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Τι έχει απαντήσει το Υπουργείο σας στα ως άνω αναφερόμενα έγγραφα.
-Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί και ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Δήμων των νησιών.
-Σε ποιες υπηρεσίες έγιναν οι προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με εφαρμογή του κανόνα «1 προς 10» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και, στην περίπτωση που έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό, αν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης από την πρόβλεψη αυτή, των Δήμων των μικρών νησιών.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Γιώργος Κασσάρας

http://palmoskalymnou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/12/11 00:59

    χαχαχαχαχαχαχαχα
    θελει να βολεψει τουσ ψηφοφορουσ του στην καλυμνο
    ερχοντσι εκλογες
    δεν βαρεθηκαν?
    ο κοσμος γελαει μαζι τους και αυτοι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/11 08:41

    κου κου ρου κου. Ηταν στην ΔΥΠΕ, τα τακτοποίησε εκεί και τώρα είναι αλλού.
    κου κου ρου κου για να μην τίποτα πιο βαρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/11 11:10

    as balei tin Mika pou einai yperari8mh ston Dimo twra!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *