ροή ειδήσεων

Οι αλλαγές σε ΦΠΑ και πόθεν έσχες

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης δύο συντελεστών ΦΠΑ, 13% και 19%, από τον Μάρτιο του 2012 εξετάζουν στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «ζεσταθεί»... η αγορά που έχει πληγεί από τις περικοπές στους μισθούς και στις απανωτές αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Την αναμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή και με το οποίο επέρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Μεταξύ αυτών είναι η αυτοτελής φορολόγηση έως 20% των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και τις ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις και η καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες.
Ειδικά για το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», ο προσδιορισμός του διαθέσιμου δηλωμένου εισοδήματος κάθε νοικοκυριού θα γίνεται επί τη βάσει, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διάφορων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για όσους αποκτούν έσοδα από ατομικές επιχειρήσεις, εξετάζεται η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα κέρδη.
Ενώ, επί τάπητος είναι και η επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης και στα εισοδήματα από ακίνητα.
Ως προς τον ΦΠΑ η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του χαμηλού κλιμακίου του φόρου 6,5% (σ.σ.: στον οποίο υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, κινηματογράφοι, θέατρα) αλλά και του μειωμένου κατά 30% συντελεστή που ισχύει σε ορισμένα «ακριβά» νησιά του Αιγαίου. Οπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος κ.ά.
Ετσι θα μείνουν μόνο δύο συντελεστές. Ο υψηλός, που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί έως και 4 μονάδες σε 19% από 23% που είναι σήμερα, και ο μειωμένος 13%, που θα παραμείνει αμετάβλητος – το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχεται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα περισσότερα είδη διατροφής.
Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18%, ωστόσο επίσης απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Η μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 19% από το 2012 αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση των τιμών σε μια σειρά από αγαθά που επιβαρύνονται με αυτόν τον συντελεστή. Οπως καύσιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης, αλκοολούχα ποτά, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά αυτοκινήτου κ.ά.
Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος από φέτος τον Σεπτέμβριο δέχτηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%.

http://simatoros.wordpress.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/12/11 13:35

    "Μεταξύ αυτών είναι η αυτοτελής φορολόγηση έως 20% των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα και τις ατομικές επιχειρήσεις με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου"

    Καλά ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ είστε όλοι εσείς εκεί στη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕ ΣΚΑΤΟΛΑΜΑΚΕΣ ?

    20% θα φορολογήσετε επιπλέον τους ελεύθερους επαγγεματίες ? Όταν εδώ κλείνουν τα μαγαζιά τους κάθε μέρα και περισσότεροι ?

    ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΡΕ ?
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΕΣΥ ΡΕ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ???

    ..όχι και 20% ρε ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΕΣ !!!!
    Κάντε ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕ ΛΑΜΟΓΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/12/11 01:07

    Συμφωνώ με 13.35. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την ανάρτηση, σκέφτηκα 'δε μπορεί, μειώνουν τον ΦΠΑ άρα από κάπου αλλού θα τα πάρουν' κι έπεσα μέσα. Να καταργήσουν το αφορολόγητο γιατί στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και όχι σε όλους?? Εκτός ότι είναι απαράδεκτο να φορολογούμαστε ακόμη και αν έχουμε εισόδημα 5001Ε (δηλαδή 416,67Ε το μήνα) δε καταλαβαίνω αυτό το διαχωρισμό. Αν μου δώσει κάποιος αρμόδιος μια τεκμηριωμένη απάντηση τότε οκ, να το δεχτώ. Τέλος, αυτή τη μείωση έπρεπε να την κάνουν, γιατί δεν έχουν έσοδα σαν κράτος. Αν δε κινείται η αγορά, δε δουλεύουν οι επιχειρήσεις κι έτσι δεν παίρνουν τον ΦΠΑ. Έτσι, ρίχνουν τις τιμές του για να έχει και το κράτος 'πελατεία'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *