ροή ειδήσεων

Οι πιο όμορφες και εντυπωσιακές καστροπολιτείες στον κόσμο!

Οι εναπομείνασες καστροπολιτείες του κόσμου, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους επισκέπτες και οι παλιές αυτές κοινότητες, καλωσορίσουν τους τουρίστες με ανοιχτές…
αγκάλες και πύλες. Ακολουθούν μερικές από τις πιο γραφικές πόλεις-φρούρια, οι οποίες
κατοικούνται ακόμη, αποτελώντας ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά κέντρα.



Ιστορικά, οι καστροπολιτείες δημιουργήθηκαν από την ανάγκη να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι πόλεις από εισβολείς -τα τείχη της πόλης, οι τάφροι και οι επάλξεις κανονιών, χρησίμευαν ως προστατευτικά φράγματα.
Σήμερα όμως, τα ίδια αυτά μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες και οι παλιές αυτές κοινότητες, καλωσορίζουν τους τουρίστες με ανοιχτές… αγκάλες και πύλες.
Εμείς βρήκαμε τις πιο γραφικές πόλεις-φρούρια στον κόσμο, οι οποίες κατοικούνται ακόμη, αποτελώντας ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά κέντρα. Όταν λοιπόν τελειώσετε την εξερεύνηση στο εσωτερικό των κάστρων, θα έχετε ένα λόγο ακόμη να μείνετε και να απολαύσετε τα βασιλικά σκηνικά και να ζήσετε την εμπειρία της τοπικής κουλτούρας.

Jaisalmer, Ινδία



Περίπου 760 χλμ. δυτικά του Δελχί βρίσκεται το μέρος που λέγεται ότι είναι το μοναδικό στον κόσμο συνεχώς κατεχόμενο φρούριο-πόλη, το Jaisalmer ( http://bit.ly/toR9Ke ). Οι πολεμιστές Rajput και έμποροι, ίδρυσαν τη λεγόμενη Χρυσή Πόλη το 1156, η οποία -σε αντίθεση με πολλές κοινότητες φρούρια- δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Το φρούριο Jaisalmer υψώνεται σε περίπου 25 επίπεδα, μοιάζοντας ατέλειωτο στην έρημο Thar στο δυτικό Rajasthan της Ινδίας ( www.rajasthantourism.gov.in/Destinations/Jaisalmer/AboutJaisalmer.aspx ). Οι 99 προμαχώνες του είναι κατασκευασμένοι από κίτρινο ψαμμίτη, κάνοντάς το να μοιάζει σαν ένα περίτεχνα σκαλισμένο, κάστρο στην άμμο. Γύρω από την ακμάζουσα πόλη, αμέτρητοι ναοί και τα αρχοντικά ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματά τους και τις διακοσμήσεις τους με δαντελωτά ξυλόγλυπτα.
Πώς να πάτε: Σύντομα θα ανοίξει ένα νέο αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Jaisalmer. Μέχρι τότε μπορείτε να την επισκεφτείτε με τρένο, από το Δελχί.

Ρόδος, Ελλάδα



O μοναδικός συνδυασμός ισλαμικών μιναρέδων, ευρωπαϊκών στοιχείων και εντυπωσιακών ψηφιδωτών δαπέδων στην αρχαία πόλη της Ρόδου ( http://bit.ly/tOVL1K ), την κάνουν να μοιάζει σαν ένα συνονθύλευμα πολιτισμών - «Η ιστορία ενός ιππότη» συναντά ένα τουρκικό χωριό του 17ου αιώνα ( www.rhodes.gr/el/ ). Πράγματι, η πόλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Αφρικής και η ποικίλη αρχιτεκτονική της αντανακλά όλες αυτές τις επιρροές. Μέσα στα τείχη από ψαμμίτη και ασβεστόλιθο, θα βρείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που χτίστηκε από ιππότες τον 14ο αιώνα, δίπλα σε ένα εντυπωσιακό τζαμί, ένα βυζαντινό μουσείο και μια μουσουλμανική βιβλιοθήκη -όλα κληροδοτήματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Πώς να πάτε: Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού της Ρόδου, στην πρωτεύουσα του νησιού. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ρόδου, είτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Η είσοδος στο κάστρο της Ρόδου είναι ελεύθερη. Η είσοδος στο παλάτι, το μουσείο και σε άλλα αξιοθέατα έχει εισιτήριο.

Segovia, Ισπανία



Ακόμα και αν δεν έχετε πάει ποτέ στην Ισπανία, το πιθανότερο είναι το κάστρο Alcázar της Segovia να σας θυμίζει κάτι ( http://bit.ly/vHemTs ). Πιστεύεται ότι αποτελεί έμπνευση για το κάστρο της σταχτοπούτας στη Disneyland, στο Anaheim της Καλιφόρνια και απεικονίζεται σε αμέτρητες καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες. Το αρχικό οικοδόμημα του 14ου αιώνα καταστράφηκε από πυρκαγιά, αλλά οι κυλινδρικοί πυργίσκοι του, οι στέγες και οι πέτρινοι τοίχοι του, ανακατασκευάστηκαν πιστά τη δεκαετία του 1880, με θαυμάσιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό, να απεικονίζουν διάσημες σκηνές μάχης. Το Alcázar περιβάλλεται από μια βαθιά τάφρο και βρίσκεται στο λόφο της Segovia ( http://alcazardesegovia.com/ ). Η καστροπολιτεία, αποτελεί μια πιστή αναδημιουργία της καλής πλευράς του Μεσαίωνα, με βιοτεχνίες, καταστήματα και μπιραρίες σε στυλ ρετρό. Η Segovia έχει επίσης ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό υδραγωγείο με 166 καμάρες και την περίφημη εκκλησία Vera Cruz, η οποία εγκαινιάστηκε το 1208 από τους Ιππότες του Ναού για να στεγάσει ένα κομμάτι του Τιμίου Σταυρού.
Πώς να πάτε: Η πόλη της Segovia είναι εύκολα προσβάσιμη με το γρήγορο τρένο, μέσα σε μία ώρα και 45 λεπτά από τη Μαδρίτη.

Matsumoto, Ιαπωνία



Το Matsumoto-jo είναι μια αρχιτεκτονική σύνθεση, στη σκιά του χιονισμένου βουνού Hotaka, στην κεντρική Ιαπωνία ( http://bit.ly/uk2ONy ). Χτίστηκε το 1592 και αποτελεί το παλαιότερο εναπομείναν ξύλινο κάστρο της χώρας ( http://welcome.city.matsumoto.nagano.jp/ ). Ο κύριος πύργος περιβάλλεται από βαθμίδες σε στυλ παγόδας, χρώματος μαύρου και άσπρου. Το κάστρο χτίστηκε πάνω σε μια σειρά από περάσματα, με σκοπό να αποπροσανατολίσει και να παγιδεύσει τους εισβολείς. Οι επισκέπτες σήμερα όμως, είναι ευπρόσδεκτοι και ξεναγούνται στους χώρους του. Έξω από τα τείχη του κάστρου, ο χώρος είναι σχεδιασμένος για τους πεζούς, με μεγάλους δεντρόφυτους δρόμους, δίπλα στον ποταμό Metoba.
Πώς να πάτε: Τα γρήγορα τρένα Azusa και Super Azusa περνούν από το Shinjuku του Τόκιο προς Matsumoto κάθε μισή ώρα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά. Το κάστρο απέχει περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το σιδηροδρομικό σταθμό Matsumoto.

Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία



Ο λεγόμενος Ρομαντικός Δρόμος της Γερμανίας –ο οποίος εκτείνεται από το Βορρά προς το Νότο, μέσω του κρατιδίου της Βαυαρίας στα νότια- πήρε το όνομά του για τα πολλά εκπληκτικά κάστρα του. Αλλά οι περισσότεροι από τους προμαχώνες της περιοχής είναι αυτόνομα τουριστικά αξιοθέατα κι όχι οικισμοί. Μια γοητευτική εξαίρεση είναι το Rothenburg ob der Tauber ( http://bit.ly/vSfgXa ), μια κόκκινη καστροπολιτεία που βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από τον ποταμό Tauber ( www.rothenburg.de/index.php?get=121 ).
Η Walt Disney ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το σκηνικό της πόλης, που τη χρησιμοποίησε ως έμπνευση για το χωριό στην ταινία «Πινόκιο». Ένας σεισμός κατέστρεψε τον κεντρικό πύργο του κάστρου στο 1356, αλλά τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά σπίτια της πόλης με τις κόκκινες στέγες, έχουν αντέξει για αιώνες και αποκαταστάθηκαν πλήρως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους πέτρινους πύργους του κάστρου αλλά και να κάνει ψώνια από βιοτεχνίες και καταστήματα που πωλούν τα πάντα, από αντίκες ρολόγια μέχρι χειροποίητα αγαλματίδια.
Πώς να πάτε: Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη κοντά στο Rothenburg ob der Tauber, είναι το Μόναχο, που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά. Τρένο συνδέει τις δύο πόλεις και το ταξίδι διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Carcassonne, Γαλλία



Η ομορφιά της Carcassonne ( http://bit.ly/s3NbFc ) βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η ρωμαϊκή καστροπολιτεία της νοτιοδυτικής Γαλλίας έχει αποκατασταθεί πλήρως και είναι γνωστή από τους ντόπιους απλά ως La Cité ( www.carcassonne.org ). Τα τείχη του κάστρου «σημαδεύουν» τον ορίζοντα και η διπλή γραμμή του τείχους είναι εντυπωσιακή, όπως και οι κωνικοί πύργοι με τις πέτρινες στέγες. Η Carcassonne βρίσκεται μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αρκετά χιλιόμετρα από το Παρίσι. Είναι ένα γαστρονομικό και καλλιτεχνικό hotspot, με πολλά εστιατόρια και το νεοκλασικό μουσείο Musée des Beaux Arts, στο οποίο εκτίθενται μεγάλα έργα των Courbet, Chardin και Ingres, μεταξύ άλλων.
Πώς να πάτε: Η Carcassonne βρίσκεται στην κύρια γραμμή τρένου που συνδέει την Τουλούζη, με τη Narbonne και το Μονπελιέ, με πολλά τρένα καθημερινά. Η Ryanair είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που προσφέρει πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Carcassonne. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου και το Charleroi στις Βρυξέλλες, αλλά και προς το Δουβλίνο και το Λίβερπουλ.

Sintra, Πορτογαλία



Η Sintra ( http://bit.ly/sbzwRq ) είναι «must» για τους λάτρεις των κάστρων, με όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία πανέμορφα κάστρα. Αυτή η μεσαιωνική πόλη-φρούριο είναι τόσο όμορφη που ονομάστηκε «Glorious Eden» από τον Λόρδο Βύρωνα. Κεντρικό σημείο της πόλης είναι το Εθνικό Παλάτι, χαρακτηριστικό για τους ιδιαίτερους εσωτερικούς του χώρους: στριφογυριστές στήλες, μια αραβικού στυλ αυλή με ένα όμορφο σιντριβάνι και τα χαρακτηριστικά πλακάκια azulejos ( www.visitportugal.com/NR/exeres/6BEF1189-D6BD-4473-856B-604FCEF22106,frameless.htm ). Εκτός του κάστρου αλλά σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το Pena National Palace, με θόλους, μιναρέδες και πύργους σε κόκκινες, λεμόνι και λευκές αποχρώσεις, στην κορυφή ενός λόφου με θέα σε ένα καταπράσινο δάσος. Σε ένα άλλο κοντινό λόφο, βρίσκονται τα ερείπια του άλλοτε περήφανου μαυριτανικού κάστρου. Και στη μέση, η παλιά πόλη της Sintra, αποτελεί μίγμα από γοτθικά, αναγεννησιακά και art nouveau σπίτια, δίπλα σε ένα δασώδες, παραθαλάσσιο εθνικό πάρκο.
Πώς να πάτε: Η Sintra βρίσκεται περίπου 32 χλμ. βορειοδυτικά της Λισαβόνας. Τα τρένα κινούνται μεταξύ των δύο προορισμών περίπου κάθε 20 λεπτά, από το σταθμό Rossio της Λισαβόνας.

clickatlife.gr
http://24greeknews.blogspot.com/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *