ροή ειδήσεων

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά καταρρέει γιατί δεν υπάρχουν πόροι!

Όπως πληροφορηθήκαμε, η βόρεια πρόσοψη του τεμένους του Ρετζέπ Πασά, που κατασκευάστηκε στη Ρόδο το 1588, με εντολή του ίδιου του Ρετζέπ Πασά, κατέρρευσε το βράδυ της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου...
και ώρα περίπου τρεις τα ξημερώματα. Όπως έγινε γνωστό, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κος Κωνσταντίνος Μπούτσικος, ζήτησε προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με το γεγονός. Η προκαταρκτική θα διεξαχθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου.

 

Αν και κάποιοι δήλωσαν ότι στο τέμενος γίνονται εργασίες συντήρησης εδώ και περίπου 20 χρόνια, η κατάρρευση της πρόσοψης του τεμένους, προκλήθηκε από το γεγονός ότι στο τέμενος δεν έγινε πραγματικά καμία εργασία συντήρησης. Η ομάδα του Αζινλίκτσα online μετέφρασε στα τουρκικά τις δηλώσεις που πραγματοποίησε, ο αντιδήμαρχος Ρόδου και υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, Μανόλης Σαββής, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου σχετικά με την κατάρρευση του εξωτερικού τμήματος του προστώου που καλύπτονταν από δύο τρούλους:
«Όπως γνωρίζετε, το τέμενος του Ρετζέπ Πασά, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης μας. Αν και υπάγεται στη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, εμείς ως δήμος συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων με σκοπό να διασωθεί το τέμενος.
Ωστόσο, όπως ξέρετε, σε αυτού του είδους τις δουλειές εμφανίζονται και προβλήματα. Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός μεταβήκαμε στο σημείο για να πραγματοποιήσουμε έρευνες. Άλλωστε βρισκόταν κλειστό με σκοπό να προστατεύεται ο γύρω χώρος. Δεν κατέρρευσε το κύριο μέρος του τεμένους αλλά η πρόσοψή του.

   

Θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μας ότι η μελέτη αποκατάστασής του τεμένους του Ρετζέπ Πασά είναι έτοιμη και θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, ο δήμος δεν δύναται να χρηματοδοτήσει την αναστύλωση του χώρου. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού».
Ο αντιδήμαρχος Ρόδου απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το λόγο που δεν κατέστη δυνατή η αναστύλωση του έργου νωρίτερα με την ενσωμάτωσή του σε παλιότερο πρόγραμμα δήλωσε: «Το έργο αυτό, δεν μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτό το πρόγραμμα γιατί ο προυπολογισμός του προγράμματος ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το πρόγραμμα της αναστύλωσης του τεμένους του Ρετζέπ Πασά ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Και να ενσωματωθεί δηλαδή, οι εργασίες δεν θα ολοκληρωθούν λόγω μη αρκούντων οικονομικών πόρων. Ωστόσο με το πρόγραμμα αυτό θα αναστυλωθούν πολλά κτήρια της παλιάς πόλης και της παραλίας. Θα πρέπει τώρα να έρθουμε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να συζητήσουμε το θέμα της αναστύλωσης του τεμένους με τους υπαρκτούς πόρους. Παραδείγματος χάριν, μπορεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης να το ενσωματώσει στο ΕΣΠΑ; φαίνεται μάλλον δύσκολο, καθώς το τμήμα των πόρων του ΕΣΠΑ που προορίζεται για προγράμματα πολιτισμού είναι περιορισμένο.
Τη στιγμή αυτή η πρόσοψη του τεμένους έχει καταρρεύσει. Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε πιθανές περαιτέρω καταρρεύσεις, θα λάβουμε τεχνικά μέτρα με σκοπό την προστασία του τεμένους.

   

Πάντοτε μας ανησυχούσε μια πιθανή κατάρρευση του έργου. Η μελέτη αναστύλωσης έχει προετοιμαστεί όχι πρόσφατα εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.
Πολλά κτίρια σαν και αυτό στην παλιά πόλη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Εάν δώσουμε την αναστύλωση τους σε ιδιωτικές εταιρείες τότε πιστεύω ότι αρκετά προβλήματα θα λυθούν.
Ο μηχανικός που είναι υπεύθυνος για τα μεσαιωνικά μνημεία της Ρόδου, Κ. Μάγος δήλωσε ότι όλες οι μελέτες για την αναστύλωση του έργου είναι έτοιμες, ωστόσο λόγω έλλειψης πόρων δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.
Ο Μάγος δήλωσε ότι το 2004 έγιναν εννιά προσπάθειες για την αναστύλωση του τεμένους του Ρετζέπ Πασά, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο με χρηματοδότηση αρχικά του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαφόρων ιδιωτικών ιδρυμάτων, όμως έπεσαν στο κενό.
http://www.azinlikca.net

Σχόλια

  1. απο το προστατευω εν μνημειο να μην καταρευσει ως το
    αναστυλωνω το μνημειο και ως το παραταω ενα μνημειο στο
    ελεος του εχει διαφορα
    στο τεμενος εχουμε την τριτη περιπτωση,αν και τουλαχιστον ειχε αποκλειστει και δεν σκωτοθηκε κανεις,
    και μπραβο για αυτο
    ο κυριος μαγος δεν εχει την καταλληλη εκπαιδευση για να κατεχει αυτη τη θεση.δεν αρκει να εισαι αρχιτεκτονας πρεπει να εχεις ειδικευτει στην αναπαλαιωση μνημειων(τει πατρας) η να εχεις μεταπτυχιακο στον τομεα αυτο.οχι μονο αυτος ο κυριος αλλα και οι οιπολυποι αρχιτεκτονες τις αρχαιολογιας δεν
    γνωριζω να εχουν μεταπτυχιακο στον τομεα.οσο για αποφοιτους τει αναπαλαιωσεων η αρχαιολογια δεν απασχολει κανενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οποιος θελει να βγαλει το δικο του συμπερασμα μπορει να
    επισκευθει με δικη του ευθυνη το αρχοντικο του ρετζεπ πασα
    στην πλατεια συμης πανω απο την δεη.
    εκει θα καταλαβει γιατι επεσε το τζαμι
    ειχα ζητησει πριν χρονια στην αρχαιολογια να το αποκλισει
    γιατι ειναι επικινδυνο οπως και εκανε, αλλα καποιο βοδι
    εκοψε το πλεγμα και το αρχοντικο ειναι και παλι επικινδυνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και δεν ξερω τη εγινε στην αρχαιολογια τωρα με την κριση
    αλλα μεχρι πριν λιγο καιρο οι αρχιτεκτονες θα ελεγα ηταν σπανιο θεαμα στους χωρους,τα λαμογια οι τοπογραφοι καναν ξενες δουλειες εντος ππολης (αγγουριας και ενας αλλος)
    και οτι κακο και αδικο μπορει να βαλει ο νους σας
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και επωνυμα οχι πουστικα ανωνημα..
    παντελονια οχι πορδοκοφτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/12/11 22:18

    Ok, Σάββα. Επειδή τον κ Μάγο δεν τον γνωρίζεις μάλλον, να σου πω ότι είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στις αποκαταστάσεις (ή αναπαλαιώσεις, δηλαδή κάνω κάτι παλιό, όπως θες πες το, το "αποκαταστάσεις" είναι το σωστό), που ασχολείται χρόνια με τα μνημεία, από την εποχή που ακόμα το ΤΕΙ που λες δεν ήταν ακόμα ούτε στα χαρτιά. Όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό που ασχολούνται με αποκαταστάσεις παγκοσμίως είναι αρχιτέκτονες (φυσικά και πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί μηχανικοί κλπ). Από το ΤΕΙ πράγματι δεν έχουν άτομα, γιατί καλύπτονται οι θέσεις από αρχιτέκτονες - καλώς κατά την άποψή μου.
    Μη λες ό,τι θέλεις, γιατί πρώτον εκτίθεσαι (αν και ανώνυμα), δεύτερον τον προσβάλεις και τρίτον μπορεί αν θέλει να σε πάει και δικαστικά για αυτό το λόγο και να βάλει και το blog σε μπελάδες.
    Άντε γιατί σε αυτό το blog βγαίνει ο καθένας και λέει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/12/11 09:34

    ... ΕΝΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΩΤΑΕΙ: ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΡΑΓΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και εγω θα μπορουσα να ειχα παει δικαστικα τους δυο
    τοπαγραφους που ενω εργαζονταν στην αρχαιολογια ηρθαν
    στο χωρο μου στην παλια πολη να μετρησουν για λογαριασμο ιδιωτη .
    Πριν μερικα χρονια ηρθα στην αρχαιολογια και εκανα περιπου
    επτα καταγγελειες ,η μια ηταν για το συγκεκριμενο τεμενος
    και την επικινδυνη του κατασταση.ζητησα να μιλησω με καποιον αρχιτεκτονα της αρχαιολογιας αλλα δεν υπηρχε κανεις ουτε μπορουσε καποιος να μου δωσει πληροφορια για το ποιες ωρες ηταν εκει-τιποτα αλλο-για αυτο σχολιασα -σπανιο θεαμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://picasaweb.google.com/svvsrgrs/PAQEkH02?authuser=0&feat=directlink

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/12/11 16:17

    den gamiete o pasas leo ego

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν θελω να τσακωθω ,συμφωνω οτι αυτο το μπλογκ ειναι ενας
    οχετος,και θελω να ζω σε ενα αξιοπρεπες περιβαλον
    αν και εσεις θελετε να ζητε σε ενα αξιοπρεπες περιβαλον
    καντε κατι ,το τζαμι παει επεσε δεν πειραζει
    δειτε λιγο την κοκκινη πορτα με την εκκλησια του αι γιαννη
    που λειπουν πετρες,μπορει να χρειαζονται πολλα για να γινει ολικη αποκατασταση αλλα μηπως μια μερικη μικρης κλιμακας ειναι καλυτερη απο την σημερινη κατασταση?
    μηπως να διωργανωσετε και καποια εθελοντικη με γυρω κατοικους?
    μια μερα το καλαμπουριζα εκει γυρω και ολοι ειπαν ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/12/11 19:25

    ο 22:18 είμαι (δε δουλεύω σε καμία αρχαιολογία πάντως). Για τα συγκεκριμένα άτομα, θα μπορούσες να το είχες προχωρήσει αν ήθελες. Για τον αρχιτέκτονα αναφερόμουν καθώς και για πάρα πολλούς μηχανικούς που αν και δεν έχουν μεταπτυχιακό στις αποκαταστάσεις μνημείων, έχουν πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας. Ενημερωτικά πάντως, τα τελευταία 4 χρόνια το Υπ.Πο. έχει ως προαπαιτούμενο το μεταπτυχιακό αποκατάστασης για όλες τις ειδικότητες μηχανικών.

    Όσον αφορά τώρα άλλα μνημεία, πράγματι υπάρχουν πολλά σε κακή κατάσταση. Δυστυχώς, η επισκευή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν αρκεί η καλή διάθεση, γιατί απαιτεί και εξειδικευμένο προσωπικό (πχ πετράδες) και πάρα πολλά λεφτά.

    Τέλος τα μνημεία της παλιάς πόλης υπάγονται στις παρακάτω υπηρεσίες:
    Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων
    4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
    ΚΒ Εφορεία προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων
    Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων
    Γραφείο Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου

    Έχω την εντύπωση ότι το Ρετζέπ υπάγεται στο Δήμο, χωρίς να είμαι σίγουρος όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σε ευχαριστω για την απαντηση ,το ζητουμενο ειναι
    να πηγαινουμε μπροστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *