ροή ειδήσεων

Εθνικό Ληξιαρχείο: Τελειώνουν τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ το άμεσο ετήσιο συνολικό όφελος των Δήμων από τη λειτουργία του έργου και πολλαπλάσιο το έμμεσο όφελος από την σημαντική μείωση του όγκου εργασιών... των τμημάτων Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου.

- Εξοικονόμηση σημαντικού ποσού για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από την πλήρη και επικαιροποιημένη καταγραφή των ληξιαρχικών στοιχείων των θανάτων.

- Σταδιακά, θα καταργηθεί η έκδοση αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων και πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης.

- Η μείωση του φόρτου εργασίας στα Κ.Ε.Π. από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, θα φτάσει έως και το 38% και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης των Κ.Ε.Π. για νέες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβ έρνησης και Εσωτερικών, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσαν τη δημοπράτηση των διαγωνισμών του έργου «Εθνικό Ληξιαρχείο».

Το έργο υλοποιείται για όλους τους Δήμους της χώρας, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει συνολικό προϋπολογισμό € 42.907.342, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»).

Το έργο το οποίο ανασχεδιάστηκε το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη νέα δομή και οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αλλά και σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχουν οι τεχνολογίες πληροφορικής για την ενοποιημένη -τεχνική και επιχειρησιακή- λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου και του Εθνικού Ληξιαρχείου, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (σε κάθε Δήμο), οδηγεί στη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Πολιτών, το οποίο δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας, απλούστευση διαδικασιών και καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το έργο του «Εθνικού Ληξιαρχείου» περιλαμβάνει δράσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, όπως:

- Η υλοποίηση ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, που θα διαλειτουργεί πλήρως και με ενοποιημένη λογική με το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου που υλοποιήθηκε στο Γ’ ΚΠΣ.

- Η ψηφιοποίηση 26 εκατ. περίπου ληξιαρχικών πράξεων από τα 1.034 ληξιαρχικά γραφεία της χώρας.

- Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, σε όσα Ληξιαρχεία απαιτηθεί, για την υποστήριξη του εγχειρήματος. Παράλληλα, θα εκπαιδευτεί το σύνολο των αρμοδίων υπαλλήλων στη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος.

- Συμπληρωματικές δράσεις αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των Τμημάτων Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου, που θα στηρίξουν την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της επιβάρυνσης των Υπηρεσιών αλλά και των πολιτών στη συναλλαγή τους με αυτές, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών» έχει στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας βάσης δεδομένων Εθνικού Ληξιαρχείου και Εθνικού Δημοτολογίου.

Η βάση αυτή θα δίνει αξιόπιστα στοιχεία με όλη την εικόνα ενός πολίτη, από τη γέννησή του μέχρι και τον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής δραστηριότητάς του (π.χ. αλλαγή της οικογενειακής του κατάστασης, μεταδημοτεύσεις κ.λπ.).

Είναι ένα έργο που ενισχύει κατ’ εξοχήν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και προωθεί το οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

Οφέλη από το έργο για την Πολιτεία (Δημόσιο, Δήμοι, Οργανισμοί)

- Δεκάδες Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (Κ.Ε.Π., Υπουργεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, η ΕΛ.ΑΣ., η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κ.λπ.) πρόκειται να αντλούν αυτοματοποιημένα και με άμεσο τρόπο, επικαιροποιημένα και έγκυρα στοιχεία δημοτικής κατάστασης πολιτών και στοιχεία ληξιαρχικού χαρακτήρα, πλέον αποκλειστικά, από το Μητρώο Πολιτών.

Η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με το Μητρώο Πολιτών του ΥΠ.ΕΣ. οδηγεί σε σταδιακή κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης και αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων για όλους τους Φορείς.

Με τη σταδιακή κατάργηση πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης και αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων, εκτός των άλλων, βελτιώνεται η παραγωγικότητα, εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, καθώς και χρηματικοί (πχ. από τα αναλώσιμα).

Ενδεικτικά, ο φόρτος εργασίας των Κ.Ε.Π., μειώνεται έως και 38%, μέσω της αυτοματοποιημένης αυτεπάγγελτης έκδοσης, από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, των πιστοποιητικών που ζητούνται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών.

Κατ’ αναλογία, θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των αρμόδιων τμημάτων των Δήμων.

- Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρόκειται να έχουν άμεση πρόσβαση σε επικαιροποιημένα Ληξιαρχικά στοιχεία (πλήρης καταγραφή των νέων θανάτων καθώς και των θανάτων των τελευταίων δεκαετιών), επιτρέποντας την εξάλειψη φαινομένων απόδοσης σύνταξης σε αποβιώσαντες και την εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως.

Οι Δήμοι θα απαλλαγούν


- Από την υποχρέωση τήρησης εκλογικών καταλόγων και από τη δίμηνη αποστολή εκλογικών αναθεωρήσεων στο ΥΠ.ΕΣ., αφού αξιόπιστοι εκλογικοί κατάλογοι θα εκδίδονται αυτόματα από το ΥΠ.ΕΣ., μέσω του Μητρώου Πολιτών.

Εκτιμάται ότι αυτό ισοδυναμεί με συνολικό όφελος για το σύνολο των Δήμων περίπου 4 εκ. € ετησίως.

- Από την υποχρέωση τήρησης χειρόγραφων Ληξιαρχικών Βιβλίων.

Η μηχανογράφηση των Ληξιαρχείων της χώρας θα εκσυγχρονίσει τα Ληξιαρχεία με την αυτοματοποίηση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών τους (διαχείριση Ληξιαρχικών Πράξεων Γεννήσεων, Γάμων, Θανάτων, Συμφώνων Συμβίωσης), μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των Ληξιαρχείων δεν είναι μηχανογραφημένα και θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης για τήρηση Ληξιαρχικών Βιβλίων.

Θα εξεταστεί και δυνατότητα αναδιοργάνωσης των τμημάτων Δημοτολογίου - Μητρώου Αρρένων - Ληξιαρχείου, ώστε να λειτουργήσουν ενιαία ως μια νέα οργανική οντότητα στους Δήμους.

- Από την υποχρέωση τήρησης Μητρώου Αρρένων.

Τα στρατολογικά γραφεία θα μπορούν να προβαίνουν στην ετήσια κατάρτιση στρατολογικού πίνακα αυτοματοποιημένα, γεγονός που θα επιφέρει τη μείωση του φόρτου εργασίας των στρατολογικών γραφείων, κατά 90%, ενώ οι Δήμοι θα απαλλαγούν στο 100% (ισοδυναμεί με όφελος για το σύνολο των Δήμων περίπου 4 εκ. € ετησίως).

- Μέσω της διαλειτουργικότητας, πρόκειται να συμβάλλει στην εκκαθάριση και επικαιροποίηση άλλων κρίσιμων εξειδικευμένων μητρώων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως π.χ. του Φορολογικού Μητρώου (TAXIS), του μητρώου ασφαλισμένων (ΑΜΚΑ), καθώς και των επιμέρους μητρώων των ασφαλιστικών Ταμείων και του Μητρώου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Η κεντρική διοίκηση θα αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, (π.χ. στατιστικές αναλύσεις).

Οφέλη από το έργο για τους Πολίτες

Επιφέρει ραγδαία βελτίωση στην εξυπηρέτηση τους, αφού:

- Δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης καθώς και αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων.

- Μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων, καθώς οι Φορείς θα πάψουν να ζητούν από τους πολίτες την προσκόμιση αντιγράφων / αποσπασμάτων Ληξιαρχικών Πράξεων ή άλλων πιστοποιητικών.

- Παύει η υποχρέωση μετάβασης στα Κ.Ε.Π. για την διεκπεραίωση υποθέσεων που απαιτούν προσκόμιση πιστοποιητικού.

- Δίνεται η δυνατότητα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης π.χ Διαδίκτυο (Εθνική Πύλη «ΕΡΜΗΣ»), τηλεφωνική εξυπηρέτηση (1500) κ.λπ.

Σε όλο τους το εύρος, τα παραπάνω οφέλη αναμένεται να γίνουν ορατά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου του Εθνικού Ληξιαρχείου (η διάρκεια του έργου υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 χρόνια).

Στο μεταξύ η σταδιακή ενσωμάτωση Ληξιαρχικών Πράξεων στο Μητρώο Πολιτών, θα επιτρέψει -ήδη από τους πρώτους μήνες υλοποίησης του Έργου- την άμεση αποκόμιση ωφελειών στις κατευθύνσεις που περιγράφηκαν παραπάνω, καθώς έχει ληφθεί πρόνοια για άμεση αξιοποίηση των δεδομένων από τις υφιστάμενες βάσεις που τηρούνται σε τουλάχιστον 150 μηχανογραφημένα Ληξιαρχεία.

http://www.poli-politiki.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/12/11 06:38

    το αυτονοητο γινεται επιτελους πραξη! έργα που ανα γινονταν χρονια πριν, θα ειχαμε ενα λιγοτερο γραφειοκρατικο δημοσιο! βεβαια με ολα αυτα τι θα γινουν οι εκατονταδες (ή χιλιαδες) δημοτικοι υπαλληλοι που ασχολουνται με τις ληξιαρχικες πραξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/11 20:01

    @ 22/12/11 06:38

    Για αυτόν τον λόγο δεν γινόταν τόσα χρόνια αυτή η νέα τεχνολογία οπως και τ'όσες άλλες.

    Τι θα γίνουν η τι αντικείμενο απασχόλησης θα εχουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
    Μόνο ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *