ροή ειδήσεων

Για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επιμένει η τρόικα

Θα γίνει κλιμακωτά και όχι οριζόντια εξηγεί ο υπουργός που ζητάει και συμφωνία με την ΝΔ για να γίνουν οι αλλαγές στο μισθολόγιο και το ασφαλιστικό...
Τι θα ζητήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις από τον πρωθυπουργό.
Με τις αυριανές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α), ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος - εξπρές, για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου των ελεγκτών της “τρόικας”, στις 16 του μηνός.

Στις συναντήσεις θα τεθούν όλα τα θέματα ενώ όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης “για την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" και ότι, το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό”.

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του κατώτερου μισθού ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι “το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ”.

Αναφορικά με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμιση τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για μειώσεις ως λύση του προβλήματος.

Όπως είπε, πρότεινε μία διευθέτηση που δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά κλιμακωτό.

Για τις διαφωνίες της ΝΔ, επισήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Ωστόσο, εκτός από το θέμα του κατώτερου μισθού η <<τρόικα>>, εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μάλιστα επιτακτικά στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και το έχει καταστήσει σαφές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

"Πάγωμα" των μισθών για μια τριετία μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, μειώνοντας την συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη των επιχειρήσεων κατά 2 δισ ευρώ (από 45 δισ ευρώ σε 43 δις) θα ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αύριο στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό.

Επίσης μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ ευρώ το 2012, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική και προτείνει την αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει σε υπόμνημα της που θα παραδώσει αύριο στον Πρωθυπουργό ότι σύμφωνα με το Δείκτη Επιβίωσης (δείκτης που διαμορφώθηκε από την έρευνα των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ) από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν το 2008, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 (έκλεισαν δηλαδή οι 68.000 από τον Ιανουάριο 2009). Εάν η συρρίκνωση του εμπορίου συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε τον Αύγουστο του 2013 εκτιμάται ότι θα λειτουργούν μόνο 201.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Θα πρόκειται δηλαδή για μια συνολική <<αποχώρηση>> από την αγορά 121.000 εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους 68.000 έμποροι και προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των απωλειών σε περίπου 136.000 άτομα.

Στο μεταξύ κάθε κλείσιμο μιας επιχείρησης υπολογίζεται ότι επιβαρύνει ετησίως το κράτος από 13.000 έως 285.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος (στοιχεία από σχετική έρευνα ΕΣΕΕ), από την απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, κλπ. Σωρευτικά, η συνολική απώλεια για το κράτος μπορεί και να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Παράλληλα, το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%, .

Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις και στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, και υποστηρίζουν, ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ

Κατά τη συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της <<τρόικας>>.
newsit.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/1/12 13:50

    ρε δες κανετε καμια παρτουζα εσεις και η τροικα με τις οικογενειες σας παρεα να γουσταρετε? εμεις αλλο γαμησι δεν θελουμε, σκατοκαρκινιαρηδες μας πινετε το αιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/1/12 13:53

    H ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ, ΜΑΣ ΠΗΔΑΝΕ ΟΛΗΜΕΡΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ 3ου ΒΑΘΜΟΥ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ, ευχαριστω ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/1/12 13:55

    http://www.youtube.com/watch?v=L0Y0bWL9u3I&feature=related RE POSO OREA TA LEEI O AN8RWPOS, MAKARI NA BGEI PRO8UPOURGOS, ZW GIA AYTH TH MERA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/1/12 14:01

    ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΚΤΥΛΟ ΠΗΓΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΝΗΤΗ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ΜΑΣ, ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΤΡΩΜΕ ΓΛΥΚΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/12 14:02

    SE AYTH TH XWRA EPIVIWNOUN OI VOULEYTES, TA TSIRAKIA TOUS, OI XORHGOI TOUS (KSENODOXOI KAI ANW) OI POUSTHDES KAI KA8E LOGHS XASIKLAS KAI KOKAKIAS POU EINAI STIN SHOW BIZ KAI ANADUKNEI KAI TO PASOK PARALLILA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/1/12 14:02

    A re pouttanopeda fagate ta panta kai dialisate oli tin xwra gia tis epomenes 4 genies, zite mesa se anaktora me doulous kai thorakismenes limouzines kai thelete na roufiksete kai to aima tou ftoxou laou pou me to zori vriskei kathe mera kati na faei kai ena rouxo na valei, kathikia oloi mazi ta exete oikonomisei kai twra petate tin troika na mas faei kai sta @@ sas, an itan etsi giati o kseftilas o proedros tou pasok pige kai mas xreose kai mas xantakose afou gia xreokopia tha pigename etsi kai allios, den ftaiei omos mono to kwlopasok, ftene kai oi dikoi mas oi kwlogeroi pou pane kai to psifizoune.... kai meta pethenoun stin psatha.. opos twra pou kovei ta farmaka to ika!! ante kali diaskedasi arxontes exei pollous xontromalakes ellines na sas stiriksoun akoma..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/12 14:05

    ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΡΟΥΣΦΕΤΟ-ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΧΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΓΑΜΙΟΝΤΑΣ, ΤΡΩΝΕ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ, ΜΑ ΚΛΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΠΑΡΕΣ? ΑΥΤΟΙ ΤΡΩΝΕ 1 ΕΚΑΤΟΜΙΡΙΟ ΕΚΑΣΤΟΣ ΚΑ8Ε ΜΙΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ 100 ΕYRO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/1/12 14:11

    που να καταργηθει η ζωη σας.μπασταρδοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/1/12 15:06

    Δεν σας έβλεπα να βρίζετε σε δημοσιεύματα περί κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο τομέα!!!!!
    Τότε βρίζαμε τους Δημοσίους Υπαλλήλους..."Κόψτε τους".. "Απολύστε τους"..."Τεμπέληδες"...

    Τώρα όμως που πιάνει φωτιά το σπίτι μας κλαίμε...

    Έπρεπε να είχατε σπεύσει σε βοήθεια για να σβήσετε το σπίτι του γείτονά σας, προτού η φωτιά κάψει και το δικό σας!!!

    Τώρα είναι πια πολύ αργά, Έλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/1/12 15:34

    15:06
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΦΩΝΑΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΩΡΑ!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ Μ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΩΛΟΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/1/12 16:06

    eimai aytos pou fwnazei poio polu apo olous sas kai den anhkw oute ston idiwtiko oute sto dhmisio tomea, eimai eley8eros epaggelmatias , egw etsi exw ma8ei, na fwnazw gia to adiko kurie 4/1/12 15:06

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/1/12 16:16

    δεν φταινε μονο οι πολιτικοι.και οι επιχειρηματιες ειναι κατι κουφαλες....ακουσα σημερα για ενα κολομαγαζο στο κεντρο της πολης που πουλαει τα κινεζικα στις κοτες 400 ευρω και πανω οτι θελει λεει να δινει 300 ευρω τον μηνα σε υπαλληλο...μετα δεν φταινε οι πολιτικοι και η τροικα μονο αν οι ιδιοι βρισκουμε πατημα και γινομαστε ζωα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/1/12 19:30

    13 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ
    ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος4/1/12 19:34

    re malakes afoy to psifisate to pasok 60 kai 70 tis ekato kai stis dhmarxiakes 51ti sto poutso fonazete tora malakes e malakes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος4/1/12 19:37

    esena 9:30 papara h nea dhmokratia souftekse mia zoh pasok psifizes papara e papara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/1/12 20:30

    Έτσι μπράβο... να μαλώνουμε μεταξύ μας.. Αυτό θέλει και η Τρόϊκα!!! Μπράβο μας. Η αποστολή τους πέτυχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/1/12 20:56

    ΠΑΠΑΡΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ 19:37.
    ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ.
    ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΡΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/1/12 21:03

    Ξεψάρωσαν και οι εναπομείνασες παρθένες της ΝΔ.
    Τρέχουν για την κουτάλα πάλι.
    Μάλλον ΔΕΝ κατάλαβαν οτι ο Δικομματισμός πέθανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/1/12 22:20

    Swstos.Zwh se mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *