ροή ειδήσεων

Σε ασφαλιστικές απάτες το 5-10% των ασφαλιστικών αποζημιώσεων

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι οι εξακριβωμένες περιπτώσεις απατηλών απαιτήσεων αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες...


ανέρχονται σε 5 – 10% του συνόλου των αποζημιώσεων που καταβάλλονται ετησίως για τις ασφαλίσεις ζημιών.

Την επισήμανση αυτή έκανεο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Θ.Κοκκάλας, σε εκδήλωση με θέμα: «Μορφές απάτης στην Ιδιωτική Ασφάλιση και οι συνέπειες αυτής για το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Κοκκάλας υπενθύμισε ότι συνολικά οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για όλους τους κλάδους ασφάλισης το 2010 , ανήλθαν στα 2,9 δις ευρώ και ανέφερε στην παρουσίασή του ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο δημιουργούν ειδικά εσωτερικά τμήματα για τη διαχείριση του κινδύνου της ασφαλιστικής απάτης ενώ υπάρχει και συνεργασία με άλλους φορείς όπως αστυνομία, εποπτικές αρχές, νομικό κόσμο, ενώσεις καταναλωτών, ερευνητών, εξειδικευμένα ερευνητικά γραφεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ειδικότερα θέματα που προβληματίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης σχετίζονται με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η ανάγκη λήψης ειδικής συγκατάθεσης του ασφαλισμένου για την επεξεργασία των ευαίσθητων δεδομένων του μετά την επέλευση του ασφαλιστικού γεγονότος και η ανάγκη να αναγνωριστεί ο ιδιαίτερος τρόπος λειτουργίας της ασφαλιστικής σύμβασης, μέσω αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διευκολύνουν την ασφαλιστική εταιρεία κατά τη διερεύνηση ενδεχόμενης ασφαλιστικής απάτης (λ.χ. θεσμοθέτηση δυνατότητας χρήσης υλικού από τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook κλπ, για τη στοιχειοθέτηση της ασφαλιστικής απάτης).

Σε ότι αφορά τους προβληματισμούς γύρω από το σύστημα υπολογισμού των «μη οικονομικής φύσεως» ζημιών εξετάζεται το πρόβλημα διαφάνειας που προκύπτει από την έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών με σωματικές βλάβες ή θάνατο (αύξηση πραγματικού κόστους αποζημίωσης λόγω τόκων υπερημερίας, δικαστικών εξόδων κλπ.) καθώς και η ανάγκη καθιέρωσης αντικειμενικού προσδιορισμού της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ή/και ψυχικής οδύνης.

Εξήγησε ότι η απάτη μπορεί να διαπράττεται ευκαιριακά ή οργανωμένα στο στάδιο της ανάληψης κινδύνου ή στο στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης και εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή απόκρυψης, παραποίησης στοιχείων υπερβάλλουσας απαίτησης αποζημίωσης, εικονικής / φανταστικής απαίτησης αποζημίωσης και δόλιας πραγμάτωσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.

Τέλος πρότεινε τη σύσταση επιτροπής, με εκπροσώπους από τον ασφαλιστικό, τον δικαστικό και τον νομικό κόσμο, με αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.
http://www.asfalisinet.gr/

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/1/12 14:28

    Επιτέλους και σε κάτι, που η Ελλάδα δεν κατέχει πρωτιές η ακόμα και υψηλές θέσεις σε αυτά τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *