ροή ειδήσεων

«Ανθίζουν» οι στέγες σε όλα τα δημόσια κτίρια

Σχέδιο με στόχο να πρασινίσουν οι στέγες του Δημοσίου σε έκταση 200.000 τ.μ. σε όλη την Ελλάδα προωθεί το υπουργείου Περιβάλλοντος μαζί με το...
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στο πρόγραμμα «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια», που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 20 εκατ. ευρώ, μπορούν να συμμετάσχουν υπουργεία, περιφέρειες της χώρας, καλλικρατικοί ΟΤΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου δικαίου, μη κερδοσκοπικού, κοινωφελούς χαρακτήρα.

Οι προτάσεις, που θα υποβληθούν έως τις 6 Φεβρουαρίου 2012, θα πρέπει να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αισθητική αναβάθμιση και στην ανάδειξη του δημόσιου κτιρίου και των ιδιαίτερων πολιτισμικών και φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από το ΚΑΠΕ, ενώ η ολοκλήρωση κάθε έργου θα πρέπει να γίνει σε 36 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πράξης στο πρόγραμμα.
Τα πράσινα, φυτεμένα δώματα με βλάστηση από γρασίδι μέχρι και δέντρα έχουν εξελιχθεί σε ένα δυναμικό εργαλείο αλλαγής των περιβαλλοντικών και ενεργειακών δεδομένων της περιοχής όπου αναπτύσσονται.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μια «πράσινη» στέγη μπορεί να προσφέρει θερμομόνωση και αυξημένα ενεργειακά οφέλη χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς έχει υπολογιστεί ότι επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%. Η βλάστηση που αναπτύσσεται έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα που περνά από την ταράτσα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ο καλοκαιρινός άερας περνά από ταράτσα μπετόν με θερμοκρασία 55-60 βαθμούς Κελσίου ζεσταίνεται, γίνεται ελαφρύς και ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανανέωση και ψύξη στην πόλη. Αντίθετα, όταν περνά από την πράσινη ταράτσα, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς, τότε ο αέρας γίνεται ψυχρότερος, με αποτέλεσμα να δροσίζει την πόλη και να την καθαρίζει από ρύπους.

Η πυκνή κάλυψη των οροφών με βλάστηση δημιουργεί δηλαδή μια φυσική ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και τους ανέμους, ενώ συμβάλλει και στην παρακράτηση των νερών. Η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση μειώνεται, η διάρκεια ζωής του κτιρίου αυξάνεται, όπως αυξάνεται και η εμπορική αξία του ακινήτου.

Το πρόγραμμα εφαρμογής «πράσινων» ταρατσών, αλλά και κατασκευής κατοικιών με βάση τη βιοκλιματική, στηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα σχεδιάζει να προτείνει βιοκλιματικά κίνητρα επέκτασης του μέτρου και στα σπίτια, έτσι ώστε οι πόλεις να αλλάξουν εικόνα, να γίνουν πολύχρωμες και ουσιαστικότερα φιλικές στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο μείωσης της όποιας κατασπατάλησης που παρατηρείται στον δημόσιο τομέα, οι «πράσινες» στέγες θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη μείωση της έντασης της ενεργειακής κατανάλωσης σε επιλεγμένους φορείς με υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας.

Αστική λύση

«Οι πράσινες στέγες αποτελούν μια θαυμάσια λύση για το αστικό περιβάλλον, καθώς προσφέρουν σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση των κλιματικών συνθηκών των πόλεων, μείωση της ρύπανσης και παρακράτηση της βροχής. Δεδομένης της αδυναμίας ενσωμάτωσης νέων χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό, αποτελούν μια εναλλακτική λύση, η οποία αναβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά τις πόλεις μας», υπογραμμίζει στη Real news ο υπεύθυνος του προγράμματος, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης.

«Το ΥΠΕΚΑ, μαζί με το ΚΑΠΕ και το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013) έχουν προσκαλέσει τους φορείς δημοσίων και δημοτικών κτιρίων σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εγκατάστασης πράσινων δομημένων ορόφων. Ευελπιστούμε να εγκαταστήσουμε περίπου 200.000 τ.μ. φυτεμένα δώματα σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και ίσως σε όλο τον κόσμο», καταλήγει ο Μ. Σανταμούρης.

Προϋπόθεση εφαρμογής του μέτρου είναι η στατική επάρκεια του κτιρίου και η άρτια στεγανοποίηση της επιφάνειας φύτευσης. Τα φυτά που αναπτύσσονται στα φυτεμένα δώματα θα πρέπει να έχουν αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, στην ξηρασία και στους δυνατούς ανέμους.

Πολλά τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα

«Τα φυτεμένα δώματα έχουν τόσο ενεργειακά όσο και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Οι μονωτικές ικανότητες του φυτεμένου δώματος μειώνουν τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη και συμβάλλουν στη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών στη θέση εγκατάστασης. Σε μακροχρόνιο επίπεδο τα φυτεμένα δώματα βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, εφόσον για την ανάπτυξή τους χρησιμοποιείται ενδημική βλάστηση που απομακρύνθηκε κατά την ανέγερση του κτιρίου», τονίζει στη Real news η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης δρ. Διονυσία Κολοκοτσά. «Επιπλέον, σε εντατικές κατασκευές στις οποίες τοποθετούνται και αναπτύσσονται θάμνοι αλλά και δέντρα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μικρών οικοσυστημάτων που συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων», καταλήγει.
real.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/1/12 23:46

    mono malakies proothei to aniparkto ypourgio periballontos!!exoun kaei ola ta dasoi oi taratses mas maranan!!aei gamithite rousfetoroufianoi-ebreoi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *