ροή ειδήσεων

Την άμεση πληρωμή των απογραφέων ζητά η Επιθεώρηση Εργασίας

Την άμεση πληρωμή των απογραφέων υπέδειξε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά την προσφυγή εργαζομένων...

στην Απογραφή Κτιρίων και Πληθυσμού, και καταγγελίες ότι η εργοδοσία προέβη σε παράνομες κρατήσεις από τα δεδουλευμένα τους.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή μετά από ερώτηση έξι βουλευτών του ΚΚΕ, των Γιώργου Μαυρίκου, Ιωάννη Ζιώγα, Αντώνη Σκυλλάκου, Νίκου Καραθανασόπουλου, Βέρας Νικολαϊδου και Γιάννη Πρωτούλη, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κάποιοι από τους χιλιάδες εργαζόμενους στην απογραφή, νέοι και άνεργοι στην πλειονότητά τους, εργάστηκαν για 4 μήνες με 300 ευρώ το μήνα καθαρά σε "συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς" και τώρα "η Στατιστική Αρχή, ως εργοδοσία, δεν δίνει τη δική της εισφορά να ασφαλίσει τους εργαζόμενους και έχει το θράσος να κάνει κρατήσεις κοντά στο 25% πάνω στα δεδουλευμένα".

Προς απάντηση της ερώτησης των βουλευτών, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι εργαζόμενοι της απογραφής προσέφυγαν στο αρμόδιο Τμήμα Κεντρικού Τομέα Πειραιά, ζητώντας τη διενέργεια εργατικής διαφοράς μεταξύ αυτών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με θέμα την οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών και ανασφάλιστη εργασία.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού, η Επιθεώρηση Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των μερών, υποδεικνύει την άμεση πληρωμή των απογραφέων σύμφωνα με την απόφαση ορισμού τους από την ΕΛΣΤΑΤ. Ως προς το θέμα της ασφάλισης, ο υπουργός αναφέρει ότι "για το αν υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή μη στην απασχόληση των προσφευγόντων, αρμόδια είναι τα Πολιτικά Δικαστήρια".

Ο κ. Κουτρουμάνης προσκομίζει και έγγραφα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία "η χρησιμοποίηση συνεργατών από την ΕΛΣΤΑΤ για το έργο της απογραφής δεν είναι τεκμήριο, ούτε θεωρείται ότι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας". Αναφέρεται επίσης ότι ο αναγκαίος έλεγχος νομιμότητας των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την πληρωμή των απογραφέων, είναι διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.

thestival.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *