ροή ειδήσεων

Κακά μαντάτα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τουρισμού μας

του Παναγιώτη Σκληρού
Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά με αρκετή ανησυχία, αβεβαιότητα και κακά μαντάτα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τουρισμού μας, αποφάσισα να...

γράψω αυτές τις επισημάνσεις με την ελπίδα ο καθένας αλλά και όλοι μαζί να πράξουμε το καθήκον μας, πριν είναι πολύ αργά!!

Σε μια κοινωνία που ΔΕΝ αντιδρά, δεν έχει πού να σταθεί για ν αντισταθεί, έχει όμως την γνώση της λαίλαπας, την ζει κάθε μέρα αλλά συμπεριφέρεται σπασμωδικά και ανοργάνωτα, όλα έχουν φορτωθεί στον τουρισμό , ως την μόνη ουσιαστικά πηγή εσόδων για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Κακώς μεν ο τουρισμός αποτελεί τον μοναδικό πλέον προσανατολισμό σαν πηγή εσόδων για την οικονομία μας, κάκιστος δε ως αποπροσανατολισμός που από μια γεωργική και τουριστική μεσογειακή χώρα, η Ελλάδα ..κατάντησε το Μπαλί των Ευρωπαίων. Και το χειρότερο, ότι δεν κάνουμε κάτι για να είμαστε τουλάχιστον πολύ καλοί σ αυτό το αντικείμενο του τουρισμού.

Κοινωνιολογικά το θέμα αυτό θα εξεταστεί κάποτε από ειδικούς επιστήμονες απλά γιατί μ αυτό τον τρόπο που πορευόμαστε θα έχει αλλάξει απόλυτα και ο πολιτισμός και η κοινωνική λειτουργία του κάθε τόπου. Αλλάζει η εθνική μας ταυτότητα και μάλιστα χωρίς καν να ερωτηθούμε.

Σε ότι αφορά την Λευκάδα η προηγούμενη χρονιά έκλεισε μάλλον ισορροπημένα, παρόλες τις απώλειες από τον εσωτερικό τουρισμό. Οι Βαλκάνιοι ήρθαν με την Εγνατία, ισοφάρισαν τις απώλειες των Ελλήνων αλλά με την νοοτροπία των χαμηλών τιμών κλπ.

Οι φετινές προοπτικές φαίνονται ήδη δυσοίωνες, σε ότι αφορά τις κλασσικές και δυνατές Ευρωπαϊκές αγορές απλά γιατί οι συνθήκες στην Ελλάδα(που είναι καθημερινά πλέον στα πρωτοσέλιδα), όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αποτρέπουν τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών να προτιμήσουν την Ελλάδα. Το μόνο που βοηθά είναι οι απλοί άνθρωποι, η πανέμορφη γη μας, η φύση και το αμόλυντο ακόμη περιβάλλον.

Παράλληλα λείπουν εντελώς οι συμπληρωματικές προωθητικές εκείνες ενέργειες για την αλλαγή του κλίματος τόσο σε εθνικό αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας ή άλλων τοπικών φορέων που μπορούν και πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Όλα πλέον είναι θέμα του πόσο φτηνά πουλάμε για να έρθουν οι τουρίστες, είτε σαν early booking discount είτε σαν last minute offer.

Καμιά όμως απ αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ μας κάνουν καλό και δεν ισορροπούν οικονομικά τις απώλειες. Αντίθετα θα έλεγα ότι οδηγούν την κούρσα για ένα μαζικότερο και συνάμα φθηνότερο τουρισμό, που δεν επιζητούμε και δεν μας πάει σαν τόπος, τόσο από το μέγεθος όσο και από την ποιότητα που θα θέλαμε.

Επειδή όμως ΔΕΝ έχει χαθεί το πάν κι είμαστε στην αρχή των κλεισιμάτων, θα παρακαλούσα να σμίξουν οι αρμόδιοι(όλοι) τις δυνάμεις τους και να προωθηθούν για επίλυση κάποια απ τα παρακάτω προβλήματα, χωρίς καμιά αξιολογική σειρά γιατί όλα επείγουν. Ας δούμε την Λευκάδα τουριστικά τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά:

1.Η Λευκάδα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη, είναι απούσα σαν προορισμός με ferry από την Ιταλία, με κρουαζιερόπλοια αλλά και με αεροπλάνο. Η γραμμή ΑΚΤΙΟ-ΑΘΗΝΑ πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, διαφορετικά η Λευκάδα είναι αποκλεισμένη από τα διεθνή συστήματα ελεύθερης μεταφοράς. Δεν αναφέρεται δηλαδή ΠΟΥΘΕΝΑ σαν αεροπορικός προορισμός , εκτός αυτής των tour operators που όμως πουλάνε τις περισσότερες φορές και το κατάλυμα μαζί.

2.Η κρουαζιέρα κάνει αλματώδη αύξηση σε όλη την μεσόγειο, (διαβάστε πόσες χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται εφέτος στο Αργοστόλι με διπλάσιες από πέρυσι κρουαζιέρες χάρη σ ένα πολύ μικρό μάλιστα dock ) , η Ηγουμενίτσα ανοίγει το 2013 κι η Λευκάδα βρίσκεται εκτός προορισμού, γιατί αναμένουμε( καλώς βέβαια ) την διάνοιξη του διαύλου για τη κατασκευή της αποβάθρας για κρουαζιερόπλοια αλλά και για πιθανότατη προσέγγιση των ferry Ιταλία-Ελλάδα . Μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο γρήγορα?? Ο ανταγωνισμός των προορισμών επιβάλλει πολύ πιο γρήγορες κινήσεις εφόσον βέβαια ..υπάρχουν τα λεφτά!!!.

3.Μια σύνδεση με low cost αεροπορική εταιρία στο Ακτιο, θα βελτίωνε έστω και εποχιακά την απομόνωση με τον έξω κόσμο σ ένα μάλιστα αεροδρόμιο ( το πιο μεγάλο στην κεντροδυτική Ελλάδα), που αφορά 8 τουλάχιστον μεγάλους τουριστικούς δήμους και 3 περιφέρειες!!! Η Κεφαλονιά του ενός δήμου, έκλεισε ήδη δύο τέτοιες εταιρίες για το 2012, όπως και η Ζάκυνθος!!! Γιαυτό και οι όποιες πρωτοβουλίες και συνένωση δυνάμεων πάνω στο θέμα που ήδη συντελούνται , θα πρέπει να στηριχτούν από όλους.

4.Τέλος οι παράλληλες με τις τουριστικές εκθέσεις εκδηλώσεις προβολής ή ακόμα καλύτερα οι ξεχωριστές και στοχευμένες χαμηλού κόστους αλλά έξυπνες ενέργειες, θα μπορούσαν να κάνουν ελκυστική την Λευκάδα , τώρα που υπάρχει ακόμα καιρός. Οι νέοι μας που χειρίζονται άριστα το διαδίκτυο, ξέρουν πολύ καλά από επινοήσεις και καινοτόμες ανέξοδες μάλιστα επιθετικές ενέργειες προβολής. Ας τους καλέσουμε να βοηθήσουν..Αυτοί θα κάνουν τη διαφορά!!!

Κλείνοντας θα αναφερθώ ότι πάντοτε αλλά κυρίως σε μια περίοδο κρίσης, οι νοοτροπίες της αρπαχτής ή του χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών αποτελούν την ταφόπλακα, αργά η γρήγορα, για το τουριστικό μέλλον του τόπου μας. Η υπόθεση των ανταγωνιστικών τιμών και των καλών προσφερόμενων υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους και τους δωματιάδες αλλά ΟΛΟΥΣ όσους ζουν από τον τουρισμό, τις εκδρομές, την εστίαση και την διασκέδαση, άρα μας αφορά όλους. Γιατί – δεν θα κουραστώ να το λέω- ΄΄ ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας ΄΄.

http://news.travelling.gr/

Σχόλια

  1. παραμύθια. πάλι θα πνιγεί το νησί απο κόσμο...
    τα άλλα είναι για να βολεύει τους επιχειρηματίες του τουρισμού...πόσο μαύρα θα τα κάνετε πια τα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/1/12 14:45

      Απο ποιους θα γεμίσει το νησί με κόσμο?Απο τους Γερμανούς ? απο τους Ολλανδούς ?Τους Σκανδιναβούς?Δεν μιλάω αυθαίρετα ξέρω τι λέω απλά δεν μπορώ να πω ονόματα ξενοδοχείων που ξέρω ότι οι κρατήσεις είναι ως και -40% κάτω σε σχέση με πέρυσι.
      Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα για την Ελλάδα μας θεωρούν τεμπέληδες (ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ) και άλλα τέτοια.Καλά τα ευχολόγια αλλά πρέπει να βλέπουμε και λίγο πιο πέρα απο την μύτη μας.

      Διαγραφή
    2. Να σου πω και εγω αν ήμουν Γερμανός η Σκανδιναβός και είχα αποφασίσει το καλοκαίρι να έρθω ρόδο δεν θα έκλεινα από τώρα.Με αυτή την ανησυχία που υπάρχει με την πτώχευση και αν θα γίνει.Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα έκλεινα 2-3 εβδομάδες πριν έρθω ρόδο τελικά...Έχεις διαφορετική άποψη και την σέβομαι...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/1/12 15:35

      Απλά να σου θυμίσω την σεζόν του 2010 που ήταν καταστροφή.Πολλά ξενοδοχεία είχαν ανοίξει μέσα Μαϊου και έκλεισαν αρχές Οκτώμβρη.Και τότε ήταν το μνημόνιο και οι φασαρίες στην Αθήνα.Η περσυνη χρονιά απλά ήταν μια εξαίρεση.Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπήσει πολλά λούκια ακόμα και δεν είμαι σίγουρος αν η χώρα μας τα καταφέρει.Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ ρευστά μπορεί δηλαδή οι κρατήσεις να πάνε καλύτερα αλλά μπορεί να πάμε και πολύ χειρότερα.Εγώ πιστεύω πως θα έχουμε σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/1/12 14:37

    Αν συνεχίσει αυτό το εχθρικό κλίμα για την Ελλάδα θα κλάψουν πολλοί το καλοκαίρι.Ήδη σε πολλά ξενοδοχεία οι κρατήσεις είναι στον πάτο απο παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρόνια ακούω αυτή την καραμέλα για τις κρατήσεις και αλλά διάφορα.Μην αγχώνεσε όλα καλά θα πάνε. φτάνει οι ξενοδόχου να πληρώνουν στην ώρα τους και να μην πηγαίνουν τα λεφτά εξωτερικό....
    Δεν βαρεθήκατε την προπαγάνδα της απελπισίας;
    Τα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια...
    που τα βρίσκουν τα λεφτά? εγώ πάντως δεν τους δανείζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/1/12 15:41

      Πολλά ξενοδοχεία είναι φούσκες πολλά δεν μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες σε λίγα χρόνια θα δείτε πολλούς να κλείνουν.Τα κτίρα τα χτίζουν με επιδοτήσεις και δάνεια.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/1/12 15:38

    Δεν είμαστε πλέον μοναδικοί.Έχει και άλλους προορισμούς που μπορεί να πάει ο Ευρωπαίος.Επειδή πολλοί είναι σίγουροι για τον τουρισμό μας καλά θα κάνουν να κρατάνε μικρό καλάθι για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/1/12 16:53

    ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Νο1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ!!!
    ΜΕ ΕΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΝΑ ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ
    ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ
    ΜΕ ΚΛΕΦΤΕΣ & ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΓΔΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
    ΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

    ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΡΞΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!!!!

    ΄Η ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΥ ΚΛΑΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/1/12 16:55

    θα ερθει η στιγμη που στην Ρόδο δεν θα πατάει άνθρωπος.
    να δουμε τοτε τι θα κανουμε γιατι το μονο που μαθαμε τοσα χρονια ειναι να πουλαμε ομπρελλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/1/12 18:56

    περισυ μας εσωσε η κριση στην Αιγυπτο.
    δυστυχως μεσα σε αυτη την ευνοικη συγκυρια για την Ελλαδα δεν μπορεσαμε να εκμεταλλευτουμε τις ευκαιριες.

    ειχαμε απεργιες με τα ταξι, απεργιες στα αεροδρομια διαδηλωσεις στην Αθηνα.
    ολα αυτα δημιουργησαν μια κακη εντυπωση στους πρακτορες.
    επομενως φετος θα ξανακυλισουμε στα επιπεδα του 2010 και ισως χειροτερα.
    και στο κατω κατω τι βελτιωσαμε στη ροδο?
    οι δρομοι ειναι χαλια,οι επιτηδιοι περιμενουν να σφαξουν οποιον τουριστα τολμησει να ξεμυτισει απο το ξενοδοχειο, οι μιζες σε εστιτορια ,κεραμικα , ενοικιαζομενα, γιατρους κλπ ζουν και βασιλευουν.
    κανετε μια βολτα στο μαντρακι και θα ντραπειτε.
    Σπασμενα ολα, γεννητριες για τις αντιαισθητικες καντινες απλωμενες μεσα στα παρτερια, ζητιανοι ξαπλωμενοι παντου ,κραχρες μεσα στην παλια πολη να δημιουργουν ατμοσφαιρα πακισταν.
    τι αλλαξε?
    αλλα βεβαια ο Προτουρ χεστηκε.
    το μονο που τους νοιαζει ειναι να γεμισουν τα ξενοδοχεια τους.
    και εν μερει δικιο εχουν.
    το μαγαζι τους βλεπουν.
    ειναι θεμα Δημου περιφερειας
    αλλα στην σημερινη συγκυρια που βιωνουμε δεν βλεπω να αλλαζει τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/1/12 22:18

      Συμφωνώ μαζί σου.Θα πάμε και πιο κάτω απο το 2010 είναι θέμα λογικής.Πολλοί μας θεωρούν υπερβολικούς αλλά θα το διαπιστώσουν στην ερχόμενη σεζόν θα είναι το τελικό χτύπημα στην οικονομία μας.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος1/2/12 01:46

    Υπάρχει ένας παράγοντας που δεν αναφέρει κανείς σας : σας περνάει καθόλου από το μυαλό το θέμα της ασφάλειας που είναι ο βασικότερος παράγοντας ; Λόγο του Ιράν - Συρία - Ισραήλ - Τουρκία υπάρχει ο φόβος για αναταράξεις-πολέμους μέχρι το καλοκαίρι με αποτέλεσμα πολλοί να αφήσουν Ισραήλ-Τουρκία για το 2012 και να προτιμήσουν ένα ασφαλές μέρος όπως η Ελλάδα ! Το ίδιο έγινε και το 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/2/12 05:24

    KTIZETE ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ 8 ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ 8 ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ 10 ΜΕ ΡΟΥΧΑ
    10 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 3 ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 6 ΕΝΟΙΚ.ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ 6 ΦΑΣΤ ΦΟΥΤ 8 ΓΥΡΟΠΩΛΕΙΑ

    ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ.
    ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ?ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *