ροή ειδήσεων

Δώρο άδωρο το ενεργειακό πιστοποιητικό

Πλήθος αντιδράσεων αλλά και ένα απίστευτο μπέρδεμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει το νέο μέτρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής...


σύμφωνα με το οποίο, από τις 9 Ιανουαρίου, για οποιαδήποτε νέα μίσθωση κτιρίου ή τμήματος αυτού (είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματικό χώρο) άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων όσο και ενεργειακοί επιθεωρητές υποστηρίζουν πως το μέτρο, όπως εφαρμόζεται, είναι επί της ουσίας ανώφελο για το περιβάλλον και προσθέτει ένα ακόμη οικονομικό βάρος στους πολίτες. «Η κατάσταση που επικρατεί είναι κωμικοτραγική και, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντικό όφελος. Δεν υπάρχει κανένα νόημα σ’αυτό το μέτρο, καθώς δεν “επιβραβεύεται” αυτός που θα μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ούτε “τιμωρείται” όποιος έχει χαμηλής ποιότητας ακίνητο. Απλώς, οι ενεργειακοί επιθεωρητές προτείνουν ορισμένες παρεμβάσεις και στη συνέχεια έγκειται στην τσέπη του ιδιοκτήτη αν θα τις κάνει. Από την ημέρα εφαρμογής, τα παράπονα που δεχόμαστε από τους πολίτες είναι δεκάδες. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τη γραφειοκρατία που απαιτείται, ενώ άλλοι δεν μπορούν να μάθουν ούτε μέσω του υπουργείου ποια είναι τα απαιτούμενα έγγραφα για την έκδοση του πιστοποιητικού. Ως αποτέλεσμα απευθύνονται στους επιθεωρητές για την εύρεση των εγγράφων, δουλειά που, φυσικά, δεν γίνεται αφιλοκερδώς», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η εφαρμογή του μέτρου, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς ο πολίτης θα γνωρίζει την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο ζει ή εργάζεται και θα μπορεί να εκτιμήσει το ετήσιο κόστος για τη θέρμανση και τον δροσισμό.

«Στην ουσία, κάνουμε έναν “υπέρηχο” στο κτίριο για να δούμε τι είδους προβλήματα έχει. Οποιος ιδιοκτήτης έχει χρήματα, κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται. Οποιος δεν έχει, απλώς δεν κάνει τίποτα. Το περιβάλλον, όπως και να έχει, δεν ωφελείται από το εν λόγω μέτρο», αναφέρει ο ενεργειακός επιθεωρητής και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Σταμάτης Περδίος.

Θετικοί οι ενοικιαστές

Από την πλευρά τους, οι ενοικιαστές τάσσονται υπέρ του μέτρου, καθώς βλέπουν σ’ αυτό έναν τρόπο διασφάλισής τους αλλά και ένα διαπραγματευτικό χαρτί για το ύψος του ενοικίου. Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών Αγγελο Σκιαδά, είναι η σωστή εφαρμογή του και ο έλεγχος των ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να αποφεύγονται παρατυπίες, αλλά και η έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. «Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι, αφού νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, διαπιστώνουν στην πορεία ζημιές και σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν τους είχε ενημερώσει. Με το πιστοποιητικό, ο κάθε ενοικιαστής μπορεί να νιώθει ασφάλεια, καθώς θα γνωρίζει εκ των προτέρων την ταυτότητα του χώρου που θα νοικιάσει, ενώ, βάσει της κατηγορίας που θα ανήκει το διαμέρισμα ή ο επαγγελματικός χώρος, θα μπορεί να διαπραγματευτεί την τιμή του ενοικίου. Αυτοί που σήμερα αντιδρούν στο μέτρο είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν παλιά και παραμελημένα ακίνητα και τους οποίους, ασφαλώς, δεν τους συμφέρει η έκδοση του ΠΕΑ. Η ΠΟΜΙΔΑ, με τα όσα ανακοινώνει, καλύπτει στην ουσία αυτούς τους ιδιοκτήτες που εν γνώσει τους νοικιάζουν ερείπια», τονίζει ο Αγγ. Σκιαδάς.

«Τα νοίκια μειώνονται συνεχώς, όπως και να έχει. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση υπό άλλες συνθήκες και όχι σήμερα. Η κατάσταση είναι τραγική και ξέρω πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν θα δηλώσουν την είσπραξη ενοικίων στην εφορία, για να μην αναγκαστούν να εκδώσουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά», αναφέρει από την πλευρά του ο Στ. Περδίος.

Προαιρετικές και ανέφικτες οι λύσεις

Για να εκδώσει ένας ενδιαφερόμενος το ΠΕΑ, πρέπει αρχικά να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να βρει τον ενεργειακό επιθεωρητή είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Περιβάλλοντος είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το κόστος ξεκινά από 2 ευρώ το τετραγωνικό για διαμέρισμα με ελάχιστη αμοιβή του επιθεωρητή τα 150 ευρώ, 1,50 ευρώ/τ.μ. για μονοκατοικία με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ και 1 ευρώ/τ.μ. για πολυκατοικία με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ. Οπως, βέβαια, επισημαίνει το υπουργείο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών (και των ενεργειακών επιθεωρητών) διαμορφώνονται ελεύθερα και οι προηγούμενες τιμές αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές». Από τη στιγμή που θα γίνει η επιθεώρηση, κατηγοριοποιηθεί το ακίνητο σε μία από τις εννέα κατηγορίες και εκδοθεί το πιστοποιητικό που έχει ισχύ για δέκα χρόνια, ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί προαιρετικά να κάνει τις παρεμβάσεις (τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλαγή κουφωμάτων, μόνωση κ.ά.) που θα προτείνει ο επιθεωρητής. «Στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Αθήνα, τα παλιά σπίτια είναι χιλιάδες. Εμείς μπορούμε να προτείνουμε λύσεις, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή τους είναι ανέφικτη. Για παράδειγμα, μπορεί να πούμε στον ιδιοκτήτη να μονώσει όλο το ακίνητό του, όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Θα ήταν καλό, πάντως, σε περιπτώσεις όπου προτείνουμε την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, ο ιδιοκτήτης να το κάνει, καθώς το ακίνητό του μπορεί να ανέβει αυτόματα κατηγορία, αλλά και η ενεργειακή κατανάλωση θα μειωθεί», αναφέρει η μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Ευαγγελία Αθανασιάδη.

tromaktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/1/12 09:41

    το ΠΕΑ(Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) θα βολέψει όλους τους πιθανούς ενοικιαστές και αυτούς που ενδιαφέρονται για πώληση διότι πέραν του ότι θα γνωρίζουν τι παίρνουν.. θα μπορούν να παζαρευτούν τις τιμές των σπιτιών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι εξωφρενικές..!!(διότι τα περισσότερα σπίτια έχουν το χάλι τους)
    οπότε θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές και υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να κινηθεί το χρήμα στην αγορά..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/1/12 12:19

    Δεν εχω λεφτά για το πιστοποιητικό, οπότε δεν μπορώ να θεωρήσω το μισθωτήριο στη ΔΟΥ, αρα το νοικιάζω μαύρα, εγώ λοιπόν ως μισθωτής αποκρύβω εισόδημα και ο εκμισθωτής γλιτώνει ένα τεκμήριο. Χαμένο βγαίνει πάλι το κράτος. Η μόνη διαφορά είναι οτι σε περίπτωση που δεν σου πληρώνει ο εκμισθωτής το ενοίκιο, δεν έχεις στα χέρια σου κάποιο επίσημο μισθωτήριο για το δικαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευαγγελος18/9/14 19:32

    Υπολογισα την τιμη για το ενεργειακο πιστοποιητικο μου εδω http://energiakoi.com/%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/kostos-energiako-pistopoiitiko/ και το εκλεισα με 80 ευρω. Ο μηχανικος της πολης μου μου ζητησε 200 ευρω. Το λεω γιατι στην επαρχια υπαρχει αγνοια. Εγω προτεινω το σαιτ http://energiakoi.com , σε 2 μερες ειχα το χαρτι στα χερια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *