ροή ειδήσεων

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στη Ρόδο

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, ομάδα εθελοντών της Αιθρίας πραγματοποίησε Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στους Υγροτόπους της Ρόδου...
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος που υλοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων και αφορά την καταγραφή κυρίως υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν σε υγροτόπους, αλλά και ειδών που έχουν σχέση με τους υγροτόπους, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό, μια και τα δεδομένα που συλλέγονται συμβάλλουν στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών και την εκτίμηση της κατάστασης και της σημαντικότητας των υγροτόπων σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι, κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, περίπου 15.000 άτομα, κυρίως εθελοντές, καταγράφουν τα υδρόβια πουλιά σε λίμνες, έλη, δέλτα ποταμιών κτλ. Ο αριθμός των πουλιών που καταγράφονται ετησίως φτάνει τα 30 έως 40 εκατομμύρια και όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται στη βάση δεδομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων.

Στην Ελλάδα, οι Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις ξεκίνησαν το 1968 και πραγματοποιούνται σταθερά από τότε σε ετήσια βάση. Υπεύθυνη για το συντονισμό των καταμετρήσεων είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία και συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα από τις μετρήσεις στο πεδίο και τα προωθεί στη βάση δεδομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων. Κάθε χρόνο καταμετρούνται στους ελληνικούς υγροτόπους γύρω στις 350.000 πάπιες, χήνες, φαλαρίδες και άλλα υδρόβια πουλιά.

Στη Ρόδο, για την υλοποίηση των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων, δημιουργήθηκε ομάδα 8 εθελοντών-παρατηρητών άγριας ζωής, την οποία συντόνισε στο πεδίο η βιολόγος Δέσποινα Μερτζανίδου και υποστήριξε επιστημονικά ο ορνιθολόγος Χαράλαμπος Αλιβιζάτος. Η ομάδα επισκέφτηκε τις εκβολές Λουτάνη, το φράγμα Γαδουρά, το φράγμα Απολακκιάς και το έλος Κατταβιάς. Τα δεδομένα πεδίου καταχωρήθηκαν σε ειδικό πρωτόκολλο και στάλθηκαν στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η οποία θα αναλάβει την προώθησή τους στην παγκόσμια βάση δεδομένων.

Μεταξύ των πουλιών που καταγράφηκαν ήταν πρασινοκέφαλες πάπιες, σφυριχτάρια (είδος πάπιας), κορμοράνοι, ερωδιοί, φαλαρίδες, νανοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια, ασημόγλαροι, ποντικοβαρβακίνες, αετογερακίνες και βραχοκιρκίνεζα. Τόσο οι παρούσες καταγραφές όσο και παλιότερες παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι υγρότοποι της Ρόδου αποτελούν τόπους διαχείμανσης για μια ποικιλία υδρόβιων πουλιών, κάποια από τα οποία, όπως ο αργυροτσικνιάς και η αλκυόνη, είναι προστατευόμενα. Αξίζουν σίγουρα της προσοχής μας!

Η Αιθρία, με συνέπεια στους στόχους της, θα συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις που αναδεικνύουν τη σημασία και την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου και να κινητοποιεί τους ανθρώπους της Ρόδου να συμμετέχουν στο υπέροχο εγχείρημα που λέγεται διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς.

Για την «Αιθρία»

Γεωργία Βλαχάκη







Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/1/12 15:23

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ BIG YEAR!!!

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!
    ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/1/12 16:37

    Συγχαρητήρια στην "Αιθρία" για τη δράση της!!Τέτοιες ενέργειες μα γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *