ροή ειδήσεων

Φεύγουν οι Αλβανοί μαζί με τις καταθέσεις τους

Πολλά παιδιά Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν ξέρουν καν την αλβανική γλώσσα ωστόσο τώρα λόγω της κρίσης... οι οικογένειές τους αναγκάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με άρθρο του Economist, η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε μόλις 2,8 εκατ. κατοίκους, σε ποσοστό μειωμένο κατά 7.7% σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Ωστόσο εκτιμάται ότι περίπου 1,4 εκατ. Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια, οι περισσότεροι από τους μισούς στην Ελλάδα, αλλά τώρα η ανεργία τους οδηγεί και πάλι πίσω στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ελάχιστα είναι τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν κύμα επιστροφής. Όπως σημειώνει πολλοί Αλβανοί στο παρελθόν, ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον οι περισσότεροι έχουν άδειες παραμονής. Αν όμως μείνουν άνεργοι, χάνουν και τις άδειες παραμονής, τότε δεν έχουν παρά δύο επιλογές ή θα επιστρέψουν στην Αλβανία ή θα συνεχίσουν να ζουν παράνομα στην Ελλάδα.

Η Βαλμπόνα Χυστούνα, μετανάστρια από την Αλβανία σημειώνει πως οι Αλβανοί έχουν ως επί το πλείστον ενσωματωθεί καλά στην ελληνική κοινωνία και συχνά τα παιδιά τους μιλούν καλύτερα τα ελληνικά από τα αλβανικά, σε σημείο που να χρειάζονται μαθήματα λίγο πριν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Σημειώνει δε, πως οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή Αλβανών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές – όπως υποστηρίζει- που δεν έχουν γίνει δεκτά τα αλβανικά έγγραφα παιδιών , που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, γιατί η Θεσσαλονίκη αναγράφεται με την αλβανική κι όχι με την ελληνική της ονομασία.

Μειώθηκαν τα εμβάσματα

Τα στοιχεία δείχνουν μία κάθετη πτώση στα εμβάσματα.

Το 2007 οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν σπίτι τους περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Το 2010 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 690 εκατ. ευρώ.

Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 ήταν 475 εκατ. ευρώ.

Η ύφεση δεν έχει αγγίξει την Αλβανία και οι επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο, όχι όμως και καταστροφικό για την αλβανική οικονομία που αναμένεται να «τρέξει θετικά» το 2011. Μάλιστα υπό το φόβο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παρατηρείται και κύμα φυγής των καταθέσεων των Αλβανών, οι οποίοι μεταφέρουν πλέον τις αποταμιεύσεις τους στη χώρα τους.
Ωστόσο το κύμα φυγής δεν αφορά μόνο στους Αλβανούς μετανάστες και τις καταθέσεις τους, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις που επίσης φεύγουν για τη γείτονα χώρα, συνεργαζόμενες με Αλβανούς τους οποίους προηγουμένως είχαν ως εργαζόμενους.

newsbomb.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/1/12 23:30

    Τοσα χρονια εφευγε το συναλλαγμα προς το εξωτερικο και ηταν καλα. Τωρα τα τρωνε και εκεινοι οπως και εμεις. Κανεις δεν γλιτωνει. Στο καλο και να μας γραφουν. Τουλαχιστον αυτοι εχουν και μια επιπλεον επιλογη αντιθετως με εμας που δεν μπορουμε να παμε αλλου και ψωμολυσσαμε στη χωρα μας ετσι οπως την εκαναν ολοι τους/μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/1/12 00:08

      "Τόσα χρόνια έφευγε το συνάλλαγμα προς το εξωτερικό και ήταν καλά" .. πολύ σωστά τα λες! ένα μεγάλο ποσοστό του προϊόντος, που πουλάμε στο τουρίστα, είναι εισαγόμενα μπιχλιμπίδια από Κίνα...σχεδόν ότι εισπράττουμε από τον τουρισμό, το στέλνουμε έξω.. Εκατοντάδες τα μικρομάγαζα, που πολλαπλασιάζονται, που προωθούν χρήμα και συνάλλαγμα σε ανταγωνιστικές στην παραγωγή ψιλικών!! χωρών. Η ναυτιλία, ο άλλος πόλος εισαγωγής συναλλάγματος στη χώρα, λυμαίνεται από τους γνωστούς σταλινικούς φασίστες για ιδία οφέλη...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/1/12 23:31

    Στο καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/1/12 01:44

    στο διαολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/1/12 03:55

    "Πολλά παιδιά Αλβανών μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν ξέρουν καν την αλβανική γλώσσα" Πλάκα μας κάνεις;;Μάλλον δεν έχει τύχει να γειτονεύεις με δαύτους.Στο καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/1/12 08:58

    ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ..ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΗΤΕΣ ΟΣΟ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΥΝΕΚΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/1/12 09:48

    ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...

    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/1/12 11:50

    αλα ντου χα!!!! στην ανεμοταραξη!!!!! μαυροτιανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/1/12 14:11

    ΚΑΛΑ ΜΗΛΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΙΝΗΣ ΘΑ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΙ 65% ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.
    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΤΗΜΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ?
    ΕΧΟΥ ΡΙΜΑΞΕΙ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΗΜΑΝΕ.. ΓΙΑΤΙ ?????
    ΕΞΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ,ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/1/12 17:11

    04.11 μιλαμε,οχι μηλαμε υπουργειο,οχι υπουργιο, δικαιοσυνης,οχι δικαιοσινης,προτιμουν και οχι προτημανε, τις πετρες και οχι της πετρες. στο θεμα μας να πανε στο διαολο και αυτοι και ολοι οι μαυριδεροι που εχουν μαζευτει στο σκροποχωρι που λεγεται ελλαδα, μονο ετσι θα παμε μπροστα, αντε και καλη χρονια..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/1/12 20:43

    Και εμείς προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο λαός όμως μασάει τα διπλωματικά παιχνίδια δεν τα καταλαβαίνει γιατί δεν ενημερώνεται σωστά και έτσι δεν προχωράμε.

    H Αλβανία είναι ένας παίκτης εύκολος και τον θέλουμε μαζί μας. Να κάνετε που και που διπλωματικές σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *